Taxibeat: Σύγκρουση δύο (πολιτικών) κόσμων

Taxibeat: Σύγκρουση δύο (πολιτικών) κόσμων

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή τη νομοθετική ρύθμιση που στην ουσία καταργεί την πλατφόρμα Τaxibeat.

Το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρόεδρος της ΝΔ με προσωπική δήλωση έδωσε το στίγμα «σηκώνοντας» το θέμα κάνοντας λόγο για μία κατάργηση ελευθερίας.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στη δήλωση του πως το taxi beat έχει αγκαλιαστεί από τους πολίτες και την πλατφόρμα συνεργάζονται οι μισοί οδηγοί ταξί.

«Η κυβέρνηση απεχθάνεται την αξιολόγηση, τις ελεύθερες επιλογές, ταυτίζεται με στενά συντεχνιακά συμφέροντα μιας μειοψηφίας συνδικαλιστών που μας γυρνούν στο χθες» σημείωσε ο αρχηγός της αξ. αντιπολίτευσης, προσθέτοντας πως «ο κύριος Τσίπρας που παριστάνει τώρα ότι στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, θα πρέπει, αν έχει ίχνος αξιοπιστίας, να σταματήσει κάθε σχέδιο που ακυρώνει στην πράξη αυτή την καινοτόμα πλατφόρμα». «Ο,τιδήποτε άλλο συνιστά επιστροφή στο παρελθόν» καταλήγει.

Υπενθυμίζεται πως η ηγεσία της ΝΔ είχε έρθει στο παρελθόν σε σύγκρουση με τους συνδικαλιστές των ταξί και τον πρώην «γαλάζιο» συνδικαλιστή Θύμιο Λυμπερόπουλο, όταν οι τελευταίοι θεώρησαν πως η ηγεσία της ΝΔ επιδιώκει να «πειράξει» κατεστημένες καταστάσεις.

Εκ διαμέτρου αντίθετη οπτική από το Υπουργείο

Από την άλλη πλευρά το Υπ. Μεταφορών με ανακοίνωση του έδωσε το στίγμα του, που είναι σαφώς εκ διαμέτρου αντίθετο.

Παρά το γεγονός ότι διέψευσε ότι υπάρχει σχέδιο νόμου για τα ταξί, επιβεβαίωσε πως σχεδιάζονται περιορισμοί στη λειτουργία του Beat. Με μία ιδιαιτέρως υψηλών τόνων ανακοίνωση τονίσει πως «είτε θέλουν είτε δε θέλουν ορισμένοι, θα μπει τάξη οριστικά, σε ένα χώρο που σκόπιμα άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις χωρίς έλεγχο για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων» και προσθέτει «οποιοσδήποτε επιθυμεί, επενδυτής, εταιρεία ή ιδιώτης, να δραστηριοποιείται στο χώρο των εταιρειών διαμεσολάβησης,  δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα, εφόσον  ακολουθεί την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.»

«Να σας θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση δεν είναι ΝΔ, δεν θα γίνει ποτέ» καταλήγει η υψηλών τόνων ανακοίνωση του υπουργείου.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως η εν λόγω αντιπαράθεση είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου, των μεγάλων ιδεολογικών διαφορών που χωρίζουν κυβέρνηση και αξ.  αντιπολίτευση και του τρόπου που αντιλαμβάνονται την καινοτομία και τις δυνατότητες των νέων μορφών επιχειρηματικότητας.  

Παρέμβαση Δημάρχου Αθηναίων

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης σχετικά με τους φορείς ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής διαμεσολάβησης (εφαρμογές ταξί) έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η απόπειρα της κυβέρνησης να εξομοιώσει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα μεσολάβησης με πάροχο μεταφορικού έργου, με βρίσκει αντίθετο. Κάθε τι που βελτιώνει την παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη και ως εκ τούτου αναβαθμίζει τη ζωή του, πρέπει να το επιδιώκουμε και όχι να το απορρίπτουμε.

Ναι, είναι ανάγκη να θεσμοθετηθεί ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις οικονομίες διαμοιρασμού. Όμως, το πλαίσιο αυτό δεν πρέπει να πνίγει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Και το κυριότερο, δεν πρέπει να λειτουργεί σε βάρος της κοινωνίας.

Για μένα είναι ξεκάθαρο: Η νέα προοδευτική δημοκρατική παράταξη οφείλει να στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας, να ενθαρρύνει την καινοτομία και να αντιστέκεται με σθένος στα κάθε λογής συμφέροντα που πιέζουν να μην αλλάξει τίποτα». 

Για «αντιμεταρρυθμιστική ενέργεια» κάνει λόγο η ΕΕΝΕ

Τη διαφωνία της με την προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση για την Beat εξέφρασε με σχετική ανακοίνωσή της η Eλληνική Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων (EENE) τονίζοντας ότι πρόκειται αντιμεταρρυθμιστική ενέργεια η οποία δεν καταδικάζει μόνο το The BEAT App αλλά κάθε επιχείρηση της νέας οικονομίας.

Η ΕΕΝΕ «θα σταθεί απέναντι σε κάθε απόπειρα κατάργησης ή περιορισμού της επιχειρηματικής δημιουργικότητας και των σύγχρονων μοντέλων ανάπτυξης, σε κάθε προσπάθεια παρέμβασης στον υγιή ανταγωνισμό, σε κάθε προσπάθεια δαιμονοποίησης της τεχνολογίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή