Υποστηρικτές του δημοψηφίσματος καταλαμβάνουν εκλογικά κέντρα στην Καταλωνία

Υποστηρικτές του δημοψηφίσματος καταλαμβάνουν εκλογικά κέντρα στην Καταλωνία

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποστηρικτές της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, το οποίο έχουν απαγορεύσει οι ισπανικές αρχές, προχώρησαν το βράδυ της Παρασκεύης σε καταλήψεις σχολείων που αναμένεται να λειτουργήσουν ως εκλογικά τμήματα προκειμένου να διασφαλίσουν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στη Βαρκελώνη

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ακτιβιστές έχουν εισέλθει σε δύο σχολεία στο κέντρο της πόλης, ενώ από μια «πλατφόρμα με τα σχολεία που θα είναι ανοικτά για το δημοψήφισμα» αναρτώνται στο Twitter φωτογραφίες από τις καταλήψεις σε πολλά σχολικά συγκροτήματα.

Νωρίτερα σήμερα ο ισπανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο δήλωσε ότι το δημοψήφισμα που προγραμματίζεται για την Κυριακή με ερώτημα την ανεξαρτησία της από την Ισπανία δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

«Επιμένω ότι δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μενέντεθ ντε Βίγο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης πως η ψηφοφορία είναι παράνομη.

Αν. Ταγιάνι: «Aπό νομικής πλευράς, η Μαδρίτη έχει δίκιο»

Η διαμάχη ανάμεσα στην ισπανική και καταλανική κυβέρνηση είναι ένα «ισπανικό πρόβλημα για το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά. Είναι ένα πρόβλημα σεβασμού των ισπανικών νόμων το οποίοι πρέπει να επιλυθεί από τους ίδιους», λέει ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, σημειώνοντας ωστόσο ότι αξιωματούχοι της Ε.Ε. προσπαθούν να βοηθήσουν ως διαμεσολαβητές σε αυτή τη σύγκρουση.

Καταλανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου και του δημάρχου της Βαρκελώνης, ζήτησαν από την Ε.Ε. να παρέμβει κατευνάζοντας τα πνεύματα εν όψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής, το οποίο οι ισπανικές αρχές κρίνουν ως παράνομο.

Ο κ. Ταγιάνι ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Ε.Ε. συνεχίζει να στηρίζει την ισπανική κυβέρνηση γιατί «από νομική βάση, η Μαδρίτη έχει δίκιο». «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να διεξαχθεί μια πολιτική συζήτηση μετά τη Δευτέρα», προσθέτει.

Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. έχει επισημάνει ότι σε περίπτωση που η Καταλωνία αποφασίσει να ανεξαρτητοποιηθεί θα αποχωρήσει και από την Ενωση.

Πηγή: REUTERS, AP, ΑΠΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή