Το δεκαετές πορτογαλικό ομόλογο επανακτά τη χαμένη αξιοπιστία του

Το δεκαετές πορτογαλικό ομόλογο επανακτά τη χαμένη αξιοπιστία του

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της πορτογαλικής οικονομίας από τη S&P και η επιστροφή στην «επενδυτική βαθμίδα» στις 15 Σεπτεμβρίου σηματοδοτούν την εντυπωσιακή ανάκαμψη της πορτογαλικής οικονομίας. Αυτό, μάλιστα, αποτελεί ένδειξη για την επιστροφή των τίτλων της χώρας στην κατηγορία ομολόγων με υψηλή αξιολόγηση, έπειτα από πενταετή απουσία, όταν τα πορτογαλικά ομόλογα είχαν υποβαθμιστεί στην κατηγορία «σκουπίδια». Η εξέλιξη αυτή θα αυξήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ομόλογα της χώρας και θα διαγράψει την Πορτογαλία από τη λίστα των πιο αδύναμων οικονομικά κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι η Standard & Poor’s έγινε ο πρώτος από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης (Moody’s και Fitch) που αναθεώρησε την πιστοληπτική ικανότητα του πορτογαλικού Δημοσίου, αναβαθμίζοντάς την στην επενδυτική βαθμίδα BBB-. Αυτό δίνει το έναυσμα στους επενδυτές να αναμένουν νέες αναβαθμίσεις των πορτογαλικών ομολόγων, γεγονός που θα επιτρέψει την ένταξή τους στους δείκτες ομολόγων υψηλής αξίας. Εν συνεχεία, τα πορτογαλικά ομόλογα θα αποτελέσουν πόλο έλξης για μεγαλύτερο αριθμό επενδυτών, οι οποίοι επενδύουν αποκλειστικά και μόνο στα κρατικά ομόλογα κρατών που έχουν αναβαθμιστεί από τους βασικούς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Ενδεικτικά, οι μεγαλύτεροι δείκτες κρατικών ομολόγων, όπως ο Markit iBoxx euro benchmark index και ο Bloomberg/ Barclays euro aggregate index, που έχει αξία 10 τρισ. ευρώ, παίρνουν αποφάσεις με βάση τις αξιολογήσεις των οίκων Moody’s, S&P και Fitch.

Τα πορτογαλικά ομόλογα έχουν ενταχθεί στο iBOXX EUR Sovereigns High Yield index, του οποίου η αξία αποτιμάται στα 155 δισ. ευρώ. Γι’ αυτό τον λόγο, σε περίπτωση που το αξιόχρεο της Πορτογαλίας αναβαθμιστεί στην επενδυτική βαθμίδα BBB ή σε μια ακόμη υψηλότερη, θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στον δείκτη iBOXX EUR Eurozone index, η αξία του οποίου ανέρχεται περίπου σε 5,9 τρισ. ευρώ. Σημειώνεται επίσης ότι ο οίκος Moody’s αναβάθμισε το αξιόχρεο της Πορτογαλίας στο Ba1 και ο οίκος Fitch στο ΒΒ+.

Ο οίκος Moody’s δεν έχει ακόμη προγραμματίσει κάποια αξιολόγηση των πορτογαλικών ομολόγων μέσα στο 2018, εν αντιθέσει με τον οίκο Fitch ο οποίος θα αξιολογήσει τα ομόλογα στις 15 Δεκεμβρίου και, κατά πάσα πιθανότητα, τότε θα προχωρήσει σε αναβάθμισή τους. Το 2012, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, η απόδοση του δεκαετούς πορτογαλικού ομολόγου έφθασε στο 17% και έκτοτε ακολουθεί πτωτική πορεία. Ενδεικτικά, την Παρασκευή η απόδοση του δεκαετούς πορτογαλικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,36%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή