«Πνίγηκε» η Κρήτη από την κακοκαιρία

«Πνίγηκε» η Κρήτη από την κακοκαιρία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 270 ανέρχονται οι κλήσεις τις οποίες έλαβε η πυροσβεστική υπηρεσία για αντλήσεις υδάτων και παροχές βοηθείας, στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων Κρήτης, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, ενώ τόνοι λάσπης έπληξαν την ευρύτερη περιοχή από τον Πλατανιά μέχρι και την είσοδο της πόλης των Χανίων στο Βαμβακόπουλο και τον Κλαδισό.

Ακινητοποιημένα οχήματα δυσχεραίνουν την κυκλοφορία, ακόμη και για αγροτικά οχήματα που έχουν περισσότερες δυνατότητες από τα συμβατικά οχήματα.

«Πνίγηκε» η Κρήτη από την κακοκαιρία-1

Η στάθμη του νερού του Κλαδισού ποταμού έχει ανέβει – λίγους πόντους πριν το ύψος της γέφυρας της περιοχής, ενώ η αντίστοιχη στους δρόμους έχει ξεπεράσει τους 30 πόντους. Από τα φαινόμενα κατέρρευσε το εμπρόσθιο τμήμα καντίνας στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων – περιοχή παραθαλάσσια – όπου και έχει παρατηρηθεί αλλοίωση μέρους της ακτογραμμής από τον έντονο κυματισμό. Ανεμοστρόβιλοι χτύπησαν Πλατανιά, Γεράνι και Κεραμιά, με προβλήματα κυρίως σε στέγες και πυλωτές.

«Πνίγηκε» η Κρήτη από την κακοκαιρία-2

Η παλιά εθνική οδός έχει κλείσει από Δαράτσο μέχρι τον Πλατανιά, ενώ προβλήματα επικρατούν και στο κυρίως δίκτυο του νομού.

Πάνω από 150 κλήσεις για απεγκλωβισμούς δέχτηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, υπόγεια και καταστήματα πλημμύρισαν, ενώ οχήματα από τον Ταυρωνίτη μέχρι και τον Αποκόρωνα, από τη μία άκρη του νομού στην άλλη, ακινητοποιήθηκαν λόγω της έντασης της βροχής και προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στα αυτοκίνητα.

«Πνίγηκε» η Κρήτη από την κακοκαιρία-3

Ο νομός βρίσκεται σε γενική επιφυλακή με κύριο μέλημα των υπηρεσιών και της Πολιτικής Προστασίας να εντοπίζεται στο βόρειο τμήμα του νομού. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Μανόλη Λέκκα, τα φαινόμενα από το βράδυ θα παρουσιάσουν βελτίωση. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Πλατανιά, τα δημοτικά γυμνάσια και λύκεια σε όλο το δήμο, δεν θα λειτουργήσουν, όπως επίσης και νηπιαγωγεία σε χωριά του δήμου.

Κατολισθήσεις και στο Ρέθυμνο

Κατολισθήσεις που καθιστούν δυσχερή και σε πολλά σημεία επικίνδυνη την κυκλοφορία στο Εθνικό Δίκτυο επί του Βόρειου Οδικού Άξονα, είναι μερικά από τα προβλήματα από την ισχυρή βροχόπτωση που πλήττει από τα ξημερώματα το μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης.

Επί ποδός βρίσκονται οι Δήμοι, η ΕΛΑΣ, η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία, ενώ παράλληλα συστήνουν προσοχή προς όλους όσους διέρχονται τον ΒΟΑΚ.

«Πνίγηκε» η Κρήτη από την κακοκαιρία-4

Στο ύψος της Παναγιάς της Χαρακιανής, από Ρέθυμνο προς Ηράκλειο, έχουν πέσει βράχια, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία, η οποία ξεκίνησε και πάλι πριν από μισή ώρα. Χώματα και λάσπες σε μεγάλο τμήμα του οδικού δικτύου αποτελούν κίνδυνο για τους οδηγούς. Οι τροχονόμοι ρυθμίζουν την κυκλοφορία, όμως λόγω των «ουρών» που έχουν σχηματιστεί, η ταχύτητα επιβάλλεται να είναι μειωμένη και η προσοχή όλων σε εγρήγορση.

Η ένταση της βροχής είναι τόσο μεγάλη που το τελευταίο 24ωρο έχει δημιουργήσει προβλήματα και σε αγροτικούς δρόμους, κυρίως της δυτικής Κρήτης. Από την πλευρά του Λασιθίου, ανατολικά της Κρήτης, η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική, καθώς η κακοκαιρία έχει πλήξει τα Χανιά και το Ρέθυμνο.

Ωστόσο, στα ορεινά του νομού Ρεθύμνου, στις περιοχές Ανώγεια και Μυλοπόταμο, η κατάσταση είναι διαφορετική, καθώς η βροχόπτωση ήταν ελάχιστη τα τελευταία δύο 24ωρα.

Πάντως, μετά και από προειδοποιήσεις της ΕΜΥ όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κρήτης είναι σε επιφυλακή.

«Πνίγηκε» η Κρήτη από την κακοκαιρία-5

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Φωτογραφίες από τα ΑΠΕ-ΜΠΕ/Χανιώτικα Νέα/STR

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή