Ατυπη κόντρα Ευρωπαίων – Πούτιν για την Καταλωνία

Ατυπη κόντρα Ευρωπαίων – Πούτιν για την Καταλωνία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την στήριξή τους στην ισπανική κυβέρνηση για το ζήτημα της Καταλωνίας διατύπωσαν σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εν αντιθέσει με τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος αξιολογεί πως η καταλανική κρίση είναι μια «εσωτερκή υπόθεση».

Ενώ η κρίση ανάμεσα σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη είναι σε εξέλιξη, ο Ρώσος πρόεδρος επέκρινε την πολιτική «των δύο μέτρων, δύο σταθμών» από την πλευρά των Ευρωπαίων μπροστά στο ακανθώδες ζήτημα που αφορά στην επιθυμία ανεξαρτητοποίησης των λαών. «Όλα όσα εκτυλίσσονται είναι μια εσωτερική υπόθεση της Ισπανίας και πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο του ισπανικού νόμου σε συμφωνία με τις δημοκρατικές παραδόσεις της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν και πρόσθεσε:

«Φαίνεται πως στα μάτια ορισμένων από τους εταίρους μας, υπάρχουν "νόμιμοι" υποστηρικτές της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας και υπάρχουν και "αυτονομιστές" που δεν έχουν δικαίωμα να προασπίζονται τα δικαιώματά τους, ακόμα και μέσω των δημοκρατικών μηχανισμών».

«Αυτού του είδους "τα δύο μέτρα δύο σταθμά" (…) ενέχουν μεγάλο κίνδυνο για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ηπείρου» τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ έκανε λόγο για «ομόφωνη καταδίκη των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας» από την ΕΕ.

Νωρίτερα, η γερμανίδα καγκελάριος προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες τόνισε ότι «στηρίζουμε την θέση της ισπανικής κυβέρνησης (…). Ελπίζουμε επίσης ότι είναι εφικτό να βρεθούν λύσεις βάσει του ισπανικού Συντάγματος». Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα «στείλουν», στο πλαίσιο της Συνόδου, ένα «μήνυμα ενότητας προς την Ισπανία» μεσούσης της καταλανικής κρίσης, είπε από την πλευρά του ο Μακρόν.

Ωστόσο, ερωτηθείς για το θέμα της Καταλωνίας, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε., Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι δεν είναι θέμα της Συνόδου Κορυφής και τόνισε ότι «σε αυτό το ζήτημα δεν χωρά καμία παρέμβαση της ΕΕ».

Την ίδια ώρα, οι ηγέτες του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, Σαρλ Μισέλ και Ξαβιέ Μπετέλ επέλεξαν να απευθύνουν έκκληση για τη διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ της Μαδρίτης και των Καταλανών αυτονομιστών με στόχο τη διευθέτηση της κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι παρά τις διαμαρτυρίες της Μαδρίτης, οι δύο ηγέτες υπενθύμισαν ότι «η βία δεν αποτελεί απάντηση», καταδικάζοντας εκ νέου την αστυνομική βία κατά των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας την 1η Οκτωβρίου. «Ποιος μπορεί να αποδεχτεί τη βία, απ’ όπου κι αν προέρχεται; Κανένας!» είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός. «Ως Ευρωπαίος, θεωρώ ότι πρέπει κάθε φορά να προτρέπουμε για τη διεξαγωγή πολιτικού διαλόγου όταν εκτυλίσσεται μια πολιτική κρίση» υπογράμμισε.

Με πληροφορίες από REUTERS, AΠΕ, SPUTNIK

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή