Ισχυρή ανάπτυξη σε Γαλλία, Ιταλία βλέπει ο ΟΟΣΑ

Ισχυρή ανάπτυξη σε Γαλλία, Ιταλία βλέπει ο ΟΟΣΑ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βελτιώνονται σημαντικά οι προοπτικές για τη γαλλική και την ιταλική οικονομία, καθώς το 2017 αναμένεται να αποδειχθεί, και για τις δύο χώρες, η χρονιά με την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη εδώ και πολλά έτη. Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), η γαλλική οικονομία προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,7% το 2017, δηλαδή με τον υψηλότερο ρυθμό από το 2011. Η επιτάχυνση είναι σημαντική σε σχέση με ρυθμό ανάπτυξης 1,1% που είχε καταγραφεί στη Γαλλία το 2016 και θα αποδειχθεί χρήσιμη για τον νέο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, η δημοτικότητα του οποίου έχει υποχωρήσει κατά πολύ τους τελευταίους μήνες. Οι επόμενοι μήνες ίσως αποδειχθούν δύσκολοι για τη νέα κυβέρνηση Μακρόν καθώς θα προωθεί τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, και το 2018 όταν θα καταπιαστεί με το ακανθώδες πρόβλημα του ασφαλιστικού. Για το 2018, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η γαλλική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,6%. Τον Ιούνιο, ο ΟΟΣΑ προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 1,3% για το 2017 και 1,5% για το 2018.

Ο γ.γ. του οργανισμού Ανχελ Γκουρία εκφράστηκε με θετικά λόγια για τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του Μακρόν, ωστόσο είπε ότι θα πρέπει να βασιστεί σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για περιορισμό των δημοσίων δαπανών, οι οποίες είναι οι υψηλότερες (ως ποσοστό του ΑΕΠ) μεταξύ των 35 κρατών-μελών του ΟΟΣΑ. Προκειμένου να μειώσει το δημόσιο χρέος και να μπορέσει να μειώσει τη φορολογία της εργασίας, ώστε να ενισχύσει μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη, η γαλλική κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει σταδιακά τις δημόσιες δαπάνες, οι οποίες ανέρχονται στο 56% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ για τη γαλλική οικονομία. Το Παρίσι θα μειώσει ελάχιστα το δημοσιονομικό έλλειμμα από 3% του ΑΕΠ το 2017 στο 2,9% το 2018, σύμφωνα με την εκτίμηση του ΟΟΣΑ, ενώ το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι θα το μειώσει στο 2,7% το 2018. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σχεδιάζει να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 20 δισ. ευρώ το 2018, ωστόσο μεγάλο μέρος της προσαρμογής θα αντισταθμιστεί από τη μείωση της φορολογίας της εργασίας και από την αύξηση των δαπανών σε κρίσιμους τομείς όπως η εκπαίδευση. Ο ΟΟΣΑ συνέστησε στο Παρίσι να μειώσει και τη συνταξιοδοτική δαπάνη αλλά και να αυξήσει το ελάχιστο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 έτη που είναι σήμερα.

Ρυθμό ανάπτυξης 1,5% θα καταγράψει το 2017 η ιταλική οικονομία, σύμφωνα με την Ιταλική Ενωση Βιομηχάνων, ενώ το 2018 θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,3%. Πρόκειται για σημαντική αναθεώρηση από την προηγούμενη πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,3% το 2017 και 1,1% το 2018. Την ερχόμενη εβδομάδα θα αναθεωρήσει προς το καλύτερο τις προβλέψεις του και το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ-Κάρλο Παντοάν να δηλώνει χθες πως «έχει βελτιωθεί η οικονομική προοπτική από τον Απρίλιο», οπότε και η Ρώμη είχε προβλέψει ανάπτυξη 1,1% για το 2017. Την Τρίτη, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ιταλικού ΥΠΟΙΚ είχε δηλώσει πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί μεταξύ 1,4% και 1,5% το 2017.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή