Επαφές Τσίπρα στο Σικάγο και «σαφάρι» για επενδύσεις

Επαφές Τσίπρα στο Σικάγο και «σαφάρι» για επενδύσεις

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Μέγαρο Μαξίμου αποδίδει στη μετάβαση του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ (14-19 Οκτωβρίου) βαρύνουσα σημασία ως προς τα πιθανά αποτελέσματα που θα μπορούσε να έχει στο πεδίο της ανάπτυξης και δη της προσέλκυσης επενδύσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι το ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ξεκινάει από το Σικάγο, όπου θα μεταβεί προκειμένου να έχει επαφές με ομογενείς, όπως ο Τζον Κάλαμος, εταιρεία του οποίου εξαγόρασε πρόσφατα την Εθνική Ασφαλιστική. Οι επαφές του κ. Τσίπρα με τον κ. Κάλαμος, με ομογενείς (Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Συνεργασίας-HALC) και άλλους επιχειρηματίες και πιθανούς υποψήφιους επενδυτές περιγράφονται από την κυβέρνηση ως συναντήσεις με συγκεκριμένο περιεχόμενο. Το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, ωστόσο πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός πιθανώς να συναντηθεί και με μέλη του Κογκρέσου (Hellenic Caucus). Από την ελληνική πλευρά υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το σκέλος της καινοτομίας, αλλά και της νεανικής επιχειρηματικότητας, γι’ αυτό και ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί –μεταξύ άλλων– και με startuppers. Επίσης, θα γίνουν επαφές και με εκπροσώπους funds, τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Στον τομέα των επενδύσεων το αμερικανικό ενδιαφέρον έχει πολύ έντονη γεωπολιτική διάσταση. Το επίκεντρο βρίσκεται σε ενεργειακά σχέδια, με πλέον ενδεικτικό παράδειγμα τον Διαδριατικό Αγωγό (ΤΑΡ – ο οποίος ήδη κατασκευάζεται) και τον ελληνοβουλγαρικό διασυνδετήριο. Ο πλωτός σταθμός επαναεριοποίησης του φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη καθυστερεί λόγω των προβλημάτων στην κατασκευή του IGB, ωστόσο το αμερικανικό ενδιαφέρον είναι δεδομένο, καθώς ο TAP γίνεται αντιληπτός και ως μέρος του γενικότερου σχεδιασμού διαφοροποίησης των ενεργειακών οδών προς την Ευρώπη και συνεπακόλουθης απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο

Στις επαφές που θα έχουν ο κ. Τσίπρας και το κυβερνητικό κλιμάκιο το οποίο θα τον συνοδεύει (υπουργοί Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς, Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, Εθνικής Aμυνας Π. Καμμένος), θα περιλαμβάνονται, εκτός απροόπτου, και συναντήσεις με εκπροσώπους πετρελαϊκών εταιρειών, προεξαρχούσης της ExxonMobil, η οποία ενδιαφέρεται για τους υδρογονάνθρακες που, πιθανότατα, υπάρχουν στα νότια της Κρήτης.

Τους τελευταίους μήνες αρκετά έντονη είναι η συζήτηση για την πιθανή επέκταση του αμερικανικού επενδυτικού ενδιαφέροντος και σε ναυπηγικές δραστηριότητες. Ακόμη δεν υπάρχει κάτι οριστικό, καθώς η κατάσταση φαίνεται αρκετά περιπεπλεγμένη, ωστόσο το αμερικανικό ενδιαφέρον για τα Ναυπηγεία Σύρου (Νεώριον) παραμένει ζωντανό. Πριν από λίγες ημέρες εκπρόσωποι του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου ONEX Shipyards συναντήθηκαν με τους υπουργούς Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη και Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον τους για τα Ναυπηγεία Σύρου, όπως αυτό εκφράστηκε ήδη από το καλοκαίρι και μέσω της προσωπικής παρουσίας του πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ στο νησί. Πέρα από την εμπορική χρήση των ναυπηγείων, φαίνεται ότι –εφόσον τελικά τα ναυπηγεία καταλήξουν στην ONEX– οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται να τα χρησιμοποιήσουν και για εργασίες συντήρησης πολεμικών πλοίων. Τα ναυπηγεία αποτελούν, επίσης, στρατηγικής σημασίας (πιθανή) επένδυση για τις ΗΠΑ, καθώς για την απόκτησή τους έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και άλλες χώρες. Οι Αμερικανοί (κυρίως μέσω του πρέσβη κ. Πάιατ) έχουν εκδηλώσει και το ενδιαφέρον τους για πιθανές επενδύσεις στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή