Βαρκελώνη: Χιλιάδες μαθητές και φοιτητές στους δρόμους υπέρ του δημοψηφίσματος

Βαρκελώνη: Χιλιάδες μαθητές και φοιτητές στους δρόμους υπέρ του δημοψηφίσματος

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To κέντρο της Βαρκελώνης κατακλύστηκε σήμερα από τουλάχιστον 10.000 Καταλανούς μαθητές και φοιτητές, οι οποίοι παράτησαν τις τάξεις και τα αμφιθέατρα, για να υπερασπισθούν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, η διεξαγωγή του οποίου βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον αέρα, καθώς έχει απαγορευτεί από την ισπανική δικαιοσύνη και η Μαδρίτη εμφανίζεται αποφασισμένη να την εμποδίσει. 

Το ιστορικό κτίριο του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, στο κέντρο της πόλης, υπήρξε το σημείο συνάντησης των νέων, οι οποίοι προσήλθαν κατά χιλιάδες, για να καταγγείλουν τη σκληρή στάση της κεντρικής κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι, η οποία έχει εφαρμόσει σειρά μέτρων, ώστε να καταστήσει αδύνατη τη διεξαγωγή του δημοψήφισματος την ερχόμενη Κυριακή. «Θα ψηφίσουμε! Ανεξαρτησία!», ήταν τα χαρακτηριστικότερα συνθήματα των διαδηλωτών. 

Η Ισπανία βιώνει τον τελευταίο μήνα τη χειρότερη πολιτική κρίση της πρόσφατης ιστορίας της, από τη στιγμή που εγκαθιδρύθηκε ο κοινοβουλευτισμός στη χώρα μετά την πτώση της δικτατορίας του Φράνκο, όπως επισημαίνουν επίσημα χείλη.

Συγκεκριμένα, την 6η Σεπτεμβρίου, το κοινοβούλιο της Καταλωνίας ενέκρινε νόμο που προβλέπει τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος παρά την απαγόρευσή του από το Συνταγματικό Δικαστήριο, με το επιχείρημα ότι οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας αιτούνται τη διεξαγωγή του από το 2012.

Παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις των αρχών της Μαδρίτης και της σκλήρυνσης της στάσης της τελευταίας μέσω πληθώρας εκτάκτων μέτρων, η τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας, υπό την ηγεσία του Κάρλες Πουτζδεμόν, δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω. Η ανυποχώρητη στάση των δύο πλευρών έχει οδηγήσει τις καταλανικές αρχές να παίζουν τη γάτα με το ποντίκι με τις ομοσπονδιακές με στόχο να κρύψουν τις κάλπες, τα ψηφοδέλτια ή ακόμα και να δημιουργήσουν ιστότοπους, στους οποίους οι ψηφοφόροι θα μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με τη διεύθυνση του εκλογικού τους κέντρου.

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι προχώρησε στην απαγόρευση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, προειδοποιώντας ότι οι αρχές θα εμποδίσουν την πρόσβαση στα εκλογικά κέντρα, αναπτύσσοντας ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή, αποτελούμενες από περισσότερους από 10.000 αστυνομικούς και πολιτοφύλακες.

«Η πλειονότητα των νέων τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας κι ακόμα κι αν δεν ήταν πριν, τώρα είναι υπέρ, αφού είδε όλα όσα έκανε η Ισπανία τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε χαρακτηριστικά η νεαρή 16χρονη διαδηλώτρια Άινα, αναφερόμενη στις εφόδους και τις συλλήψεις των τελευταίων εβδομάδων.

(Πηγή: ΑΠΕ, AP)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή