Oι χαμένες ευκαιρίες του υπουργείου Πολιτισμού

Oι χαμένες ευκαιρίες του υπουργείου Πολιτισμού

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξήσεις επισκεπτών και εσόδων ανακοίνωσε πάλι η Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ): 19,9% στα μουσεία και 20,9% στους αρχαιολογικούς χώρους για τον περασμένο Ιούνιο. Αυτά, όμως, είναι μόνον η βιτρίνα όσων βλέπουμε στο υπουργείο Πολιτισμού. Γιατί, όσο ο τουρισμός αυξάνεται, αυξάνονται οι επισκέπτες στα μουσεία και τους χώρους, χωρίς όμως τις αυτονόητες παροχές.

Σχεδόν από το 2004 έχουν να δεχθούν αλλαγές τα περισσότερα. Λες και λειτουργούν στον αυτόματο πιλότο.

Τα τελευταία χρόνια, οι επισκέπτες μαγεύονται από την κλασική Αθήνα (90%), θέλουν να κάνουν τουρισμό στο κέντρο της πόλης, αν και, όπως επισημαίνουν στην πρόσφατη έρευνα της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), θα ήθελαν ανοικτούς τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία τα Σαββατοκύριακα (σε ποσοστό 88%).

Οι Ευρωπαίοι συστήνουν ανεπιφύλακτα την Αθήνα σε ποσοστό 95%. Οχι πως δεν βλέπουν τις ασχήμιες της. Ομως την επιλέγουν, και μάλιστα ξοδεύουν δοκιμάζοντας την κουζίνα (ξοδεύουν κατά μέσον όρο περίπου 34,4 ευρώ την ημέρα), αγοράζοντας από τα καταστήματα (28,5 ευρώ) και επισκεπτόμενοι αξιοθέατα (20 ευρώ).

Είτε ταξιδεύουν στα νησιά τούς καλοκαιρινούς μήνες, είτε έρχονται στο κέντρο της πόλης για διακοπές ή δουλειά (13%), οι αρχαιολογικοί προορισμοί ευνοούνται απ’ όλα αυτά.

Ωστόσο, το ΥΠΠΟΑ δεν δείχνει να προβληματίζεται για στοιχεία και ποσοστά ούτε να αξιολογεί τις έρευνες κοινού. Ο χειμώνας πλησιάζει, τα πωλητήρια και τα αναψυκτήρια των μουσείων παρουσιάζουν την ίδια εικόνα, το ΤΑΠΑ παραμένει ακέφαλο μετά την καρατόμηση της Ασπασίας Λούβη, τα εισιτήρια της ελεύθερης εισόδου συνεχίζουν να είναι πολλά, το ηλεκτρονικό εισιτήριο παραμένει μια χαμένη ευκαιρία, όσο για τον οργανισμό του Ταμείου –της εισπρακτικής μηχανής του υπουργείου!– ούτε κουβέντα…

Κομπάζουμε μόνο για την αύξηση των εσόδων που φέρνουν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, η οποία οφείλεται στην αύξηση των τιμών των εισιτηρίων – την οποία πολλοί ξεχνούν να αναφέρουν… Ετσι, μετέωρα παραμένουν πολλά στο υπουργείο Πολιτισμού.

Για να δούμε, τώρα που ολοκληρώθηκαν οι θεατρικές υποχρεώσεις της υπουργού, θα καταπιαστεί με όσα την κυκλώνουν;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή