Κοτζιάς: Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Κοτζιάς: Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου ή το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου τοποθετεί την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Σκοπός της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου είναι να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ παράλληλα ανοίγουν ξανά οι δίαυλοι επικοινωνίας σε μια σειρά ζητήματα.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δεν περιορίστηκε μόνον στον άξονα Αθήνας – Άγκυρας, στον απόηχο και της επίσκεψής του στην Άγκυρα αλλά εκτίμησε ότι το προσεχές διάστημα θα φέρει εξελίξεις και στα υπόλοιπα διεθνή μέτωπα. Συγκεκριμένα έκανε λόγο για «ευκαιρία να λυθεί η διαφορά με την ΠΓΔΜ, το πρώτο εξάμηνο του 2018», ενώ προανήγγειλε επαφές σε διάφορα επίπεδα με την Αλβανία προκειμένου να λυθούν ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών.

Οι δύο πλευρές, όπως είπε, συμφώνησαν, εκτός από ορισμένα επιμέρους εκκρεμούντα θέματα, σε σχέση την παρουσία του χριστιανικού και ελληνικού στοιχείου στην Τουρκία, (Ίμβρο, Βακούφια κλπ), στη συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο αντιπροσωπειών τον προσεχή Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη για ζητήματα συνεργασίας και στον τομέα της οικονομίας.

Ερωτηθείς σχετικά με το Κυπριακό, ο Κοτζιάς σημείωσε ότι ήταν το πρώτο θέμα που έθιξε ο Τούρκος ομόλογός του, τονίζοντας ότι πριν από ενδεχόμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων η τουρκική πλευρά θα ήθελε να κουβεντιάσει με την ελληνική τα δύσκολα θέματα. Ένα θετικό βήμα, όπως είπε επισημαίνοντας ότι αυτό ήταν ένα ζήτημα το οποίο είχε θέσει εξαρχής η ελληνική πλευρά, επισημαίνοντας τη σημασία της καλής προετοιμασίας.  

Τέλος, σχετικά με τις δηλώσεις του Τσαβούσογλου την Κυριακή περί επιθυμίας της Αγκυρας να μην γίνει η Ελλάδα «ασφαλές καταφύγιο» για πραξικοπηματίες, ο κ. Κοτζιάς  επισήμανε ότι υπήρξε πολύ σαφής στις απαντήσεις του, υπογραμμίζοντας στους συνομιλητές του ότι η χώρα μας «δεν έχει καμία διάθεση να αγαπά πραξικοπηματίες, ότι είμαστε οπαδοί του κράτους δικαίου και επιδεικνύουμε σεβασμό στη δικαιοσύνη». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κοτζιάς είχε δηλώσει την Κυριακή ότι για τους αιτούντες άσυλο αποφασίζει η ελληνική Δικαιοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή