Ο υπεραθλητής Ντιν Καρνάζης μας δίνει συμβουλές για να κερδίσουμε τον «Μαραθώνιο της Κρίσης»

Ο υπεραθλητής Ντιν Καρνάζης μας δίνει συμβουλές για να κερδίσουμε τον «Μαραθώνιο της Κρίσης»

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν ξέρω πώς αισθάνεστε εσείς που είσαστε Αθηναίοι και έχετε το προνόμιο να την αντικρίζετε κάθε μέρα. Εγώ, κάθε φορά που βλέπω την Ακρόπολη, ανατριχιάζω και αισθάνομαι το βάρος της ευθύνης του να τιμάς την ελληνική σου καταγωγή». Βρισκόμαστε με τον Ελληνοαμερικανό υπερμαραθωνοδρόμο Ντιν Καρνάζη, στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου Wyndham στην πλατεία Καραϊσκάκη, την περασμένη Πέμπτη το πρωί, και ο Παρθενώνας κάνει την εμφάνισή του σε περίοπτη θέση πίσω από την πυκνή δόμηση. Γεννημένος στην Καλιφόρνια το 1962, θεωρείται ένας από τους πιο επιδραστικούς δρομείς στον κόσμο. Ως αθλητής αντοχής, ο Καρνάζης έχει καταφέρει τρομερά επιτεύγματα: από το να τρέχει τρεις ημέρες συνεχώς χωρίς να κοιμηθεί, στο να κάνει 50 μαραθώνιους μέσα σε 50 συνεχείς ημέρες σε όλες τις πολιτείες της Αμερικής. Εχει τρέξει στην Κοιλάδα του Θανάτου, στην Καλιφόρνια, σε θερμοκρασία 51 βαθμών Κελσίου, αλλά και σε μαραθώνιο στην Ανταρκτική σε -40 βαθμούς Κελσίου.

Αν και μόλις έφτασε στην Αθήνα, είναι έτοιμος να φορέσει τα αθλητικά του παπούτσια και να τρέξει στα στενά του αθηναϊκού κέντρου. Προπονείται ενόψει των αθλητικών εκδηλώσεων που έχει στην πατρίδα των προγόνων του, με κορυφαία τη συμμετοχή του στο Navarino Challenge. Είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση αθλητικού τουρισμού σε όλη την Ελλάδα, με 17 δραστηριότητες, στο εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον της Μεσσηνίας, από τις 13 μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Χθες Σάββατο, θα εμφανιζόταν στο γνωστό TEDxacademy με μια πρωτοτυπία στη συμμετοχή του: η ομιλία του –με θέμα πώς μπορεί κανείς να γίνει ο βέλτιστος εαυτός του– θα πραγματοποιείτο πάνω σε διάδρομο τρεξίματος. «Δεν μπορώ να σταματήσω να κινούμαι» λέει γελώντας.

Ο Καρνάζης που κατάφερε στα 30 του με τον αθλητισμό να αντιμετωπίσει τον αλκοολισμό του, ξέρει από πρώτο χέρι τι σημαίνει η μεταμόρφωση μέσα από την πειθαρχία και την προσπάθεια. Ισως είναι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος να μας δώσει μια συμβουλή για το πώς να αντέξουμε τη δοκιμασία του «μαραθωνίου της κρίσης» που μας έχει καταβάλει τα τελευταία επτά χρόνια και να βγούμε νικητές. Ιδού τι λέει στην «Κ»:

«Την τελευταία πενταετία που έρχομαι εδώ για το Navarino Challenge δεν σταματάω να το φωνάζω. Αν μπορούσατε να δείτε τη χώρα με τα μάτια ενός ξένου, θα καταλαβαίνατε πόσο όμορφη και προικισμένη είναι. Δεν σας μιλώ ως κάποιος που έχει ελληνική ρίζα αλλά ως αθλητής που έχει ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο. Ενας τρόπος να ανορθωθεί το ηθικό των ανθρώπων που περνούν δύσκολα, είναι να αποκτήσουν πιο υγιεινές συνήθειες στη ζωή τους. Δεν θέλει πολλά χρήματα, μόνο αποφασιστικότητα. Ετσι λοιπόν πιστεύω πως αν οι Ελληνες προσέξουν τον εαυτό τους, τη διατροφή τους, καταπολεμήσουν τις βλαβερές συνήθειες, θα αρχίσουν να αποκτούν μια διαφορετική θέαση των πραγμάτων αλλά και της ίδιας της πανέμορφης φύσης που τους περιβάλλει. Ενας αθλητής ή κάποιος που προπονείται τακτικά δεν θα πέταγε ποτέ το αποτσίγαρό του στο δάσος. Η ανάκαμψη της οικονομίας είναι θέμα ψυχολογίας του συνόλου και ο αθλητισμός βοηθά σε αυτό. Οπότε ακούστε με και θα δείτε αποτελέσματα…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή