Αμερικανός υπουργός Αμυνας: «Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα»

Αμερικανός υπουργός Αμυνας: «Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα»

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις δήλωσε από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη Νότια και τη Βόρεια Κορέα ότι ο στόχος της Ουάσιγκτον δεν είναι να εμπλακεί σε πόλεμο με την Πιονγκγιάνγκ, αλλά να πείσει τον βορειοκορεάτη ηγέτη να εγκαταλείψει το πυρηνικό του οπλοστάσιο.

«Οι βορειοκορεατικές προκλήσεις συνεχίζουν να απειλούν την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια παρά την ομόφωνη καταδίκη (τους) από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο Μάτις κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

«Όπως έχει καταστήσει σαφές ο υπουργός Εξωτερικών (των ΗΠΑ Ρεξ) Τίλερσον, στόχος μας δεν είναι ο πόλεμος, αλλά μια πλήρης, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Μάτις επισκέπτεται τη Νότια Κορέα από σήμερα για τις ετήσιες διμερείς συνομιλίες για αμυντικά θέματα, εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης με τη Βόρεια Κορέα, λίγες ημέρες πριν από την περιοδεία του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Ασία, τον Νοέμβριο.

Τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής της CIA Μάικ Πομπέο είχε δηλώσει πως η Πιονγκγιάνγκ ενδέχεται να απέχει μόνο μερικούς μήνες από την απόκτηση της δυνατότητας να πλήξει την ενδοχώρα των ΗΠΑ με πυρηνικά όπλα, σενάριο που ο Τραμπ έχει ορκιστεί να αποτρέψει.

Ειδικοί και στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών όμως επισημαίνουν πως η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας θεωρεί απαραίτητα τα πυρηνικά όπλα για να εξασφαλίσει την επιβίωσή της και αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις διπλωματικές πρωτοβουλίες, οι οποίες επικεντρώνονται στην επιβολή κυρώσεων, με σκοπό να πειστεί η Πιονγκγιάνγκ να καταστρέψει το οπλοστάσιό της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή