Εθνική Ασφαλιστική: καθυστερεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας

Εθνική Ασφαλιστική: καθυστερεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθυστερεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη μεταβίβαση της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς τέσσερις μήνες μετά ο όμιλος Exin δεν έχει ακόμη υποβάλει προς έγκριση στην Τράπεζα της Ελλάδος τον φάκελο με τα απαραίτητα στοιχεία για την απόκτηση του 75% της εταιρείας.

Η υλοποίηση της συμφωνίας, που προβλέπει την απόκτηση από την Exin Financial Services Holding του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής έναντι τιμήματος 718,3 εκατ. ευρώ, αναμενόταν περί τα τέλη του χρόνου. Παρά την καθυστέρηση, από την πλευρά της ΕΤΕ υπάρχει βεβαιότητα για την ολοκλήρωσή της.

Σύμφωνα με πηγές που είναι κοντά στον ολλανδικό όμιλο, η καθυστέρηση οφείλεται σε οργανωτικά θέματα, αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη δομή του. Συγκεκριμένα στο προσύμφωνο που έχει υπογραφεί μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και του Exin, αγοραστής φέρεται να είναι η holding εταιρεία με έδρα την Ολλανδία, ενώ ο όμιλος προκρίνει τελικώς η εξαγορά να γίνει μέσω εταιρείας του Λουξεμβούργου. Η προοπτική αυτή δυσχεραίνει τη δουλειά του επόπτη, που ζητεί, σύμφωνα με πληροφορίες, διασαφηνίσεις. Σε κάθε περίπτωση η δομή του ομίλου, που δραστηριοποιείται στο Λουξεμβούργο, την Ελβετία, την Ισπανία και την Ολλανδία, πρέπει να είναι επαρκώς προσδιορισμένη, προκειμένου η εποπτική αρχή να εγκρίνει τον φάκελο της υποψηφιότητας.

Να σημειωθεί ότι με βάση το προσύμφωνο που έχει υπογραφεί με την ΕΤΕ μετά την ανάδειξη του Exin ως πλειοδότη στον διαγωνισμό, η συμφωνία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εννέα μήνες μετά. Ηδη έχουν περάσει τέσσερις μήνες χωρίς μέχρι στιγμής ο σχετικός φάκελος να έχει υποβληθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία πρέπει με τη σειρά της να δώσει το «πράσινο φως» εντός δύο μηνών από την υποβολή του.

Πηγές κοντά στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αναγνωρίζουν ότι υπάρχει μια σχετική καθυστέρηση, αλλά όπως εξηγούν αυτό δεν συνιστά λόγο ανησυχίας για την τελική έκβαση της συμφωνίας. Στόχος και των δύο μερών παραμένει οι διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του Exin κ. Ματ Φέρφιλντ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στις αρχές Οκτωβρίου είχε δώσει διαβεβαιώσεις για έγκαιρη υποβολή του φακέλου, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε. Πηγές από την πλευρά του Exin δηλώνουν ότι έχουν θέσει ως στόχο την υποβολή του φακέλου εντός των προσεχών δύο εβδομάδων, αλλά το χρονοδιάγραμμα στενεύει με συνέπεια να θεωρείται πολύ πιθανό να εξαντληθεί το εννεάμηνο που προβλέφθηκε στο προσύμφωνο και η μεταβίβαση να μετατεθεί για το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Η έγκαιρη υλοποίηση της συμφωνίας θα επέτρεπε το αποτέλεσμα να ληφθεί υπόψη κατά τη διενέργεια των stress tests από το Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα οποία θα γίνουν με στοιχεία τέλους 2017. Οποιαδήποτε καθυστέρηση θα αποτυπωνόταν έστω με αστερίσκο κατά τη σχετική άσκηση – κάτι ανάλογο είχε γίνει και στην περίπτωση της Eurobank όταν μεταβίβασε τη θυγατρική της στην Πολωνία. Παρά το γεγονός ότι δεν θα είχε ουσιαστικό αντίκτυπο, στόχος είναι να αποφευχθούν οι υποσημειώσεις και οι αστερίσκοι στο αποτέλεσμα των stress tests.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή