Ούτε βήμα πίσω από Μαδρίτη και Βαρκελώνη

Ούτε βήμα πίσω από Μαδρίτη και Βαρκελώνη

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. Ανυποχώρητες εμφανίζονται οι κυβερνήσεις της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης, δύο ημέρες πριν από τo κρίσιμο δημοψήφισμα για την απόσχιση της Καταλωνίας, τη διεξαγωγή του οποίου οι ισπανικές αρχές επιχειρούν να αποτρέψουν. Οι εκκλήσεις της Καταλωνίας για στήριξη από την Ε.Ε. δεν έχουν εισακουσθεί, ενώ όλα τα βλέμματα στρέφονται στους δρόμους, με το ερώτημα πώς θα αντιδράσει ο λαός της Καταλωνίας όταν φθάσει σε εκλογικά τμήματα σφραγισμένα από την ισπανική αστυνομία.

«Καμία από τις δύο πλευρές δεν πρόκειται να υποχωρήσει», εκτίμησε μιλώντας στους Financial Times ο πολιτικός επιστήμονας στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, Οριόλ Μπαρτομέους. «Το επόμενο βήμα μπορεί να είναι συγκρούσεις στους δρόμους και συλλήψεις μελών της καταλανικής κυβέρνησης. Η Καταλωνία μπορεί να εκραγεί».

Διαδηλώσεις

Μέχρι στιγμής, οι διαδηλώσεις των αυτονομιστών έχουν υπάρξει ειρηνικές, με εξαίρεση τους βανδαλισμούς τριών αστυνομικών οχημάτων στην ολονύκτια συγκέντρωση έξω από το δικαστικό μέγαρο στο οποίο κρατούνταν στελέχη της καταλανικής διοίκησης την περασμένη εβδομάδα. Μέσα σε δύο ημέρες, τα στελέχη είχαν αφεθεί ελεύθερα με περιοριστικούς όρους, αλλά αυτή τη φορά οι απειλές της Μαδρίτης στοχεύουν πιο ψηλά.

Οπως διεμήνυσε με συνέντευξη στην εφημερίδα «Ελ Μούντο» ο πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Χοσέ Μανουέλ Μάθα, είναι «ανοικτό ενδεχόμενο» η σύλληψη του εκλεγμένου προέδρου της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζδεμόν, με κατηγορίες που μπορούν να φθάσουν έως αυτήν της στάσης. Το αδίκημα τιμωρείται με κάθειρξη 15 έως 20 ετών και η διάπραξή του προϋποθέτει κάποιου είδους βία.

Ακόμη και με τις ενισχύσεις που έχει στείλει η Μαδρίτη, αντιστοιχούν το πολύ δέκα αστυνομικοί ανά εκλογικό τμήμα, αριθμός μικρός σε σχέση με τον πιθανό αριθμό ψηφοφόρων που θα προσέλθουν. Εξάλλου, στην αστυνομική δύναμη αυτή περιλαμβάνονται και οι Μόσος, οι Καταλανοί αστυνομικοί, των οποίων η στάση δεν μπορεί να προεξοφληθεί.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή