Σήμα συμβιβασμού από ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες

Σήμα συμβιβασμού από ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς εκτόνωση  βαίνει η ένταση μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ αναφορικά με τον έκτακτο έλεγχο του ενεργητικού (AQR) των ελληνικών τραπεζών, με τις δύο πλευρές να δείχνουν διάθεση συμβιβασμού μετά τη μεγάλη αναταραχή που επικράτησε στις αγορές κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του, χθες, στον τηλεοπτικό σταθμό AΝΤ1 σημείωσε ότι δεν θα χρειαστεί μεγαλύτερη εποπτεία από αυτή που προβλέπει ο SSM και ότι μέχρι την Παρασκευή το ζήτημα θα αποσαφηνιστεί. Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του ΔΝΤ απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας cnn.gr για το θέμα των τραπεζών, σημείωσε ότι «αναμένουμε ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί ικανοποιητικά, σύντομα».

Ο Μάριο Ντράγκι

Η τοποθέτηση του ΔΝΤ ήρθε μετά την παρέμβαση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, την προηγούμενη εβδομάδα με την οποία σημείωσε ότι το stress test θα επισπευστεί για τις ελληνικές τράπεζες, παραπέμποντας στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για τις τελικές αποφάσεις. Σημειώνεται ότι όλες οι τοποθετήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων έχουν απορρίψει ένα έκτακτο AQR.

Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τραπεζών είναι πολύ πιθανό να φτάσουμε μέχρι την Παρασκευή σε έναν ικανοποιητικό συμβιβασμό, με τον οποίο το stress test θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα για τις ελληνικές τράπεζες, προς ικανοποίηση του ΔΝΤ, αλλά χωρίς να διενεργηθεί αναλυτικός έλεγχος της ποιότητας του ενεργητικού (AQR). Σήμερα θα πραγματοποιηθούν κρίσιμες επαφές μεταξύ επιτελικών στελεχών τραπεζών και θεσμικών φορέων για το θέμα με στόχο και την εκτόνωση της ανησυχίας στις αγορές. Στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης, που δεν θα περιέχει την περιττή περιπέτεια ενός έκτακτου AQR, έχει εργαστεί εντατικά τις τελευταίες εβδομάδες ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.

Βίαιη αντίδραση

Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι η διελκυστίνδα για το θέμα των ελληνικών τραπεζών και η αρκετά επιθετική στάση του ΔΝΤ αναφορικά με την ανάγκη πρόσθετων ελέγχων προκάλεσαν τη βίαιη αντίδραση των αγορών, με ξεπούλημα των τραπεζικών μετοχών και κίνδυνο εκτροχιασμού τους και κατ’ επέκταση του προγράμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης των τραπεζών κατέγραψε απώλειες άνω του 20% σε διάστημα λίγων ημερών, ενώ οι ρευστοποιήσεις των τραπεζικών μετοχών συνεχίστηκαν και χθες (-1,05%) σε συνέχεια της μεγάλης πτώσης της περασμένης Τρίτης (-4,8%) και της «βουτιάς» της περασμένης Δευτέρας με -11%. Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, σε άρθρο του στους F.T. την Τρίτη χαρακτήρισε «απερίσκεπτες» τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέο έλεγχο των ελληνικών τραπεζών, τονίζοντας ότι όλα αυτά υπονομεύουν τις προσπάθειες ανάκαμψης της Ελλάδος και ακυρώνουν την προσπάθεια αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή