Οι καθυστερήσεις «ροκανίζουν» τα κονδύλια

Οι καθυστερήσεις «ροκανίζουν» τα κονδύλια

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 1,561 δισ. ευρώ –τουλάχιστον– δίνονται στην Ελλάδα για το προσφυγικό-μεταναστευτικό σταδιακά έως το 2022. Ωστόσο, είναι ορατός ο κίνδυνος είτε να χαθούν χρήματα, καθώς οι προθεσμίες των προγραμμάτων λήγουν είτε να μην αξιοποιηθούν σωστά λόγω της έλλειψης οργάνωσης και προνοητικότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κατάσταση στα νησιά, όπου εκτός από τις αυξημένες ροές, οι καθυστερήσεις στην πρόσληψη προσωπικού, αλλά και οι ελλείψεις σε υποδομές για τις οποίες ωστόσο υπάρχουν κονδύλια, έχουν διογκώσει στο έπακρο το πρόβλημα.

Σε ερώτημα της «Κ» προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις καθυστερήσεις από την πλευρά της Ελλάδας για την κατάθεση προγραμμάτων κυρίως όσον αφορά την απορρόφηση χρημάτων από το εθνικό πρόγραμμα, η απάντηση είναι προσεκτική αλλά και χαρακτηριστική. «Είμαστε ενήμεροι για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σχετικά με την απορρόφηση των μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων που τις κατανεμήθηκαν από την Ε.Ε. Εγιναν αποφασιστικά βήματα για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει πραγματοποιηθεί σημαντική πρόοδος κατά τη διάρκεια του 2017».

Ειδικότερα, το εθνικό πρόγραμμα της Ελλάδας για τη μετανάστευση προβλέπει χρηματοδότηση 509 εκατ. ευρώ για πολλαπλές δράσεις και αφορά το χρονικό διάστημα 2014-2020 με δυνατότητα παράτασης έως το 2022. Επίσης προβλέπεται η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης, η οποία ήταν αρχικά 352 εκατ. ευρώ αλλά τελικά έφτασε στα 371 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για κονδύλια που έτσι και αλλιώς προβλέπονται για τα κράτη-μέλη, αλλά για την Ελλάδα αυξήθηκαν στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης. Από το σύνολο αυτών των χρημάτων, δηλαδή τα 880 εκατ. ευρώ, μόνο 395 εκατ. ευρώ,έχουν καταβληθεί με τη μορφή της προχρηματοδότησης, σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε.

Εκτακτη στήριξη

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά για κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο μηχανισμός στήριξης έκτακτης ανάγκης (χρηματοδότηση από την DG Echo του επιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη), τον Μάρτιο του 2016 μετά το κλείσιμο των συνόρων για τους μετανάστες που έφθαναν από Ελλάδα και συνέχιζαν την πορεία τους μέσω του λεγόμενου Βαλκανικού Δρόμου. Πρόκειται για κονδύλια ύψους 700 εκατ. ευρώ, χρήματα ωστόσο που δίνονται απευθείας σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ή άλλους πιστοποιημένους οργανισμούς (dgecho-partners) όπως η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και όχι στο κράτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή