Να μας αφήσουν να ψηφίσουμε

Να μας αφήσουν να ψηφίσουμε

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πώς μπορεί κάποιος να μην είναι νόμιμος όταν ζητάει Δημοκρατία;» ρωτά ο υπουργός Εξωτερικών της Καταλωνίας Ραούλ Ρομέβα, σημειώνοντας στην «Κ» ότι δύο εκατομμύρια Καταλανοί τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας.

– Το δημοψήφισμα θα είναι αξιόπιστο; Αναμένεται να γίνουν βίαια επεισόδια;

– Το δημοψήφισμα θα είναι σίγουρα αξιόπιστο, γιατί παρά τις προσπάθειες της ισπανικής κυβέρνησης η οργάνωση υπάρχει, οι κάλπες, τα ψηφοδέλτια και τα εκλογικά κέντρα είναι όλα έτοιμα. Δεν υπάρχει θέμα οργάνωσης αλλά δημοκρατίας. Οι διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση της Καταλωνίας είναι αναμφισβήτητες, το ερώτημα είναι ποια είναι η ποιότητα της ισπανικής δημοκρατίας. Οσο για το κατά πόσον θα υπάρξουν βίαια επεισόδια, δεν έχει υπάρξει ούτε ένα περιστατικό τόσες μέρες που γίνονται τεράστιες διαδηλώσεις. Ποιος ενδιαφέρεται για ταραχώδεις καταστάσεις; Η αντίδραση των πολιτών μέχρι στιγμής ήταν πολύ ειρηνική και αυτή ελπίζουμε να έχουμε και την Κυριακή (σήμερα).

– Ποια είναι τα αμέσως επόμενα βήματα αν υπερισχύσει το «Ναι» και ποια το «Οχι»;

– Ενα από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι ότι η πλειοψηφία δεν θέλει ανεξαρτησία. Αν αυτό είναι το σενάριο, γιατί δεν μας αφήνουν να ψηφίσουμε και να τελειώσει η ιστορία. Αν το αποτέλεσμα είναι το «Οχι», παραιτούμαστε, κάνουμε νέες εκλογές και η ζωή συνεχίζεται. Αν βγει το «Ναι», σε 48 ώρες το Κοινοβούλιο πρέπει να δηλώσει την ανεξαρτησία και να προχωρήσει με τον νόμο της μεταβατικότητας. Οι άνθρωποι γνωρίζουν τις συνέπειες και πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εκφραστούν.

– Γιατί επιμένετε τόσο πολύ σε ένα δημοψήφισμα που είναι αντισυνταγματικό; Θα μπορούσε να υπάρχει μια τρίτη οδός συμβιβασμού;

– Το 2015 τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα. Τα κόμματα που υποστήριζαν την ανεξαρτησία της Καταλωνίας αριθμούσαν 2 εκατ. ψήφους, αυτοί που ήταν εναντίον ήταν 1,6 εκατ. και οι υπόλοιποι υποστήριζαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Το 80% των πολιτών ζητεί δημοψήφισμα και το αίτημα αυτό δεν μπορεί να το σταματάει ένα θέμα νομιμότητας, καθώς μέσα στο ισπανικό νομικό πλαίσιο, αν το επέτρεπε η ισπανική κυβέρνηση, έχουμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε. Οσον αφορά την τρίτη οδό, αυτή πλέον δεν υπάρχει. Πώς μπορεί κάποιος να μην είναι νόμιμος όταν ζητεί δημοκρατία; Η ισπανική κυβέρνηση αρνείται το δικαίωμα του 80% των Καταλανών να εκφράσουν όχι μόνο το «Ναι» αλλά και το «Οχι».

– Γιατί υπάρχει τόση βιασύνη να γίνει το δημοψήφισμα τώρα;

– Εχουμε 800 δημάρχους που διώκονται, τον πρόεδρο της Βουλής μεταξύ άλλων, επειδή επέτρεψε τη δημόσια συζήτηση, αυτός είναι ο κατάλληλος τρόπος να φερθείς στο 80% που ζητεί δημοψήφισμα; Αυτές οι εικόνες φέρνουν μνήμες των σκοτεινών ετών της Ισπανίας. Οταν βλέπεις τα θεμελιώδη σου δικαιώματα να παραβιάζονται μέρα με τη μέρα, προσπαθείς να λύσεις την κατάσταση το συντομότερο δυνατόν.

– Είστε διατεθειμένοι να ανεξαρτητοποιηθείτε με κόστος την έξοδο από την Ε.Ε.;

– Δεν χρειάζεται να αποφασίσουμε κατά πόσον θέλουμε να είμαστε μέλη της Ε.Ε. Οι Καταλανοί είναι ξεκάθαρα υπέρ της Ε.Ε. Οι συζητήσεις που έχουν γίνει ήδη από το 2014, κατά τη διάρκεια του σκωτσέζικου δημοψηφίσματος, ήταν σε μια κατεύθυνση που θα επέτρεπε να προχωρήσει η ένταξη στην Ε.Ε. πριν γίνει η ανεξαρτητοποίηση μέσω μιας διαδικασίας fast track, αυτό μπορεί να γίνει και στη δική μας περίπτωση. Αν η Ισπανία μπλοκάρει τη διαδικασία, θα είναι εναντίον των συμφερόντων της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή