Βουλή: Αντιδράσεις για την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ

Βουλή: Αντιδράσεις για την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο τα «υποχρεωμένα» εκ της θεσμικής ιδιότητάς τους κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν χθες και προχθές με επαινετικά λόγια για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Οι βουλευτές του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου που έλαβαν το λόγο στην διήμερη διαδικασία συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, επέλεξαν  – πλην ενός – να μην αναφερθούν στο κεντρικό αυτό πολιτικό ζήτημα που αφορά στην κυβέρνηση, ούτε και για να απαντήσουν στις κριτικές τοποθετήσεις των περισσότερων συναδέλφων τους από την αντιπολίτευση.

Από τη συζήτηση που έγινε, πάντως, αναδείχθηκε ως παράπλευρο ένα ακόμα ζήτημα: εκείνο το οποίο έχει σχέση με τη συμφωνία αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών τύπου, καθώς πέραν όλων των άλλων υποστηρίχθηκε ότι προσφάτως, στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κατά την διάρκεια ειδικής, «εμπιστευτικού» τύπου συνεδρίασης έδινε στην εθνική αντιπροσωπεία μια διαφορετική εικόνα εκείνης η οποία παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Ο πρώτος που επικαλέστηκε τις δηλώσεις Τραμπ ως ένδειξη της σπουδαίας δουλειάς που κάνει η σημερινή κυβέρνηση, ήταν αργά το βράδυ της Τρίτης ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκ. Φάμελλος.

Το ίδιο βράδυ, με «αριστερό αποτύπωμα» στην τοποθέτησή του ο κ. Ι. Θεοφύλακτος ανέφερε: «Παρά τις πολιτικές διαφωνίες μας με το συγκεκριμένο πολιτικό άνδρα, πρόκειται για μια επίσκεψη μεγάλης σημασίας που ισχυροποιεί τη χώρα μας».

Σήμερα το πρωί, και με αφορμή επισημάνσεις του βουλευτή της ΝΔ Κ. Σκρέκα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, μεταξύ άλλων, κάλεσε την ΝΔ να πει δημοσίως «αν είναι υπέρ ή κατά της αναβάθμισης των F16». Και υπό το πρίσμα αυτό επικαλέστηκε τον κ. Καμμένο προκειμένου να πει πως «το κόστος για την ελληνική πλευρά θα είναι 1,1 δισεκατομμύριο». Υπενθυμίζεται πως ο κ. Τραμπ είχε κάνει λόγο δημοσίως για 2,4 δις δολάρια που θα τονώσουν τις θέσεις εργασίας στην Αμερική.

Το λόγο έλαβαν στη συνέχεια αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (μεταξύ των οποίων οι Αικατερίνη Ιγγλέζη, Χαρά Καφαντάρη, Ηλ. Καματερός, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Δ. Δημητριάδης, Δ. Εμμανουηλίδης, Ν. Συρμαλένιος, Δ.Γάκης, Σωκ.Βαρδάκης και Μαρία Θελερίτη) οι οποίοι μίλησαν μόνο επί του νομοσχεδίου. Κοινοβουλευτικά, αυτή είναι η ορθή τακτική κατά την διάρκεια διαδικασιών νομοθετικού έργου, πλην όμως είναι γνωστό ότι σχεδόν άπαντες και πάντα κάνουν χρήση των ομιλιών τους, προκειμένου να υπερασπιστούν κυβερνητικές επιλογές επί κεντρικών πολιτικών θεμάτων. Σήμερα, αυτό δεν συνέβη και δεν πέρασε απαρατήρητο, με τα σχόλια στο Περιστύλιο να επικεντρώνουν στην αμηχανία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε μια εξέλιξη η οποία φέρει την υπογραφή του σημερινού Προέδρου των ΗΠΑ.

«Δεν ξέρω αν όσοι ακούσατε χθες τα λόγια του Πρωθυπουργού ή όσοι έτυχε να αντιληφθείτε το νόημα των ευχαριστιών του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, εξακολουθείτε μέσα σας να αισθάνεστε τόσο Αριστεροί» έσπευσε να σχολιάσει με καυστικό τρόπο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν Κ. Τζαβάρας. «Δεν θέλω να πω, δηλαδή, ότι κάποιος συνεπής Αριστερός, ακούγοντας τον κ. Τσίπρα χθες και όντας μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να αισθάνεται τον εαυτό του σαν ένα νεκροταφείο αριστερών ιδεών», πρόσθεσε.

«Θα ήθελα να κάνω μια έκκληση μόνο, να βλέπουμε αυτά τα μεγάλα γεγονότα με σοβαρότητα και νηφαλιότητα. Οι επαφές του πολιτικού ηγέτη της Ελλάδος, της Ελληνικής Δημοκρατίας με τους ηγέτες των μεγάλων κρατών στον κόσμο μόνο κέρδη μπορούν να αφήσουν στη δική μας χώρα», είπε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ξυδάκης, για να σημειώσει μεταξύ άλλων αναφερόμενος στον κ. Τζαβάρα: «Δεν ξέρω ποιος μπορεί να μας δώσει τον ορισμό του συνεπούς αριστερού. Μόνο η Ιστορία μπορεί να το πει».

Για το κόστος της αναβάθμισης

Τη συγκεκριμένη παράμετρο έθεσε εκ μέρους της ΔΗΣΥ Θ. Θεοχαρόπουλος: «Είδαμε μετά τον κ. Καμμένο να λέει για 1,1 δισεκατομμύριο και ότι τα άλλα θα είναι αντισταθμιστικά. Έχει κάνει κάποιο αίτημα για τα αντισταθμιστικά; Είμαι στην Επιτροπή Εξοπλιστικών. Θέλω να σας πω ότι με τον κ. Καμμένο συζητήσαμε αναλυτικά για τα F-16. Η συζήτηση ήταν εμπιστευτική βεβαίως. Όταν τον ρωτήσαμε για τις τιμές, μας είπε ότι δεν έχει ακόμα συγκεκριμένες τιμές και ποσά. Και μιλήσαμε πριν δεκαπέντε μέρες, δεν μιλήσαμε πριν ένα χρόνο».

Λίγο αργότερα, εκ μέρους του Ποταμιού ο κ. Σπ. Δανέλλης: «Το πώς τα 2,4 δις που προανήγγειλε ο Πρόεδρος Τραμπ γίνονται 1,1 δισ. από τον κ. Καμμένο, πρέπει να το δούμε βεβαίως. Έχει προηγηθεί μια πρώτη συζήτηση στην Επιτροπή Άμυνας πριν από μία, δύο εβδομάδες, όπου ο κύριος Υπουργός αναφέρθηκε σε αυτά τα ποσά, αλλά η εικόνα ήταν ότι δεν είχαμε την επίσημη απάντηση από πλευράς των Ηνωμένων Πολιτειών.

Άρα, είναι ένα ζήτημα το οποίο έχουμε μπροστά μας». Στη συνέχεια, ο βουλευτής της ΝΔ Αθ. Δαβάκης: «Στην Επιτροπή Εξοπλισμών, μας ανέφερε ο κύριος υπουργός για 1 δις που θα στοιχίσει αυτή η αναβάθμιση και προτίθεται η χώρα μας, διά του κρατικού προϋπολογισμού, να διαθέσει. Εδώ ακούμε για 2,4 δισεκατομμύρια. Ζητώ να συγκληθεί η Επιτροπή Εξοπλισμών, μόλις επιστρέψει ο υπουργός Άμυνας, για να μας ενημερώσει».

Με θέρμη υπερασπίστηκε τον πρόεδρο του κόμματός του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Αθ. Παπαχριστόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή