Στη μεγάλη οθόνη επιθυμεί να μεταφέρει το νέο βίβλιο Βαρουφάκη ο Κ. Γαβράς

Στη μεγάλη οθόνη επιθυμεί να μεταφέρει το νέο βίβλιο Βαρουφάκη ο Κ. Γαβράς

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις ώρες διήρκησε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιάνη Βαρουφάκη υπό τον τίτλο «Ανίκητοι Ηττημένοι» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Το βιβλίο προλόγισαν οι κ.κ., Νάντια Βαλαβάνη, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, ο καθηγητής και πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Νίκος Θεοχαράκης, ενώ τον συντονισμό της συζήτησης είχε αναλάβει ο αρθρογράφος Κωνσταντίνος Πουλής.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του Κώστα Γαβρά πως σκοπεύει να μεταφέρει το βιβλίο του κ. Βαρουφάκη στην μεγάλη οθόνη. Η αποκάλυψη αυτή, σε συνδυασμό με την παρουσία του Βασίλη Βασιλικού στο πάνελ και ο χαρακτηρισμός της υπουργικής θητείας Βαρουφάκη από τον ίδιο ως «ελληνική άνοιξη», κατέστησαν σαφή το βαθμό στον οποίο ο συγγραφέας θεωρεί τον εαυτό του κληρονόμο των δημοκρατικών αγώνων της δεκαετίας του 1960.

Ενα ακόμη στοιχείο που κινεί το ενδιαφέρον είναι ότι το βιβλίο είναι 800 σελίδες στην ελληνική έκδοση, δηλαδή σχεδόν διπλάσιο από το αγγλικό πρωτότυπο.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό το εν λόγω βιβλίο «γράφτηκε με το αίμα του Γιάνη Βαρουφάκη», τον οποίο παρομοίασε με τον Αλέκο Παναγούλη και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον Αμερικανό στρατηγό Βαν Φλιτ, γεγονός που προσδίδει ένα ακόμη σουρεαλιστικό τόνο στην εκδήλωση. Μάλιστα, ο κ. Βασιλικός σχολίασε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι σε παρουσίαση βιβλίου που δεν ανήκει στη λογοτεχνία, με παρέσυρε όμως η γραφή του συγγραφέα», ενώ χαρακτήρισε το βιβλίο «μυθιστόρημα αλλά όχι μυθοπλασία».

Η Νάντια Βαλαβάνη, μέλος του υπουργικού συμβουλίου, στη δική της ομιλία, επικαλέστηκε επικροτώντας τις εκτιμήσεις Βαρουφάκη ότι, ακόμα και στο κακό σενάριο του Grexit, το ΑΕΠ το 2016 «θα είχε απογειωθεί». «Αν καταφέρναμε να κάνουμε μια έντιμη συμφωνία, δεν θα είχα φύγει ποτέ από την υπουργική θέση που μου είχε δώσει ο πρωθυπουργός» είπε η κ. Βαλαβάνη, σημειώνοντας πως «εάν η κυβέρνηση ήθελε να αποδράσει από τα μνημόνια, θα το έκανε μόνο στηριζόμενη στον ελληνικό λαό». Παράλληλα, χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη συγγραφική δουλειά του κ. Βαρουφάκη.

«Βαθύτατα πολιτικό» χαρακτήρισε το βιβλίο ο ακαδημαϊκός και βασικός συνεργάτης του Βαρουφάκη στη διαπραγμάτευση, Νίκος Θεοχαράκης, υπογραμμίζοντας πως «όλοι θέλουμε να γνωρίζουμε το συνέβη εκείνη την περίοδο και ποια ήταν η στάση της κυβέρνησης». Παράλληλα, χαρακτήρισε τους εκπροσώπους των δανειστών «εξαιρετικές μετριότητες» και «πραγματικά ψεύτες» και την Ε.Ε. «θλιβερή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα αποσπάσματα που διαβάστηκαν και στις παρεμβάσεις των ομιλούντων συνεχείς ήταν οι αρνητικές αναφορές τόσο στον Γιώργο Χουλιαράκη όσο και στον Γιάννη Στουρνάρα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του στην εκδήλωση. «Μοιράζομαι μαζί σας τον εκμηδενισμό μιας μεγάλης αγωνίας, μιας αγωνίας να καταγράψω όλα όσα συνέβησαν και τον τρόπο που σπαταλήθηκε μια ευκαιρία και τον τρόπο που λοιδορήθηκε αυτή η ευκαιρία» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Κλείνοντας, ο κ. Βαρουφάκης υποσχέθηκε ότι δεν θα ξαναμιλήσει ποτέ για το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή