Καταλωνία: Βήμα πίσω με μήνυμα διαλόγου από τον Κάρλες Πουτζδεμόν

Καταλωνία: Βήμα πίσω με μήνυμα διαλόγου από τον Κάρλες Πουτζδεμόν

5' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μήνυμα διαλόγου με την υπόλοιπη Ισπανία», επιθυμεί να στείλει ο ηγέτης στην Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, όπως δήλωσε στην πολυαναμενόμενη και ιστορική ομιλία του στη Βουλή για το μέλλον της ισπανικής περιφέρειας. «Είναι σημαντικό να μειωθούν οι εντάσεις», σημείωσε.

«Εκατομμύρια Καταλανοί πολίτες πιστεύουν ότι η Καταλωνία πρέπει να είναι αυτόνομη», είπε και υπογράμμισε ότι έχει εντολή να κηρύξει την ανεξαρτησία, ωστόσο, αποφάσισε να περιμένει «μερικές εβδομάδες» ώστε να ενθαρρύνει τον διάλογο. Ετσι, πρότεινε το κοινοβούλιο να αναστείλει την κήρυξη της ανεξαρτησίας ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες συζητήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η κρίση με την Ισπανία μπορεί να λυθεί μέσω της διπλωματικής οδού, ενώ αξίζει να εξευρευνηθεί μια διεθνής διαμεσολάβηση.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Πουτζδεμόν υπέγραψε κείμενο που διακηρύσσει την ανεξαρτησία της Καταλωνίας από την Ισπανία καθώς και την προσωρινή αναστολή ισχύος της διακήρυξης.

Καταλωνία: Βήμα πίσω με μήνυμα διαλόγου από τον Κάρλες Πουτζδεμόν-1

«Ζούμε μια εξαιρετική στιγμή, με ιστορικές διαστάσεις» είπε ο Πουτζδεμόν από το κοινοβουλευτικό βήμα, τονίζοντας ότι «δεν απευθύνει απειλές» και ότι το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας «δεν είναι εσωτερική σύγκρουση στην Ισπανία αλλά ευρωπαϊκή υπόθεση». «Είναι σαφές ότι πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Και ευθύνη μας είναι να αποκλιμακώσουμε την ένταση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Καταλανός ηγέτης καθυστέρησε την ομιλία του περίπου μια ώρα λόγω των πιέσεων που δέχτηκε ώστε να αναστείλει τα σχέδιά του περί μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτήσιας της Καταλωνίας όπως είχε υποσχεθεί.

Νωρίτερα, η ισπανική κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι μια μεσολάβηση με τον πρόεδρο της περιφέρειας της Καταλωνίας «δεν είναι εφικτή», ενώ κάλεσε τον Πουτζδεμόν «να μην προχωρήσει σε ενέργειες μη αναστρέψιμες, να μην διαλέξει τον δρόμο που δεν έχει επιστροφή».

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης ζήτησε από τον ηγέτη της Καταλωνίας και τον Ισπανό πρωθυπουργό να σταματήσουν να κλιμακώνουν την ένταση στην κρίση ανάμεσα σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη.

Καταλωνία: Βήμα πίσω με μήνυμα διαλόγου από τον Κάρλες Πουτζδεμόν-2

Εκκλήσεις υπέρ διαλόγου «στο παρά πέντε»

Να μην προβεί σήμερα σε κάποια ανακοίνωση που θα καταστήσει αδύνατο το διάλογο με τη Μαδρίτη κάλεσε τον επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουτζδεμόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του από το βήμα της Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, εν μεσω εγχώριων και διεθνών ανησυχιών ότι οι περιφερειακές αρχές θα προβούν σε μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας. 

«Σε αυτή τη σημαντική στιγμή για την Καταλωνία και την Ισπανία, θέλω να απευθυνθώ στον πρόεδρο Πουτζδεμόν, πριν τη σημερινή του ομιλία, όχι μόνο ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και ως ισχυρός υποστηρικτής του μότο της ΕΕ "ενωμένοι στη διαφορετικότητα", ως μέλος μιας εθνικής μειονότητας και τοπικιστής, ως ένας άνθρωπος που ξέρει τι σημαίνει να σε χτυπάει ένα αστυνομικό γκλοπ», δήλωσε ο Τουσκ, προσθέτοντας ότι πραγματοποίησε παρόμοια έκκληση και στον πρωθυπουργό της Ισπανίας, ζητώντας του να να αναζητήσει λύση στο διάλογο και να μην καταφύγει στην οδό της βίας. 

Καταλωνία: Βήμα πίσω με μήνυμα διαλόγου από τον Κάρλες Πουτζδεμόν-3

«Γιατί πιστεύω ότι η δύναμη του επιχειρήματος είναι προτιμότερη από το επιχείρημα της βίας», είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας από τον Καταλανό πρόεδρο να «σεβαστεί» τη συνταγματική τάξη και να μην ανακοινώσει μια απόφαση που δεν θα αφήσει ανοιχτό κανένα περιθώριο διαλόγου. «Ας αναζητήσουμε αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας διχάζουν», κατέληξε.

Νωρίτερα, αντίστοιχη τοποθέτηση πραγματοποίησε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάνοντας έκκληση για διάλογο στην Ισπανία και τερματισμό της κρίσης στη βόρεια περιφέρεια της Ισπανίας. «Έχουμε ζητήσει από όλους τους ενδιαφερόμενους να τερματίσουν το συντομότερο δυνατό την αντιπαράθεση αυτή και να ξεκινήσουν τον διάλογο», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Ανοιχτή επιστολή οκτώ νομπελιστών υπερ της διαμεσολάβησης 

Στο μεταξύ, μία ομάδα από οκτώ τιμηθέντες με το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης δημοσίευσαν χθες ανοικτή επιστολή, με την οποία τάσσονται υπέρ της διαμεσολάβησης και του διαλόγου, προκειμένου να επιλυθεί ειρηνικά η πολιτική διένεξη ανάμεσα στην Καταλωνία και την Ισπανία.

Η επιστολή, που απευθύνεται «στις ηγεσίες της Ισπανίας και της Καταλωνίας» και διακοινώθηκε επίσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτρέπει τις δύο πλευρές να διαπραγματευθούν άμεσα μία λύση, καθότι, όπως επισημαίνει,«υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν, αλλά λιγοστός χρόνος».

Καταλωνία: Βήμα πίσω με μήνυμα διαλόγου από τον Κάρλες Πουτζδεμόν-4

Η επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα μία ημέρα αφότου η ΜΚΟ The Elders, της οποίας προΐσταται ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Άναν, εξέπεμψε επίσης έκκληση για διάλογο και μία ειρηνική διευθέτηση του Καταλανικού, εν αναμονή της σημερινής συνεδρίασης της ολομέλειας του Καταλανικού Κοινοβουλίου, κατά την οποία κατά πάσα πιθανότητα ο πρόεδρος της Τζενεραλιτάτ Κάρλες Πουτζντεμόν θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής, έπειτα από την ανασκόπηση της πολιτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, την 1η Οκτωβρίου.

Οι υπογράφοντες την ανοικτή επιστολή, μεταξύ αυτών οι Τζόντι Ουΐλιαμς, Μάιριντ Μαγκουάιρ και Ριγκομπέρτα Μεντσού, δηλώνουν πως παρακολούθησαν με περισσή ανησυχία την «αύξουσα ένταση ανάμεσα στη Μαδρίτη και την Καταλωνία» πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και πιστεύουν πως «ουδείς είναι άμοιρος λαθών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τούτης, η οποία δεν ξεκίνησε με το παρόν δημοψήφισμα, αλλά πριν επτά χρόνια με την ακύρωση από το Συνταγματικό Δικαστήριο του Καθεστώτος (Estatut) για την Αυτονομία του 2010, που είχε επικυρωθεί από τη Γερουσία».

Στην ίδια επιστολή, οι βραβευμένοι με Νομπέλ επικρίνουν τις «σκηνές αστυνομικής ωμότητας, βίας και τη χρήση πλαστικών σφαιρών ενάντια στον καταλανικό λαό», που έκαναν τον γύρο του κόσμου την 1η Οκτωβρίου και ενώνουν τις φωνές τους «με τους ηγέτες απ’ όλον τον κόσμο στην καταδίκη της χρήσης βίας στην Καταλωνία». «Μολαταύτα, θεωρούμε πως η συγγνώμη που ζήτησε η ισπανική κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση», προσθέτουν στο ίδιο κείμενο.

Καταλωνία: Βήμα πίσω με μήνυμα διαλόγου από τον Κάρλες Πουτζδεμόν-5

Οι υπογράφοντες την επιστολή υπογραμμίζουν πως δεν είναι δικό τους καθήκον να εκφράζονται πάνω σε συνταγματικά ζητήματα, αλλά επισημαίνουν επίσης πως πιστεύουν «ότι οι ώριμες δημοκρατίες δύνανται να βρουν διεξόδους για να επιτραπεί η ελεύθερη έκφραση». «Άλλα έθνη ήδη το έχουν πράξει με αποσχιστικά δημοψηφίσματα που είχαν επιτυχή έκβαση, όπως η Σκωτία και το Κεμπέκ», υπενθυμίζουν οι βραβευμένοι με Νομπέλ και επισημαίνουν πως «η βίαια απάντηση από την πλευρά της κεντρικής κυβέρνησης στους πόθους για ελευθερία της έκφρασης ενός κοινωνικού συνόλου το μόνο που καταφέρνουν είναι να αυξήσουν περισσότερο την έχθρα και δημιουργούν δυσπιστία εκεί που προηγουμένως δεν υπήρχε».

Η επιστολή καταλήγει με μία αναντίρρητη έκκληση: «στηρίζουμε τις φωνές για διαμεσολάβηση και διάλογο για μία ειρηνική επίλυση της παρούσας διένεξης ανάμεσα στην ισπανική κυβέρνηση και την Καταλωνία. Ένας λαός που αισθάνεται καταπιεσμένος σπάνια φεύγει σιωπηλά και μέσα στη νύκτα».

Μεταξύ άλλων, την επιστολή υπογράφουν Και οι Μπέτι Ουΐλιαμς, Αδόλφο Πέρεθ Εσκίβελ, Χοσέ Ράμος Όρτα, Σιρίν Εμπαντί και Ταουακόλ Κάρμαν.

Mε πληροφορίες από REUTERS, ΑΠΕ, EL PERIODICO.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή