Ενα βήμα πίσω στο εξεταστικό

Ενα βήμα πίσω στο εξεταστικό

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται η πρόταση Γαβρόγλου για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ. Ο λόγος είναι ότι η πρόταση δεν εξασφάλισε την απαραίτητη, για ένα τόσο κρίσιμο θέμα, συναίνεση των πολιτικών κομμάτων, ενώ αποστάσεις έχουν πάρει ακόμη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, ο κ. Γαβρόγλου σε πρόσφατη εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι ο διάλογος για το νέο εξεταστικό θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη του έτους, τοποθετώντας επί της ουσίας την κατάθεση νομοσχεδίου μέσα στο 2018.

Τονίζεται, πάντως, ότι ο σχετικός διάλογος έχει ξεκινήσει επί υπουργίας Νίκου Φίλη το 2016 και, παρότι ο κ. Γαβρόγλου εμμένει στην ανάγκη μεταρρύθμισης του Λυκείου, η νέα μετάθεση της ολοκλήρωσης του διαλόγου ερμηνεύεται ως υπαναχώρηση από τις βασικές πλευρές της πρότασης για το νέο σύστημα εισαγωγής.

Αλλωστε, ενδεικτικό είναι ότι έως τώρα οι αναφορές εστίαζαν στους μαθητές της φετινής Α΄ Λυκείου, οι οποίοι επρόκειτο να εφαρμόσουν για πρώτη φορά το προωθούμενο νέο σύστημα το 2020, όταν θα αποφοιτούσαν από το Λύκειο. Ομως, ο κ. Γαβρόγλου στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «το σίγουρο είναι ότι τα παιδιά που πάνε σήμερα στο Δημοτικό, όταν θα φθάσει η στιγμή τους, θα μπαίνουν στο πανεπιστήμιο χωρίς εξετάσεις»… Και αυτό με δεδομένο ότι η ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ αποτέλεσε διακήρυξη ύψιστης πολιτικής βαρύτητας του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη, ο υπουργός σημείωσε ότι «το ισχύον σύστημα είναι αδιάβλητο αλλά όχι εκπαιδευτικά αξιόπιστο». Αλλά και σε αυτό το σημείο η πρότασή του (ένα περίπλοκο σύστημα για τη λήψη Απολυτηρίου με διπλές εξετάσεις στη Γ΄ Λυκείου και προσμέτρηση του προφορικού βαθμού) δέχεται βολές εκ των έσω. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αναλυτές της Αριστεράς αναφέρουν ότι δεν κατοχυρώνεται το μείζον αιτούμενο: η εξασφάλιση του αδιάβλητου. Συγκεκριμένα, έχουν αποδομήσει την αξία βασικών στοιχείων της, όπως οι διπλές εξετάσεις, και έχουν εγείρει ενστάσεις κατά πόσον μπορεί να είναι αδιάβλητη η βαθμολόγηση των εργασιών.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην «Κ», αποδίδουν πλέον την επιβράδυνση των κινήσεων του κ. Γαβρόγλου για το νέο εξεταστικό στο ότι η εσπευσμένη παρουσίαση της πρότασης έγινε ενόψει της παρουσίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Ωστόσο, «αποδείχθηκε ότι η πρόταση χρειάζεται μεγαλύτερη επεξεργασία», ανέφεραν. Την ίδια στιγμή, ο κ. Γαβρόγλου εμμένει, δικαίως, ότι είναι απαραίτητη η μεταρρύθμιση στο Λύκειο, καθώς οι δύο τελευταίες τάξεις είναι ακυρωμένες, αφού όλοι οι μαθητές δίνουν βάρος στην προετοιμασία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Πάντως, μία άλλη μεταρρύθμιση –αυτή στα προγράμματα σπουδών των Θρησκευτικών– για δεύτερη χρονιά συναντά αντιδράσεις θεολόγων (π.χ. η Πανελλήνια Ενωση) αλλά και μητροπολιτών. Ο υπουργός, από την πλευρά του, χαρακτήρισε μεμονωμένες τις όποιες αντιδράσεις, λέγοντας ότι «στο βιβλίο έχουν γίνει αλλαγές έπειτα από συζητήσεις με την Εκκλησία, τις οποίες και δέχθηκε. Εχουμε φθάσει σε ένα σημείο συνύπαρξης παρά τις διαφορές μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή