Πρόεδρος καταλανικής Βουλής: Η Μαδρίτη λέει «όχι» σε όλα

Πρόεδρος καταλανικής Βουλής: Η Μαδρίτη λέει «όχι» σε όλα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κάρμε Φορκαδέλ, πρόεδρος της καταλανικής Βουλής, απάντησε σε γραπτές ερωτήσεις της «Κ» σε σχέση με το αυριανό δημοψήφισμα:

– Τι μπορούμε να περιμένουμε από το δημοψήφισμα και τι συνέπειες θα έχει αυτή η μέρα για το μέλλον της Καταλωνίας; Τι προηγούμενο θα δημιουργήσει αυτό για την Ευρώπη;

– Την 1η Οκτωβρίου θα διεξαχθεί ένα δεσμευτικό δημοψήφισμα αυτοπροσδιορισμού στην Καταλωνία, όπου οι πολίτες θα μπορέσουν να επιλέξουν ελεύθερα και δημοκρατικά το μέλλον τους. Θα υπάρξουν ανοιχτά εκλογικά κέντρα, κάλπες και ψηφοδέλτια και, κυρίως, ουρές από κόσμο που θέλει να ψηφίσει. Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, οι Καταλανοί θα έχουν νικήσει. Πιστεύω ότι πρέπει να αποδραματοποιηθεί η δημιουργία ενός νέου κράτους, εφόσον αυτό γίνεται με δημοκρατικό τρόπο. Στη σημερινή Ευρώπη τα σύνορα θολώνουν. Οι Καταλανοί απλώς θα διαθέτουν ένα δικό τους κράτος και θα καθορίσουν την αυτοδιαχείρισή τους ως χώρα και ως κοινωνία.

– Θα μπορέσει το δημοψήφισμα που προκηρύχθηκε να ενεργήσει ως εντολή για την ανεξαρτησία;

– Αν η ημέρα εξελιχθεί με τη μέγιστη δυνατή κανονικότητα, και με δεδομένο ότι η ισπανική κυβέρνηση επέλεξε την καταπίεση, το αποτέλεσμα θα εφαρμοστεί όπως το ορίζει ο νόμος του δημοψηφίσματος. Αν νικήσει το «Ναι», θα ανακηρυχθεί η ανεξαρτησία. Αν νικήσει το «Οχι», ο πρόεδρος [της Καταλωνίας] θα κηρύξει εκλογές.

– Εχουν κοπεί πλέον όλες οι γέφυρες με την ισπανική κυβέρνηση ή ελπίζετε ακόμη σε διάλογο, είτε πριν είτε μετά την Κυριακή;

– Η [καταλανική] Βουλή και η καταλανική κυβέρνηση προσπάθησαν μέχρι και 18 φορές να συνάψουν συμφωνία για δημοψήφισμα με το ισπανικό κράτος. Θα είμαστε ανοιχτοί πάντα, μέχρι την τελευταία στιγμή, σε διάλογο πάνω στους όρους του δημοψηφίσματος. Και εάν κερδίσει το «Ναι» θα χρειαστεί να γίνει διάλογος πάνω στους όρους του διαχωρισμού. Δυστυχώς, η μόνη απάντηση που έχουμε λάβει από μέρους της ισπανικής κυβέρνησης ήταν αρνητική.

– Γιατί επιτρέψατε να εγκριθεί ο νόμος του δημοψηφίσματος γνωρίζοντας ότι ήταν ξεκάθαρα αντισυνταγματικός;

– Η ισπανική κυβέρνηση, μέσω του Συνταγματικού Δικαστηρίου, θέλει να είμαστε εμείς, δηλαδή τα μέλη της προεδρίας της Βουλής, αυτοί που θα λογοκρίνουμε συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες. Φαντάζεστε την αυθαιρεσία στην οποία θα υποβαλόταν η Βουλή εάν η αποδοχή πολιτικών πρωτοβουλιών εξαρτιόταν από την πολιτική κρίση των μελών της προεδρίας; Το δημοψήφισμα αυτοπροσδιορισμού της Καταλωνίας είναι νόμιμο, θεμιτό και δημοκρατικό. Ο νόμος του δημοψηφίσματος εγκρίθηκε στη Βουλή της Καταλωνίας. Το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού αναγνωρίζεται από το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το οποίο το ισπανικό κράτος έχει υπογράψει και αναγνωρίσει και το οποίο είναι, ως εκ τούτου, ισχύον. Η ισπανική κυβέρνηση δεν σέβεται το νόμιμο και θεμιτό δικαίωμα των Καταλανών λόγω της ανικανότητάς της να αντιμετωπίσει πολιτικά τις διαφωνίες.

– Υπάρχει τρόπος να οργανωθεί δημοψήφισμα και, εφόσον προκύψει μια ξεκάθαρη εντολή, να πραγματοποιηθεί απόσχιση σύμφωνα με τον ισπανικό νόμο ή είναι απαραίτητο να υπάρξει ρήγμα με τον νόμο για να επιτευχθεί;

― Το δημοψήφισμα θα μπορούσε να είχε συμφωνηθεί [με την ισπανική κυβέρνηση], ήταν η προτιμώμενη επιλογή για τους καταλανικούς θεσμούς και την κοινωνία, αλλά εφόσον αυτό ήταν αδύνατο, πιστεύω πως είναι απαραίτητο να δώσουμε πολιτική διέξοδο στη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών της Καταλωνίας.

* Η κ. Χριστίνα Ρόκα είναι Ελληνοϊσπανίδα δημοσιογράφος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή