Νέες κατηγορίες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για βιαιότητες αστυνομικών δυνάμεων της ΕΕ κατά μεταναστών

Νέες κατηγορίες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για βιαιότητες αστυνομικών δυνάμεων της ΕΕ κατά μεταναστών

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες κατηγορίες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων της Κροατίας, της Ουγγαρίας και της Βουλγαρίας, εξαπέλυσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), κάνοντας λόγο για βιαιότητες εναντίον των μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα των ανηλίκων.

«Η βία εναντίον των παιδιών και των νέων που προσπαθούν σήμερα να φύγουν από τη Σερβία είναι μια σταθερά και στις περισσότερες περιπτώσεις ασκείται από αστυνομίες στα σύνορα κρατών μελών της ΕΕ», καταγγέλλει με ανακοίνωση του ο Στεφάν Μουασέν, ο οποίος διευθύνει την αποστολή των MSF στη Σερβία.

«Πάει περισσότερο από ένας χρόνος που οι γιατροί μας και οι νοσηλευτές μας ακούν το ίδιο πράγμα, τις ίδιες επαναλαμβανόμενες ιστορίες για νέους που ξυλοκοπούνται, ταπεινώνονται και δέχονται επιθέσεις από σκύλους, μόνο και μόνο επειδή θέλουν απεγνωσμένα να συνεχίσουν τον δρόμο τους», καταγγέλλει η ανθρωπιστική οργάνωση.

Συγκεκριμένα, κατά τους έξι πρώτους μήνες του 2017, το 92% των παιδιών και των εφήβων που κατέφυγαν στα κινητά ιατρεία των MSF, ανέφεραν πως υπέστησαν σωματική βία από τις κροατικές, τις ουγγρικές και τις βουλγαρικές μεθοριακές αρχές, αναφέρει η οργάνωση. Σχεδόν οι μισοί, συγκεκριμένα το 48%, κατηγορούν τις βουλγαρικές αρχές. Επιπλεόν, στη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι κινητές κλινικές των MSF στο Βελιγράδι τεκμηρίωσαν 62 περιπτώσεις βίας εκ προθέσεως στα σύνορα ανάμεσα στη Σερβία και την Ουγγαρία και 24 στα σύνορα με την Κροατία.

«Είναι ντροπή χώρες μέλη της ΕΕ να χρησιμοποιούν εσκεμμένα τη βία για να εμποδίσουν παιδιά και νέους ανθρώπους να ζητήσουν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», προσέθεσε ο Μουασέν, τονίζοντας ότι οι βιαιότητες αυτές προκαλούν «σοβαρές σωματικές και ψυχολογικές βλάβες και καθιστούν αυτά τα παιδιά ακόμη πιο ευάλωτα, σπρώχνοντας τα στη συνέχεια στην αγκαλιά διακινητών που η ΕΕ υποτίθεται πως καταπολεμά». 

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως οι MSF ή οι Γιατροί του Κόσμου, καταγγέλλουν τακτικά τις βιαιότητες με θύματα τους μετανάστες, εκατοντάδες χιλιάδες από τους οποίους πέρασαν από τα Βαλκάνια, κατευθυνόμενοι προς τη δυτική Ευρώπη, μέχρι το κλείσιμο, τον Μάρτιο 2016, της «οδού των Βαλκανίων».Συνεπεία αυτού είναι το γεγονός ότι πολλές χιλιάδες έχουν αποκλειστεί στη Σερβία. 

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή