Αυγά μάτια με φέτα και αρακά

Αυγά μάτια με φέτα και αρακά

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εύκολο / Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα: περίπου 20΄ 

Υλικά για 4 άτομα

  • 4 αυγά
  • 400 γρ. αρακάς κατεψυγμένος (όταν είναι στην εποχή του, μπορούμε να βάλουμε και φρέσκο)
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
  • 5 – 6 λιαστές ντομάτες (από βαζάκι, καλά στραγγισμένες από το λάδι)
  • τα φύλλα από 1/2 μάτσο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. σούπας δυόσμος ξερός, τριμμένος
  • 1 κουτ. γλυκού φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο, ή 1/2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 200 γρ. φέτα της αρεσκείας μας, χοντροθρυμματισμένη

Διαδικασία

Σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι ή σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το δεντρολίβανο, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 4 – 5 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να χρυσίσουν. Ξεσκεπάζουμε το σκεύος, δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε την ντομάτα και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για περίπου 1 λεπτό.

Προσθέτουμε τον αρακά, ανακατεύουμε για περίπου 1 – 2 λεπτά, μέχρι να ξεπαγώσει, και ρίχνουμε 400 ml (2 φλιτζ. τσαγιού) νερό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς.

Ελέγχουμε και, αν κατά το μαγείρεμα έχουν εξατμιστεί τα υγρά, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα. Σπάμε ένα-ένα τα αυγά πάνω στον αρακά, σκορπίζουμε τη φέτα, το δυόσμο, σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 2 – 3 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα αυγά αλλά να είναι μελάτα, ή για όσα λεπτά θέλουμε, σύμφωνα με το γούστο μας.

Παρόλο που θα έχουμε σβήσει τη φωτιά, η θερμοκρασία του ματιού της κουζίνας αλλά και του σκεύους είναι αρκετή για να μαγειρευτούν τα αυγά.

Αν όμως τα θέλουμε πιο καλοψημένα, τότε τη φέτα θα την προσθέσουμε στα 2 τελευταία λεπτά μαγειρέματος και όχι πιο πριν, γιατί θα λιώσει και θα βγάλει υγρά. Σερβίρουμε τα αυγά με τον αρακά, αμέσως, με ζεστό χωριάτικο ψωμί και μαύρες ελιές.

Τι πίνουμε

Οταν βλέπω αυγά μάτια, φέτα και ζεστό ψωμί, ονειρεύομαι μια κρύα lager στο ποτήρι μου.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή