Τέλος εποχής για Σόιμπλε στο υπουργείο

Τέλος εποχής για Σόιμπλε στο υπουργείο

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το αξίωμα του προέδρου της Μπούντεσταγκ δέχθηκε να αναλάβει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έπειτα από οκτώ χρόνια στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατων στελεχών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

Ο αντιπρόεδρος των Φιλελευθέρων Βόλφγκανγκ Κουμπίκι χαρακτήρισε τη μετακίνηση Σόιμπλε ξεκάθαρο σημάδι ότι ετοιμάζεται συνασπισμός τύπου «Τζαμάικας», στον οποίο ο ίδιος προαλείφεται για τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

«Μας χαροποιεί το γεγονός ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε έτοιμος να θέσει υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ.

«Στην πραγματικότητα, ο Σόιμπλε θα είχε παραμείνει ευχαρίστως υπουργός Οικονομικών, δεν άφησε καμία αμφιβολία γι’ αυτό τους τελευταίους μήνες», έγραψε η ιστοσελίδα του περιοδικού Spiegel. «Αλλά σε έναν συνασπισμό τύπου “Τζαμάικα”, ανάμεσα σε Χριστιανοδημοκράτες, Φιλελεύθερους και Πράσινους, το αξίωμα μπορεί να δοθεί στους Φιλελεύθερους».

«Είναι τέλος εποχής. Ο Σόιμπλε ήταν το πρόσωπο της γερμανικής λιτότητας και της σκληρής προσέγγισης της Γερμανίας προς την Ευρωζώνη», δήλωσε ο αναλυτής της Τράπεζας Μπέρενμπεργκ, Χόλγκερ Σμίντινγκ.

Με έναν υπουργό Οικονομικών προερχόμενο από τους Ελεύθερους Δημοκράτες, «η ελάφρυνση χρέους θα είναι ακόμη πιο δύσκολη απ ό,τι με τον κ. Σόιμπλε», εκτίμησε ο επικεφαλής των οικονομολόγων της ΙΝG Κάρστεν Μπρέσκι.

Το αξίωμα του προέδρου της Βουλής είναι το δεύτερο τη τάξει στη Γερμανία, μετά τον πρόεδρο, ενώ τυπικά η καγκελάριος έρχεται τρίτη. Στην κοινοβουλευτική περίοδο που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, το αξίωμα αυτό θα απαιτήσει γερά νεύρα και δύναμη επιβολής, καθώς στην Μπούντεσταγκ θα εγκατασταθούν για πρώτη φορά 94 βουλευτές της AfD, οι οποίοι έχουν υποσχεθεί στους ψηφοφόρους τους να αναστατώσουν τη γερμανική Βουλή. Ο 75χρονος Σόιμπλε, καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι μετά την επίθεση εις βάρος της ζωής του το 1990, είναι ο μακροβιότερος βουλευτής στην Μπούντεσταγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή