Βαριά καταδίκη Διώτη για τη λίστα Λαγκάρντ – Οργισμένη απάντηση του ιδίου μετά την απόφαση

Βαριά καταδίκη Διώτη για τη λίστα Λαγκάρντ – Οργισμένη απάντηση του ιδίου μετά την απόφαση

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον αντίποδα της εισαγγελικής πρότασης για πλήρη απαλλαγή, το δικαστήριο καταδίκασε τον πρώην εισαγγελέα και πρώην επικεφαλής τους ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη για τους χειρισμούς του στη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ σε ποινή κάθειρξης 10 ετών με αναστολή.

Ο πρώην εισαγγελικός λειτουργός, γνωστός για τη συνεισφορά του στην εξάρθρωση της 17Νοέμβρη υποδέχθηκε τη δικαστική κρίση με οργισμένη δήλωση, υπεραμηνόμενος της αθωώτητάς του.

Το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα την καταδίκη του Ιωάννη Διώτη για το αδίκημα της απιστίας που του είχε αποδοθεί, κάνοντας δεκτό ότι από τους χειρισμούς του σε ότι αφορά τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ προέκυψε ζημιά για το δημόσιο και ότι υπήρχε δόλος.

Στη δήλωση του αμέσως μετά την έκδοση της αποφάσεως, ο πρώην εισαγγελέας έκανε λόγο για "μαύρη μέρα στη δικαιοςύνη" και εξέφρασε – και πάλι- την πεποίθηση ότι είναι αθώος, ενώ λίγο νωρίτερα ζήτησε από το δικαστήριο να μην του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό, κάτι που δεν έγινε δεκτό, καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου.

Ο πρώην εισαγγελέας και πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ στη δήλωση του τόνισε.

«Σήμερα είναι μία μαύρη μέρα. Όχι για εμένα, γιατί είμαι αθώος και οπωσδήποτε αυτό θα αποδειχθεί και θα δικαιωθώ.

Για τη Δικαιοσύνη είναι μαύρη η μέρα.

Αισθάνομαι ντροπή και οργή για την εκδοθείσα απόφαση, που μόνο προϊόν της αποδεικτικής διαδικασίας δεν είναι. Δεν υπήρξε ούτε μία μαρτυρία, ούτε ένα έγγραφο που να πιθανολογούσε έστω την ύπαρξη ενδείξεων ενοχής. Και όμως αυτό το δικαστήριο διαπίστωσε τη βεβαιότητα τέλεσης του αδικήματος της απιστίας, παρά την εισαγγελική αθωωτική πρόταση, παρά την αποδεικτική διαδικασία, κλείνοντας τα μάτια και τα αυτιά στην αλήθεια και τη νόμιμη διαδικασία.

Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί απροκάλυπτη καταπάτηση κάθε έννοιας νομιμότητας και κράτους δικαίου.

Δεν μετανιώνω που ανάλωσα τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου και έδωσα την ψυχή μου, για την απονομή της Δικαιοσύνης".

Σχετικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση των χειρισμών για τους καταθέτες που περιλαμβάνονται στη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ (λέγεται έτσι διότι παραδόθηκε στη χώρα μας επί των ημερών στο υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας της Κριστίν Λαγκάρντ) η εισαγγελέας της έδρας Καλλιόπη Νταγιάντα είχε προτείνει στις 5 Οκτωβρίου στο δικαστήριο την πλήρη απαλλαγή Διώτη.

Κατά την εισαγγελέα του Δικαστηρίου,σε ότι αφορά την ευθύνη του Ιωάννη Διώτη για τους χειρισμούς τους στο θέμα της λίστας, είχε υποστηρίξει ότι  «δεν προέκυψε από κανένα στοιχείο ότι γνώριζε πως θα επέλθει ελάττωση της δημόσιας περιουσίας, ενώ παρέμεινε στη θέση αυτή μόνο 1,5 έτος και δεν γνωρίζουμε τί θα έκανε αν συνέχιζε τη θητεία του».

Παράλληλα, η εισαγγελέας είχε αναφέρει , ότι ουσιαστικά ο Ιω. Διώτης ήταν εκείνος που διέσωσε τα 2.059 αρχεία, τη στιγμή που αντέγραψε το στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ και το παρέδωσε στον επόμενο – μετά τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου- υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, κίνηση, η οποία κατά την εισαγγελέα, αναίρεσε κάθε έννοια δόλου.

Η εισαγγελέας Καλλιόπη Νταγιάντα, υποστηρίζοντας την απαλλαγή του πρώην συναδέλφου της, είχε επισημάνει  μεταξύ άλλων, ότι «μόνον κάποιος αφελής θα έλεγε, ότι δεν έδωσε εντολή για να αποτρέψει τον έλεγχο, ενώ η λίστα ήταν σε γνώση άλλων προσώπων. Δεν ήταν μόνο ο Διώτης που γνώριζε για τη λίστα, έτσι ώστε να την καταστρέψει. Μόνο ένας ανόητος θα μπορούσε να πιστέψει ότι θα ματαίωνε τον έλεγχο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή