Εξ αποστάσεως ψήφος και χρόνος εκλογών, τα δύο «αγκάθια»

Εξ αποστάσεως ψήφος και χρόνος εκλογών, τα δύο «αγκάθια»

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους δέκα  υποψήφιους αρχηγούς του νέου πολιτικού φορέα μετακύλισε χθες η επιτροπή Αλιβιζάτου –θέλοντας και μη– την απόφαση για το πολυσυζητημένο ζήτημα της εξ αποστάσεως ψήφου, ύστερα από μια θυελλώδη συνεδρίαση στην οποία η πλευρά του Στ. Θεοδωράκη αξίωσε μετ’ επιτάσεως να πάρουν όλοι οι διεκδικητές ξεκάθαρη θέση για το αν συμφωνούν ή όχι με τη σχετική πρόταση που κατέθεσε το Ποτάμι.

Οι εκπρόσωποι της Φώφης Γεννηματά, αλλά και άλλων συνυποψηφίων της όπως του Οδ. Κωνσταντινόπουλου και του Απ. Πόντα, απέρριψαν εξαρχής την εισήγηση Θεοδωράκη επικαλούμενοι την αδυναμία ακόμη και ειδικών να διαβεβαιώσουν ότι με την εξ αποστάσεως ψήφο μπορεί να διασφαλισθεί η ταυτοπροσωπία όσων θελήσουν να νοθεύσουν τη διαδικασία. Αντιθέτως, οι εκπρόσωποι άλλων υποψηφίων, όπως των κ. Γ. Ραγκούση, Ν. Ανδρουλάκη, Γ. Μανιάτη, Γ. Καμίνη, Κ. Γάτσιου, αλλά και ο Δημ. Ρέππας που αντιπροσωπεύει το ΚΙΔΗΣΟ, εκφράστηκαν θετικά.

Κι έτσι, για να αρθεί επιτέλους το αδιέξοδο, ο ίδιος ο κ. Ν. Αλιβιζάτος, που υπογραμμίζεται ότι στη διάρκεια της συνεδριάσεως είπε ότι αντιμετωπίζει θετικά την εισήγηση Θεοδωράκη, κάλεσε τελικώς όλους τους διεκδικητές να πουν εκείνοι και όχι οι εκπρόσωποί τους αν εγκρίνουν ή απορρίπτουν την εισήγηση, αναλαμβάνοντας και τη σχετική ευθύνη. Εξέλιξη που είναι αμφίβολο αν θα επιφέρει κάποια λύση, καθώς στελέχη της Χαρ. Τρικούπη ακόμη και αργά το βράδυ χαρακτήριζαν λήξασα τη σχετική συζήτηση και τόνιζαν ότι υπάρχει ακόμη και πρόσφατη τεχνική μελέτη που εξηγεί ότι η εξ αποστάσεως ψήφος δεν διασφαλίζει καν τη μυστικότητα της ψηφοφορίας. Αφηναν έτσι να εννοηθεί ότι η Φώφη Γεννηματά όχι μόνον δεν θα απαντήσει στην πρόταση Θεοδωράκη, αλλά ότι θεωρεί ότι κάποιοι συνυποψήφιοί της για επικοινωνιακούς λόγους αναδεικνύουν σε μείζον πρόβλημα ένα ανύπαρκτο διαδικαστικό θέμα, προφανώς γιατί δεν θέλουν να μπουν στην ουσία της πολιτικής αντιπαράθεσης για τη διεκδίκηση της ηγεσίας.

Διαφωνία, όμως, προέκυψε και για τον χρόνο των εκλογών. Οι εκπρόσωποι του Ποταμιού εισηγήθηκαν οι εκλογές να γίνουν στις 3 και στις 10 Δεκεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει πλέον ο χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές του συστήματος που θα προετοιμάσει η εταιρεία OTS σε συνεργασία με τη Wind. Ο Νίκος Αλιβιζάτος αντιπρότεινε ο πρώτος γύρος να γίνει στις 26 Νοεμβρίου και ο δεύτερος στις 3 Δεκεμβρίου, ενώ ο συνταγματολόγος Γ. Σωτηρέλης, που έχει εκ μέρους της επιτροπής τη σχετική ευθύνη, στις 10 και 17 Δεκεμβρίου, για να υπάρξει, όπως είπε, ο αναγκαίος χρόνος προετοιμασίας και να εκπαιδευθούν και όσοι χειριστούν τις περιβόητες ταμπλέτες που θα αποσταλούν στα εκλογικά κέντρα. Ωστόσο, η πλευρά της Φώφης Γεννηματά επέμεινε στην ανάγκη η διαδικασία να γίνει όπως έχει προγραμματιστεί –δηλαδή στις 5 και στις 12 Νοεμβρίου– και οποιαδήποτε αναβολή να κριθεί αφού μιλήσουν οι πλέον αρμόδιοι. Δηλαδή οι τεχνικοί των δύο εταιρειών, οι οποίοι θα κληθούν στην επόμενη συνεδρίαση για να πουν εκείνοι ποιο χρονοδιάγραμμα θεωρούν καταλληλότερο προκειμένου το σύστημά τους να είναι έτοιμο και να μην προκύψουν τα προβλήματα που τίναξαν στον αέρα την αντίστοιχη διαδικασία της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή