Οι αποφάσεις για νέα μέτρα παραπέμπονται για το 2018

Οι αποφάσεις για νέα μέτρα παραπέμπονται για το 2018

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κίνδυνο για κενό 550 -700 εκατ. ευρώ (0,3%-0,4% του ΑΕΠ) στον προϋπολογισμό του 2018 βλέπουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, αλλά προς το παρόν δεν ζητούν νέα μέτρα. Πληροφορίες από πηγές τους αναφέρουν ότι θα περιμένουν και τα νεώτερα στοιχεία για το κλείσιμο της φετινής χρονιάς, αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι να παραπεμφθούν οι δύσκολες αποφάσεις, εφ όσον απαιτηθούν, για την δ’ αξιολόγηση, το 2018. Όλα πλέον δείχνουν ότι το α εξάμηνο του 2018, θα είναι η «καυτή ζώνη» , πριν το τέλος του μνημονίου.

Έτσι, χθες, οι αντιπροσωπείες τους συμφώνησαν με τα μεγέθη του προϋπολογισμού , εκτιμώντας όπως μετέφερε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, ότι το 2017 το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει το 2,8% του ΑΕΠ , έναντι στόχου για 1,75% . Για φέτος, επομένως, θα υπάρξει υπερπλεόνασμα 1,8 δισ. εφ όσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, ανέφερε η υψηλόβαθμη πηγή. Ωστόσο, το πώς θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης τις επόμενες μέρες.

Στην πραγματικότητα, οι θεσμοί επιφυλάσσονται για μέτρα αργότερα. «Μια αναβολή απόφασης για μέτρα τώρα θα αποτρέψει ενδεχόμενη σύγκρουση και είναι σκόπιμη , δεδομένου ότι προς το παρόν υπάρχει υψηλός βαθμός αβεβαιότητας ως προς το απαιτούμενο μέγεθός τους», σημειώνει πηγή των θεσμών, αν και προσθέτει ότι μεταξύ των θεσμών δεν υπάρχουν πολλές αμφιβολίες ότι τελικά το κενό θα παραμείνει.

Αβεβαιότητα

Γενικά, η στάση των θεσμών κατά την περασμένη , προκαταρκτική εβδομάδα της γ αξιολόγησης μετέφερε την αίσθηση στην κυβέρνηση ότι υπάρχει διάθεση να σημειωθεί πρόοδος. Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή ανέφερε στην «Κ» ότι «οι εξελίξεις είναι καλύτερες από αυτές που αναμέναμε». Κι αυτό παρά το γεγονός ότι στα προαπαιτούμενα η καθυστέρηση ύπήρξε εξαιρετικά μεγάλη, μόνο 18 έχουν γίνει.

Ωστόσο, οι μεγάλες και δύσκολες αποφάσεις δείχνουν να συγκεντρώνονται πλέον στον ορίζοντα του 2018 , ιδίως στο πρώτο εξάμηνο.Εκεί , αφού προηγουμένως έχει σχηματιστεί και η νέα Γερμανική κυβέρνηση , θα καθοριστεί συνολικά το πλαίσιο που θα διέπει το μέλλον της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Ένα ορόσημο στη διαδικασία αυτή θα είναι η απόφαση που θα κληθεί να πάρει το ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα, με χρηματοδότηση, το Φεβρουάριο. Αναλυτής με μακρά εμπειρία στο Ταμείο εκτιμούσε ότι το τελευταίο δεν θα αποφασίσει χρηματοδότηση και ότι πιθανώς θα παραμείνει στο πρόγραμμα ως τον Ιούνιο με ρόλο συμβούλου, όπως σήμερα. Κι αυτό γιατί δεν πιθανολογείται ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε απόφαση από την Ευρωζώνη για συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους τον Ιανουάριο, όπως ζητά το Ταμείο.

Αξίζει να σημειωθεί, εξάλλου, ότι ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Τραπεζών (ΕΒΑ) αποφάσισε την Τετάρτη να διεξαχθούν τα στρες τεστ των ελληνικών τραπεζών, με τον ίδιο τρόπο, όπως και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών, κάτι που δείχνει διάθεση αποδυνάμωσης του ΔΝΤ, το οποίο θέλει –ως γνωστόν-σκληρότερα στρες τεστ για τα ελληνικές τράπεζες.

Οι επόμενοι μήνες, αρχής γενομένης από το Δεκέμβριο, θα είναι μήνες αποφάσεων για το μέλλον της ΟΝΕ και τη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Στις 6 Δεκεμβρίου θα παρουσιάσει τις προτάσεις της η Κομισιόν και στις 15 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος των ηγετών της ΕΕ για το σκοπό αυτό.

Στο πλαίσιο αυτό , εκτιμάται ότι θα «κουμπώσει» και η συζήτηση για το μέλλον της Ελλάδας. Πιθανά νέα μέτρα για το 2018, επίσπευση των μέτρων του 2020 στο 2019, αλλά και οι διαδικασίες για την παρακολούθηση των δημοσιονομικών μεγεθών στη συνέχεια θα μπούν τότε στο τραπέζι.

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε να κλείσει αρκετά προαπαιτούμενα τις επόμενες μέρες και ευελπιστεί να επιστρέψουν οι αντιπροσωπείες των θεσμών στη Αθήνα σε ένα περίπου μήνα (συντομότερη πιθανή ημερομηνία η 27η Νοεμβρίου)για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση. Αν και θεωρητικά ως προθεσμία γι αυτό παραμένουν τα Χριστούγεννα, ο Ιανουάριος είναι σαφώς πιθανότερο-και χωρίς να δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα- σενάριο.

Δύσκολα προαπαιτούμενα

Τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο αυτής της αξιολόγησης δεν είναι εύκολα. Ο χώρος της ενέργειας, με τις πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα κοινωνικά επιδόματα και οι πλειστηριασμοί των τραπεζών αναμένεται να δώσουν αφορμή για εντάσεις και δεν αποκλείεται να σημειωθούν κάποιες εμπλοκές.

Πάντως, την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε πρόοδος σε κάποια θέματα. Μεταξύ άλλων, υπήρξε συμφωνία για τα κριτήρια υπαγωγής στον εξωδικαστικό συμβιβασμό οφειλετών με χρέη 20.000-50000 ευρώ (να μη χρωστούν πάνω από 8 φορές τα κέρδη τους και να μην έχουν περιουσία 25πλάσια και άνω των οφειλών τους) ,για την αλλαγή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (επανέρχονται προνόμια των εργαζομένων σε περίπτωση πτώχευσης επιχείρησης) για τη σύνταξη χηρείας (384 ευρώ για 20 χρόνια και 360 ευρώ για 15 χρόνια ασφάλισης), για τη κήρυξη απεργίας (με το ½ τουλάχιστον των οικονομικά τακτοποιημένων μελών σε πρωτοβάθμια σωματεία) και σημειώθηκε πρόοδος στα θέματα της κινητικότητας και αξιολόγησης στο δημόσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή