Τραμπ για Κιμ Γιονγκ Ουν: «Ο “Rocket Man” είναι σε αποστολή αυτοκτονίας»

Τραμπ για Κιμ Γιονγκ Ουν: «Ο “Rocket Man” είναι σε αποστολή αυτοκτονίας»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ανήθικο και διεφθαρμένο καθεστώτος» αποκάλεσε τη Βόρεια Κορέα ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ κατά την ομιλία του την Τρίτη ενώπιον περίπου 130 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, τόνισε ότι σε περίπτωση που απειληθούν οι ΗΠΑ, δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να «καταστρέψει ολοκληρωτικά τη Βόρεια Κορέα», ενώ προειδοποίησε ότι ο αμερικανικός στρατός «σύντομα θα είναι ισχυρότερος παρά ποτέ».

Αναφερόμενος στον Κορεάτη ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ Ουν, σχολίασε ότι τόσο ο «Rocket Man», όπως τον αποκαλεί, όσο και το καθεστώς του «είναι σε αποστολή αυτοκτονίας». «Η ανεύθυνη κατοχή πυρηνικών όπλων» αποτελεί απειλή «για όλον τον κόσμο» με συνέπεια την αδιανόητη απώλεια ανθρώπινης ζωής, συμπλήρωσε.

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι το κράτη πρέπει να δρουν βάσει των εθνικών τους συμφερόντων, ωστόσο, όταν αντιμετωπίζουν μια κοινή απειλή πρέπει να συνεργάζονται.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που υπογράφηκε το 2015 υπό την προεδρία Ομπάμα αποτελεί «όνειδος». «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ένα δολοφονικό καθεστώς να συνεχίσει τις αποσταθεροποιητικές του δραστηριότητες και δεν μπορούμε να σεβαστούμε μια συμφωνία που χρησιμεύει για να καλύψει την πιθανή υλοποίηση ενός πυρηνικού προγράμματος», είπε ο Τραμπ, χαρακτηρίζοντας το Ιράν «διεφθαρμένη δημοκρατία».

Γκουτέρες: O κόσμος δεν πρέπει να βυθιστεί στη δίνη «του πολέμου»

Εκκληση απήυθυνε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για έναν «κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο μιας σύρραξης με τη Βόρεια Κορέα.

Υπογράμμισε, δε, ότι η λύση στην κρίση με την Πιονγκγιάνγκ «πρέπει να είναι πολιτική» και ότι ο κόσμος δεν πρέπει να βυθιστεί στη δίνη «του πολέμου».

«Απευθύνω έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας να διατηρήσει την ενότητά του» στην κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη με αυτήν τη χώρα, τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες, ανοίγοντας τις επίσημες εργασίες στη Νέα Υόρκη της ετήσιας γενικής Συνέλευσης των ΗΕ με τη συμμετοχή 193 κρατών.

«Μονάχα η ενότητα θα επιτρέψει την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και (…) θα οδηγήσει στην πιθανότητα μιας διπλωματικής δέσμευσης για την επίλυση της κρίσης». «Έχει φθάσει η στιγμή για να επιδείξουμε πολιτική ικανότητα» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας. «Δεν πρέπει να υπνοβατήσουμε έως τον πόλεμο». Την ώρα που η Βόρεια Κορέα έχει διπλασιάσει τις πυρηνικές δοκιμές και τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, το Συμβούλιο Ασφαλείας εντείνει τα ψηφίσματα που επιβάλλουν στην Πιονγκγιάνγκ ολοένα κι αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις.

Την Τετάρτη, τα πρώτα κράτη αναμένεται να ξεκινήσουν να υπογράφουν στον ΟΗΕ μια συνθήκη που θα απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα.

Περισσότερες από 120 χώρες ενέκριναν στις αρχές του καλοκαιριού αυτήν τη συνθήκη που στοχεύει στην ενίσχυση των προσπαθειών μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Η πρωτοβουλία αυτή απορρίφθηκε από τις χώρες που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους πυρηνικά όπλα, κυρίως από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Κίνα).

Με πληροφορίες από REUTERS και AP.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή