Oι τουρίστες φεύγουν πρόωρα από ξενοδοχεία της παραλιακής

Oι τουρίστες φεύγουν πρόωρα από ξενοδοχεία της παραλιακής

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόωρες αποχωρήσεις τουριστών, ακυρώσεις υφιστάμενων κρατήσεων και πάγωμα νέων σε ξενοδοχεία που βρίσκονται κατά μήκος της παραλιακής ζώνης από το Φάληρο έως και το Καβούρι, αποτελούν το πρώτο κύμα των επιπτώσεων στην τουριστική αγορά από τη πετρελαιοκηλίδα που έφθασε στις ακτές.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής, Αθηνών και Αργοσαρωνικού, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, αναφέρει στην «Κ» ότι οι επιπτώσεις στον τουρισμό είναι, ήδη, εμφανείς για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραλιακή ζώνη. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η εικόνα από τις μαύρες ακτές και τη δυσοσμία επηρεάζει τη δραστηριότητα, τουλάχιστον, 50 ξενοδοχειακών μονάδων που λειτουργούν κατά μήκος του παραλιακού μετώπου. Το πρόβλημα σε επίπεδο τουρισμού, προσθέτει, θα είναι πρόσκαιρο μόνο αν αντιμετωπιστεί άμεσα η ρύπανση στις παραλίες. Στην παρούσα φάση πραγματοποιήθηκαν ακυρώσεις τόσο από Ελληνες όσο και από ξένους τουρίστες, ενώ σημειώθηκε πάγωμα νέων κρατήσεων.

Οι ξενοδόχοι δέχονται συνεχώς κρούσεις από τουρίστες που ζητούν ενημέρωση για την κατάσταση των υδάτων. Σε καλύτερη θέση βρίσκονται τα ξενοδοχεία που διαθέτουν πισίνα, καθώς δίνουν στους πελάτες τους μια εναλλακτική επιλογή για το μπάνιο τους. Πάντως, οι ξενοδόχοι ανησυχούν για περαιτέρω επιπτώσεις στην τουριστική αγορά της Αθήνας λόγω της δημοσιότητας που έχει λάβει το περιστατικό στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τηλεφωνήματα για ενημέρωση από το εξωτερικό δέχθηκαν ξενοδόχοι με μονάδες που βρίσκονται από το κέντρο της Αθήνας έως τον Πόρο και την Αίγινα. Πάντως, για τα ξενοδοχεία με μεγάλο παραλιακό μέτωπο, όπως ο Αστέρας Βουλιαγμένης και τα Αστέρια Γλυφάδας που προγραμματίζουν να ανοίξουν το 2018 και το 2019 αντίστοιχα, δεν υπάρχει ανησυχία για επιπτώσεις στη λειτουργία τους εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μέχρι στιγμής.

Ανησυχία επιχειρηματιών

Πέραν των ξενοδοχείων, προβλήματα αντιμετωπίζει και μία σειρά άλλων επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ στις περιοχές όπου απλώθηκε η πετρελαιοκηλίδα. Η κίνηση στις εν λόγω επιχειρήσεις αναμένεται να είναι πεσμένη το επόμενο διάστημα τόσο από την ξένη όσο και από την εγχώρια αγορά.

Ανησυχία υπάρχει και στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται με τον θαλάσσιο τουρισμό για τουλάχιστον πρόσκαιρη επίπτωση στον τομέα τους. Η διεύθυνση της μαρίνας του Φλοίσβου αντιμετώπισε έγκαιρα το πρόβλημα, απλώνοντας δίχτυ και αποτρέποντας από την πρώτη στιγμή την επέκταση της πετρελαιοκηλίδας στα ελλιμενιζόμενα σκάφη.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κ. Γιώργος Βερνίκος, χαρακτηρίζει απαράδεκτη την κατάσταση με τη θαλάσσια ρύπανση που προκάλεσε στις ακτές το πετρελαιοφόρο, σημειώνοντας ότι το ατύχημα θυμίζει άλλες εποχές που θα έπρεπε να ανήκουν ανεπιστρεπτί στο παρελθόν. Ο κ. Βερνίκος αναρωτιέται όταν μια μικρή σχετικά διαρροή δίπλα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας δημιουργεί τέτοια καταστροφή, ποιες είναι οι δυνατότητες της χώρας να αντιμετωπίσει πιθανές διαρροές και ατυχήματα από μεγάλης κλίμακας πετρελαϊκές δραστηριότητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή