Κομφούζιο με τα ηλεκτρονικά εισιτήρια

Κομφούζιο με τα ηλεκτρονικά εισιτήρια

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στάσεις εργασίας, αιφνίδιες εξαγγελίες για κατάργηση χάρτινων προϊόντων (εισιτηρίων) και η περιορισμένη –έως ανύπαρκτη– ενημέρωση από τον ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Ελλάδος) για το ηλεκτρονικό εισιτήριο δεν αποτελούν τον καλύτερο σύμμαχο για την εξοικείωση του επιβατικού κοινού με τη νέα ψηφιακή εποχή των συγκοινωνιών της Αθήνας. Στα εκδοτήρια επικρατεί σύγχυση, οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες εισπράττουν τη δυσαρέσκεια των επιβατών, σε αρκετές περιπτώσεις αρνούνται να εξυπηρετήσουν, ενώ άλλοι κάνουν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να εξηγήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει το Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου.

Σε μια προσπάθεια να ξεδιαλύνει το κουβάρι των ηλεκτρονικών εισιτηρίων, η «Κ» περιγράφει τις εναλλακτικές που προσφέρει σήμερα το νέο σύστημα. Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα σύστημα δυναμικό, το οποίο αλλάζει συνεχώς και οι δυνατότητες που προσφέρει αυξάνονται σταδιακά. Το γεγονός ότι δεν προσφέρεται μεμονωμένο εισιτήριο (1,40 ή μειωμένο 0,60) έχει προκαλέσει μεγάλη σύγχυση στο επιβατικό κοινό ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της κατάργησης του χάρτινου εισιτηρίου από τις 31 Οκτωβρίου. Σήμερα ένας επιβάτης έχει τις εξής δυνατότητες:

• Να αγοράσει πολλαπλό εισιτήριο (ATH.ENA Ticket). Το αρχικό κόστος αγοράς ανέρχεται στα 4,50 ευρώ (κατ’ ελάχιστον) που προσφέρει το ημερήσιο εισιτήριο, με το οποίο μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα στη διάρκεια ενός 24ώρου. Παράλληλα μπορεί κανείς να αγοράσει το εισιτήριο των 22 ευρώ, που αντιστοιχεί σε διαδρομές τριών ημερών μεταξύ των οποίων και μία διαδρομή από/προς το αεροδρόμιο. Στη συνέχεια μπορεί να «γεμίσει» το πολλαπλό εισιτήριο με μονάδες αλλά όχι με ένα μεμονωμένο εισιτήριο. Το ATH.ENA Ticket προσφέρει τη δυνατότητα επαναφόρτισης με 5 μεμονωμένα εισιτήρια (αξίας 7 ευρώ) ή με 10 μεμονωμένα εισιτήρια (14 ευρώ) στο πακέτο των οποίων παρέχεται ένα δωρεάν.

• Να αγοράσει απρόσωπη ηλεκτρονική κάρτα (ATH.ENA Card).

Το αρχικό κόστος αγοράς της ανέρχεται στα 7 ευρώ τουλάχιστον. Πρέπει δηλαδή να αγοράσει το πακέτο των 5 εισιτηρίων. Η διαφορά με το ATH.ENA Ticket είναι ότι η απρόσωπη ηλεκτρονική κάρτα προσφέρει τη δυνατότητα επαναφόρτισης ακόμη και ενός εισιτηρίου 1,40 ευρώ. Και αυτό γιατί σε αντίθεση με την ATH.ENA Ticket, η ATH.ENA Card είναι σχεδιασμένη με τέτοιον τρόπο ώστε να αποθηκεύει και χρηματική αξία, όχι μόνο προϊόντα. Αυτήν την κάρτα μπορεί κανείς να την κρατήσει για όλη του τη ζωή χωρίς να χρειαστεί ποτέ να την αντικαταστήσει.

Μεμονωμένο εισιτήριο μπορεί κανείς σήμερα να προμηθευτεί μόνο υπό την προϋπόθεση ότι έχει ήδη αγοράσει την απρόσωπη ηλεκτρονική κάρτα.

Η λογική πάνω στην οποία βασίζεται το νέο σύστημα του ΟΑΣΑ θέλει τον επιβάτη να «εκπαιδεύεται» στην επαναφόρτιση των προϊόντων. Σήμερα δεν μπορεί κάποιος να προμηθευτεί απευθείας μεμονωμένο ηλεκτρονικό εισιτήριο αξίας 1,40 ευρώ (ή 0,60 ευρώ μειωμένο). Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο ηλεκτρονικό σύστημα στηρίζεται στα μικροτσίπ που είναι τοποθετημένα πάνω στα προϊόντα και η έκδοση μεμονωμένων εισιτηρίων με μικροτσίπ κρίνεται προς το παρόν ασύμφορη. Ωστόσο, μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο εάν θα παρέχεται μελλοντικά τέτοια δυνατότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή