Υπόθεση Λεμπιδάκη: Πώς εντόπισε η ΕΛΑΣ το κρησφύγετο

Υπόθεση Λεμπιδάκη: Πώς εντόπισε η ΕΛΑΣ το κρησφύγετο

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελεύθερος αφέθηκε, έπειτα από επέμβαση της αστυνομίας, που πραγματοποιήθηκε στις 07:30 το πρωί σε περιοχή του Ρεθύμνου, ο επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης. Ο άνδρας εντοπίστηκε σε μάντρα με ανταλλακτικά αυτοκινήτων που βρίσκεται στη Γέφυρα Ζουρίδας στο Ρέθυμνο, ενώ το κρησφύγετο αυτό φέρεται να είναι το τελευταίο από τα πέντε που είχαν αλλάξει οι απαγωγείς.

Οταν εισήλθαν στον χώρο οι αστυνομικοί ο επιχειρηματίας βρισκόταν σε ένα στρώμα στο πάτωμα δεμένος με αλυσίδα από το πόδι ώστε να μην μπορεί να διαφύγει.

Το νήμα της υπόθεσης, άρχισε να ξετυλίγεται τον περασμένο Ιούλιο, όταν σε έλεγχο που είχε γίνει στην Κρήτη, σε τρία άτομα επιβαίνοντες σε ΙΧ αυτοκίνητο, δεν έφερε κανένας κινητό τηλέφωνο και διαπιστώθηκε ότι τα είχαν πετάξει νωρίτερα. Το γεγονός προκάλεσε υποψίες στους έμπειρους αξιωματικούς της Ασφάλειας, καθώς οι απαγωγείς επικοινωνούσαν μόνο με καρτοτηλέφωνα μιας χρήσεως, στέλνοντας μηνύματα με τις απαιτήσεις τους και στη συνέχεια τα πετούσαν.

Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση σε χώρο στα Σφακιά, όπου όμως δεν βρέθηκε τίποτα. Έτσι αποφασίστηκε να μη γίνει άλλη κίνηση ώσπου να λήξει η απαγωγή, για να μην κινδυνεύσει η ζωή του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής επτά άτομα, μεταξύ των οποίων ο ιδιοκτήτης της μάντρας, ο οποίος βρισκόταν στο ισόγειο και ένας Θεσσαλονικιός με καταγωγή από τα Σκόπια, που βρισκόταν στον πρώτο όροφο και είχε αναλάβει τη φύλαξη Λεμπιδάκη. Τα υπόλοιπα πέντε άτομα έχουν συλληφθεί σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις τόσο σε περιοχές της Κρήτης όσο και εκτός του νησιού, καθώς υπάρχουν στοιχεία για εμπλοκή τους στην υπόθεση απαγωγής. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και ένα ανήλικο κορίτσι, ενώ ένας άνδρας που συνελήφθη στην Αθήνα φέρεται να είναι αυτός που είχε την επικοινωνία με τους συγγενείς του επιχειρηματία ώστε να διαπραγματευτεί την καταβολή των λύτρων.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Κ» κορυφαίος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., «υπήρχαν πληροφορίες για το που βρισκόταν ο επιχειρηματίας και χθες σχεδιάστηκε η επιχείρηση, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και ήταν σχετικά εύκολη, καθώς οι απαγωγείς δεν πρόλαβαν να προβάλουν κάποια αντίσταση». Μάλιστα ο αξιωματικός συμπλήρωσε ότι ο επιχειρηματίας είχε μεταφερθεί στο συγκεκριμένο κρησφύγετο το τελευταίο διάστημα.

Την ίδια ώρα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δήλωσε στην «Κ» ότι «η αστυνομία είχε το τελευταίο διάστημα εντοπίσει και καταγράψει άτομα ως ύποπτα για συμμετοχή στην απαγωγή και από την επιτήρησή τους, καθώς και από κάποιες πληροφορίες που συγκέντρωσε το τελευταίο διάστημα, κατάφερε να εντοπίσει το κρησφύγετο». Τόνισε επίσης ότι «η σημερινή έφοδος έγινε με το πρόσχημα έρευνας για ναρκωτικά, ώστε να μην διαρρεύσει με οποιοδήποτε τρόπο, ότι η επιχείρηση είχε σαν στόχο τον εντοπισμό του επιχειρηματία».

Σημειώνεται πως ο επιχειρηματίας είναι αδυνατισμένος και σοβαρά καταβεβλημένος και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Aύριο Τρίτη και 13.00 στην έδρα της ΓΕ.ΠΑ.Δ Κρήτης στα Χανιά παρουσία του αν. υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ Αντιστράτηγου Κων/νου Τσουβάλα, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της εξιχνίασης της απαγωγής.

Το χρονικό της απαγωγής

Υπενθυμίζεται ότι ο Μιχάλης Λεμπιδάκης απήχθη το απόγευμα της 30ής Μαρτίου.

Το αυτοκίνητο του επιχειρηματία βρέθηκε εγκαταλελειμμένο σε επαρχιακό δρόμο, ενώ σε απόσταση μερικών μόλις χιλιομέτρων είχαν εντοπιστεί καμμένα και δύο Ι.Χ. που είχαν χρησιμοποιήσει οι απαγωγείς: ένα αγροτικό με το οποίο είχαν κλείσει τον δρόμο στον επιχειρηματία και μια BMW με την οποία οι απαγωγείς και το θύμα τους είχαν αρχικά απομακρυνθεί από το σημείο. Το διάστημα που ακολούθησε, οι απαγωγείς πραγματοποίησαν αραιές επικοινωνίες με τον αδελφό του απαχθέντος αξιώνοντας λύτρα 100 εκατομμυρίων ευρώ (σε «μικρά» χαρτονομίσματα) για να απελευθερώσουν τον 54χρονο. Οι επικοινωνίες γίνονταν μέσω γραπτών μηνυμάτων ούτως ώστε η αστυνομία να μην μπορέσει να ταυτοποιήσει τους δράστες μέσω τεχνολογίας αναγνώρισης φωνής, όπως συνέβη στην περίπτωση της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.

Στη συνέχεια, οι αξιώσεις των απαγωγέων φέρονται να μειώθηκαν, παραμένοντας ωστόσο σε επίπεδα που η οικογένεια Λεμπιδάκη αδυνατούσε να ικανοποιήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή