Σκιές στην επιδότηση αγοράς δορυφορικής κεραίας από ακρίτες

Σκιές στην επιδότηση αγοράς δορυφορικής κεραίας από ακρίτες

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία προχωρεί το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και Τεχνολογιών Επικοινωνίας. Στην προσπάθειά του να προσφέρει κάλυψη της τηλεοπτικής μετάδοσης στο 100% της επικράτειας, χρησιμοποιεί αντιανταγωνιστικές διαδικασίες. Ελλοχεύει, μάλιστα, ο κίνδυνος αυτές οι διαδικασίες να χαρακτηριστούν κρατικές ενισχύσεις. Η ιστορία έχει εξής: H Digea, βάσει των όρων της άδειάς της, καλύπτει περίπου το 96%-97% των νοικοκυριών της χώρας. Δεν καλύπτονται περίπου 150.000 νοικοκυριά, κυρίως σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας. Εκεί υπεισέρχεται το κράτος, που, για λόγους ισότιμης πρόσβασης των πολιτών στην πληροφορία, θέλει να προσφέρει τα ίδια αγαθά σε όλους. Η ιδέα, φυσικά, είναι θετική.

Τα μέσα, ωστόσο, που μετέρχεται η κυβέρνηση και το υπουργείο ΨΗΠΤΕ για να την υλοποιήσει είναι προβληματικά. Συγκεκριμένα, βάσει της σχετικής Υ.Α. (ΦΕΚ 1203/B/2017), το υπουργείο προτίθεται να παράσχει ένα κουπόνι 100 – 120 ευρώ ανά νοικοκυριό, προκειμένου ν’ αποκτήσει δορυφορικό δέκτη που θα κάνει εφικτή τη λήψη των ελεύθερων καναλιών που μεταδίδονται μέσω της Digea. Τα λάθη είναι δύο: πρώτον, παρέχει το κουπόνι σε περισσότερους απ’ όσους το δικαιούνται και, δεύτερον, υποχρεώνει τους καταναλωτές να περάσουν μέσα από τα δορυφορικά δίκτυα του ΟΤΕ (OTE TV) και, κυρίως, της Forthnet (Νova). Kαι αυτό γίνεται χωρίς δημόσιο διαγωνισμό.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, στελέχη της ΕΕΤΤ έχουν επισημάνει στο υπουργείο ότι το κουπόνι διατίθεται και σε δικαιούχους που έχουν επίγεια κάλυψη από την Digea. Μόνον στο έργο της πιλοτικής κάλυψης που υλοποιείται σήμερα (αφορά σε περίπου 15.000 νοικοκυριά), και αναμένεται να κοστίσει 2 εκατ. ευρώ η απόκλιση στη δαπάνη, οδηγεί σε σπατάλη 400.000 έως 800.000 ευρώ. Ωστόσο, έρχεται η δεύτερη και μεγαλύτερη φάση (15 εκατ. ευρώ). Αν υπάρχουν οι ίδιες αποκλίσεις, η σπατάλη θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η απόφαση Παππά είναι αντιανταγωνιστική, καθώς η ισότιμη πρόσβαση στους ακρίτες μας «κλειδώνει» τους χρήστες σε ιδιόκτητο εξοπλισμό. Το αντίστοιχο παράδειγμα είναι ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας (π.χ. Vodafone) να έχει ανοικτές διεπαφές μόνον με ορισμένους κατασκευαστές (π.χ., Apple) και όχι με άλλους. Στη συνδρομητική τηλεόραση επιτρέπονται οι κλειστές διεπαφές, λόγω προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων – κάτι που δεν ισχύει στο περιεχόμενο της Digea. Επιπλέον, αυτή η επιλογή προμηθευτών (OTE, Forthnet) γίνεται αυθαίρετα και χωρίς να έχει προηγηθεί διαγωνισμός. Το υπουργείο ΨΗΠΤΕ, ουσιαστικά, φέρνει πελάτες στον ΟΤΕ και στη Forthnet, με κρατικά χρήματα. Στόχος, ωστόσο, είναι κυρίως η ενίσχυση της Forthnet, η οποία στην πιλοτική φάση είναι η μόνη συμμετέχουσα επιχείρηση στους νομούς Δωδεκανήσου, Σάμου και Χίου.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν, είναι πολύ πιο φθηνές, χωρίς νομικά κωλύματα και, κυρίως, δεν περιλαμβάνουν την ανάλωση του αποθεματικού της ΕΕΤΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή