Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου

Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επιμέρους βελτιώσεις προσανατολίζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης για το νομοσχέδιο, που αφορά την αλλαγή φύλου το οποίο έχει προκαλέσει έντονες και ποικίλες αντιδράσεις.

Η ρύθμιση για χορήγηση του δικαιώματος αλλαγής φύλου σε ανήλικα δεκαπέντε ετών, που δεν ήταν στο αρχικό νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή, αλλά προσετέθη κατά τη διαδικασία συζήτησης του στις επιτροπές του κοινοβουλίου, φαίνεται, ότι συγκεντρώνει τις περισσότερες σκέψεις για απόσυρση, καθώς σε αυτή τη διάταξη υπήρξαν κριτικές και από ιατρικής πλευράς (παιδοψυχολόγοι και λοιπά).

Πάντως, το νομοσχέδιο που θεωρείται από νομικής πλευράς, στη βάση του σωστό και θετικό, καθώς επιλύει θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για κάποιους πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το φύλο τους και τον αυτοπροσδιορισμό τους, βάλλεται – από πολλές πλευρές- για επιμέρους διατάξεις του και για τις προϋποθέσεις που θέτει προκειμένου ένα άτομο να προχωρήσει σε αλλαγή φύλου.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Ας δούμε όμως τί προβλέπει το νομοσχέδιο, έτσι όπως συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς ενδέχεται να γίνουν αλλαγές, ως τη διαμόρφωση της τελικής του μορφής.

Ειδικότερα με το νομοσχέδιο:

Δίνεται η δυνατότητα με δικαστική απόφαση- πάντα- ένα άτομο να αλλάξει το φύλο του, όταν συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις που θέτει το νομοσχέδιο, αναφέρονται λεπτομερώς, χωρίς να υποβληθεί, όπως γινόταν ως σήμερα, σε χειρουργική επέμβαση η ψυχιατρική θεραπεία.

Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται με τις νέες ρυθμίσεις να εμφανιστεί αυτοπροσώπως σε ειδική αίθουσα των δικαστηρίων, χωρίς δημοσιότητα και με εξασφάλιση της εχεμύθειας.

Η απόφαση του δικαστηρίου για την αλλαγή του φύλου του υποχρεωτικά δημοσιεύεται σε Ληξιαρχείο και η αλλαγή «περνάει» σε ταυτότητα, διαβατήριο και λοιπά.

Οι υπάλληλοι του Ληξιαρχείου και άλλων δημοσίων υπηρεσιών υποχρεούνται σε καθήκον εχεμύθειας σε σχέση με την αλλαγή φύλου των πολιτών.

Αλλαγή φύλου επιτρέπεται και στους έγγαμους, με την προϋπόθεση ότι ο γάμος τους κηρύσσεται αμέσως ανυπόστατος, αλλά αν θέλουν να συνεχίσουν την κοινή τους ζωή, τους δίνεται η δυνατότητα να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης.

Σε κάθε περίπτωση δεν επηρεάζονται  οι σχέσεις τους με τα παιδιά τους, αν υπάρχουν, καθώς διατηρούνται στο ακέραιο οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο δικαίωμα αλλαγής φύλου παρέχεται δύο φορές. Μία φορά που το άτομο θα αλλάξει το φύλο του και μία ακόμα αν θέλει να επανέλθει στο προηγούμενο.

Με τις νέες ρυθμίσεις, επιχειρείται, να προβλεφθεί καταστρατήγηση του νόμου και για το λόγο αυτό, αναφέρεται ότι παρά την αλλαγή του φύλου, διατηρούνται σε ισχύ δικαιώματα και υποχρεώσεις που προϋπήρχαν.

Οι εν λόγω διατάξεις είναι από εκείνες που δέχονται επικρίσεις και προκαλούν αντιδράσεις, όπως και εκείνες που αφορούν τα ανήλικα.

Για τα ανήλικα προβλέπεται δικαίωμα αλλαγής φύλου με προϋποθέσεις αυστηρότερες, όπως είναι φυσικό, τη συναίνεση των γονιών τους και επιπλέον τη γνωμοδότηση πολυμελούς επιστημονικής επιτροπής η οποία συγκροτείται από πολλές ιατρικές ειδικότητες. Η συγκρότηση της θα προβλεφθεί με απόφαση του Υπουργού Υγείας.

Στο νομοσχέδιο υπάρχουν προβλέψεις για άτομα υπό δικαστική επιτήρηση η κηδεμονία και ρυθμίζονται και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες απαιτούνται ιατρικές πράξεις σχετικές με το φύλο, όταν διαπιστώνεται ιατρικά κίνδυνος για την υγεία των ανήλικων και ορίζεται πως και με ποίου την ευθύνη γίνονται.

Ανάλογες νομοθετικές αλλαγές έχουν γίνει και σε άλλες χώρες, Μάλτα, Ιρλανδία, Αργεντινή, Δανία ενώ σε πολλές χώρες ήδη αποτελεί παρελθόν η προϋπόθεση της χειρουργικής επέμβασης για την αλλαγή του φύλου, όπως στην Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και αλλού.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η ελληνική δικαιοσύνη με απόφαση της το 2016 που έχει καταστεί ήδη αμετάκλητη (εκδόθηκε από το Ειρηνοδικείο) έχει αποφανθεί ότι η αλλαγή του φύλου δεν προϋποθέτει χειρουργική επέμβαση κάτι που προσκρούει στα ανθρώπινα δικαιώματα και συνιστά κατά τον ΟΗΕ βάναυση προσβολή του ανθρώπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή