Νικητής των εκλογών ο «Τσέχος Μπερλουσκόνι»

Νικητής των εκλογών ο «Τσέχος Μπερλουσκόνι»

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΑΓΑ. Η συγκέντρωση πολιτικής, οικονομικής και μιντιακής εξουσίας στα χέρια ενός ανδρός είναι το πιθανό αποτέλεσμα της νίκης του κόμματος ΑΝΟ, του Αντρέι Μπάμπις στις βουλευτικές εκλογές της Τσεχίας. Ο δισεκατομμυριούχος Μπάμπις, ιδιοκτήτης ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους εταιρειών στη χώρα, καθώς και ιδιοκτήτης μέσων ενημέρωσης, θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο Μίλος Ζέμαν.

Το ποσοστό 29,6% που συγκέντρωσε το κόμμα του Μπάμπις είναι σχεδόν τριπλάσιο από το ποσοστό του δεύτερου κόμματος, αλλά αυτό δεν του δίνει τη δυνατότητα να κυβερνήσει. Ο αποκαλούμενος και «Τσέχος Μπερλουσκόνι», λόγω των υποσχέσεων ότι θα διαχειριστεί τη χώρα σαν επιχείρηση, θα χρειαστεί τουλάχιστον έναν ή δύο εταίρους προκειμένου να αποσπάσει πλειοψηφία εδρών στη Βουλή.

Τον περασμένο μήνα, η τσεχική αστυνομία απήγγειλε στον Μπάμπις κατηγορίες απάτης, στοιχείο που έχει οδηγήσει πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους να τηρούν επιφυλακτική στάση απέναντί του, δηλώνοντας ότι θα συμμαχήσουν με το κόμμα του αλλά όχι με τον ίδιο. Ο Μπάμπις κατηγορείται ότι μετέφερε σε μέλη της οικογένειάς του αγροτεμάχιο που ανήκε στον κολοσσό Agrofert, προκειμένου να λάβει ενισχύσεις από την Ε.Ε. ύψους 2 εκατ. ευρώ, οι οποίες προορίζονταν για μικρομεσαίους αγρότες.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πείσουμε άλλα κόμματα να έρθουν μαζί μας», είπε ο Μπάμπις, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι έρευνες είναι σκευωρία των αντιπάλων του. Ο Σλοβάκος Μπάμπις ήταν στέλεχος του Κ.Κ. Τσεχοσλοβακίας, ενώ μετά το «βελούδινο διαζύγιο» και την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού περιήλθαν πολύ γρήγορα στα χέρια του μεγάλες αγροτικές εκτάσεις και αγροδιατροφικές επιχειρήσεις. Το περιοδικό Forbes υπολογίζει την αξία του ομίλου Αgrofert στα 4,1 δισ. δολάρια. Ως υπουργός Οικονομικών την τελευταία τετραετία, ο Μπάμπις κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύτηκε το αξίωμα για να ενισχύσει τη θέση του ομίλου, ενώ πριν από λίγους μήνες έβαλε την περιουσία του σε τραστ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή