ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Φώφη Γεννηματά: Ενιαίο κόμμα των μελών, όχι άθροισμα βαρωνιών

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

«Η παράταξή μας πλήρωσε κόστος δυσανάλογο με τις ευθύνες της. Απέτρεψε, όμως, την άτακτη χρεοκοπία της χώρας», λέει η Φώφη Γεννηματά.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Υπερασπίζεται χωρίς περιστροφές την κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας πως «η δική μας παράταξη σήκωσε ολομόναχη το βάρος απέναντι σε όλους» και «απέτρεψε την άτακτη χρεοκοπία», αλλά παράλληλα τονίζει για τον νέο φορέα πως «τα όνειρά μας είναι πιο δυνατά από τις αναμνήσεις μας», εκφράζοντας την πεποίθηση πως η επόμενη αναμέτρηση θα είναι για τρεις. Ο λόγος για την κ. Φώφη Γεννηματά, που μέσω συνέντευξής της στην «Κ» δηλώνει πως η χώρα χρειάζεται εθνική γραμμή και πολιτική σταθερότητα, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει για τις δεσμεύσεις ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ πως καμία συμφωνία δεν είναι ανεξίτηλη. Οσον αφορά, δε, τις κατηγορίες των εσωκομματικών της αντιπάλων τονίζει πως «μιλούν για χαμηλό ταβάνι αυτοί που ξέρουν ότι είχαμε πιάσει πάτο».

– Αποδέχεστε τον χαρακτηρισμό του φαβορί των εκλογών;

– Το «φαβορί» και σίγουρος νικητής είναι η ίδια η Κεντροαριστερά, που θα πρωταγωνιστήσει στην πολιτική σκηνή. Εγώ ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης και καθαρή εντολή για να προχωρήσουμε μπροστά και να ολοκληρώσουμε το εγχείρημα. Πιστεύω ότι μπορώ να εγγυηθώ χωρίς κλυδωνισμούς τη νέα πορεία, ώστε να δώσουμε από καλύτερη θέση τη μάχη της αλλαγής των συσχετισμών στις επόμενες εκλογές. Οσο η παράταξη της Κεντροαριστεράς μίκραινε τόσο μεγάλωναν τα προβλήματα της χώρας.

– Υπάρχουν συνολικά εννιά υποψήφιοι. Με δεδομένο πως κάποιοι θα καταγράψουν μια σημαντική δυναμική, πώς φαντάζεστε τη συνύπαρξη την επόμενη μέρα;

– Είναι κοινή η δέσμευσή μας να υπηρετήσουμε τον στόχο για την ενιαία μεγάλη παράταξη. Είναι εύκολο να συνυπάρξουμε βάσει κοινά αποδεκτών κανόνων. Και όχι μόνο μεταξύ των υποψηφίων, αλλά και των κομμάτων που συμμετέχουν στον υπό ίδρυση φορέα. Και κυρίως μεταξύ των χιλιάδων μελών και φίλων που προσέρχονται με ελπίδα και δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε, με υποτροπή σε παθογένειες του παρελθόντος που τόσο καθυστέρησαν το εγχείρημα. Το νέο ενιαίο κόμμα θα είναι κόμμα των μελών του και όχι άθροισμα βαρωνιών.

– Αποδεδειγμένα οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ κινήθηκαν στις τελευταίες εκλογές προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα τους λέγατε για να επανακάμψουν;

– Οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση. Εχουν μάτια και βλέπουν, συνειδητοποιούν τη διάψευση των ελπίδων τους με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Νιώθουν ότι εξαπατήθηκαν και επιστρέφουν. Αλλά ναι, θέλω κάτι να τους πω και όχι μόνο προς αυτούς αλλά σε κάθε Ελληνα που άρχισε πάλι να μας ακούει. Είμαστε περήφανοι για το έργο μας που άλλαξε την Ελλάδα αλλά ταυτοχρόνως ξέρουμε και τα λάθη μας από τη μακρόχρονη άσκηση της εξουσίας. Ξέρουμε και τη δική μας ευθύνη για το πελατειακό κράτος, για φαινόμενα διαφθοράς που τόσο πλήγωσαν τον κόσμο μας. Και είμαι αποφασισμένη να είμαι αμείλικτη απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.

– Παράταξη της Κεντροαριστεράς ή του Κέντρου;

– Της Κεντροαριστεράς. Και δεν είναι καθόλου περιοριστικός ο όρος, πιστέψτε με. Η Κεντροαριστερά παραπέμπει στις δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς, του μεταρρυθμιστικού Κέντρου και της πολιτικής οικολογίας. Πολύ ευρύ και ταυτοχρόνως πολύ σαφές πλαίσιο. Δεν είμαστε ένα εκκρεμές πολιτικό κέντρο που κινείται πότε δεξιά και πότε αριστερά.

– Οι Γιώργος Γεννηματάς και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχαν μια κόντρα που άφησε εποχή. Σήμερα υπάρχει ορατό το ενδεχόμενο να χρειαστεί να συγκυβερνήσετε εσείς με τη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη. Τι θα κάνετε σε αυτή την περίπτωση;

– Κατ’ αρχάς ο Γιώργος Γεννηματάς άφησε εποχή για το ήθος και το έργο του, όχι για τις αντιπαραθέσεις. Στην πολιτική βέβαια υπάρχουν πεδία αντιπαράθεσης αλλά και συνεννόησης, τόσο τότε όσο και τώρα. Δεν πρόκειται για «βεντέτα». Στην πολιτική έχουμε ιδεολογικές διαφορές, δεν έχουμε εχθρούς. Διαχρονικός μας πολιτικός αντίπαλος είναι η Ν.Δ. Είναι η διαρκής αντίθεση της συντήρησης με την πρόοδο. Η Ελλάδα σε αυτή τη συγκυρία χρειάζεται εθνική γραμμή με συνεννόηση και πολιτική σταθερότητα. Χρειάζεται κυρίως, όμως, προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Αυτή είναι η δική μας θέση. Αυτόνομος λόγος. Το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος δεν μπορεί να κριθεί ερήμην του ελληνικού λαού. Μη βιάζεστε, η ετυμηγορία του θα καθορίσει τους συσχετισμούς. Η επόμενη αναμέτρηση θα είναι αναμέτρηση για τρεις.

– Οι ανθυποψήφιοι σας κατηγορούν για δύο πράγματα: πως η Κεντροαριστερά υπό την ηγεσία σας έφθασε στο «ταβάνι» του 7-8% και δεν μπορεί να πάει παραπάνω και δεύτερον πως εκπροσωπείτε το παλιό. Τι απαντάτε;

– Εγώ τόλμησα για να ξαναχτίσουμε την παράταξη. Η πρωτοβουλία μου για την ενότητα της Κεντροαριστεράς είναι το μόνο ουσιαστικά «καινούργιο» στην πράξη και δεν έχει σχέση με οτιδήποτε «παλιό». Τώρα, όσον αφορά το ταβάνι που αναφέρετε, που κάποιοι κακόπιστα αναμασούν, ήδη έχει ξεπεραστεί πριν από τον νέο φορέα. Μιλούν για χαμηλό ταβάνι αυτοί που ξέρουν ότι είχαμε πιάσει πάτο. Δεν στέκομαι όμως σε αυτά. Με ενδιαφέρει η ήδη μεγάλη δυναμική του νέου φορέα.

– Εχετε εκφραστεί θετικά για όλους τους πρώην προέδρους του Κινήματος. Δεν ευθύνεται κανείς από τους προκατόχους σας που το ΠΑΣΟΚ από ένα κόμμα του 40% έφθασε να μπει οριακά στη Βουλή;

– Κανένα άλλο κόμμα δεν έχει κάνει την αυτοκριτική που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ. Αλλά πριν πούμε για την πτώση του ΠΑΣΟΚ και τους υπευθύνους, καλό είναι να πούμε για την πτώση της χώρας και τη στάση όλων στη διαχείριση της κρίσης. Για την εκτόξευση του χρέους και του ελλείμματος τα χρόνια 2004-2009. Για τα Ζάππεια που προετοίμασαν πλατείες, για τους πρωταγωνιστές αυτών των καταστροφικών περιόδων που βρίσκονται σήμερα στο απυρόβλητο. Για εκείνους που δηλητηρίασαν την κοινωνία με ψέματα και συκοφαντίες με λαθρεμπόριο ελπίδας και στο τέλος υπέγραψαν μνημόνιο διαρκείας που αλυσοδένει τη χώρα. Η δική μας παράταξη σήκωσε ολομόναχη το βάρος, απέναντι σε όλους. Χωρίς να λογαριάσει το πολιτικό κόστος. Ολοι οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ έκαναν σε διαφορετικές συνθήκες ο καθένας το καθήκον του απέναντι στον τόπο. Η αλήθεια είναι ότι η παράταξή μας πλήρωσε κόστος δυσανάλογο με τις ευθύνες της. Απέτρεψε όμως την άτακτη χρεοκοπία της χώρας.

– Πρόσφατα δηλώσατε πως «ο κ. Τσίπρας εγκατέλειψε την απόφαση του Eurogroup του 2012 που ήταν η μόνη που προέβλεπε απομείωση του χρέους, όταν η χώρα θα έφτανε στα πρωτογενή πλεονάσματα». Με αφορμή αυτό ρωτώ αν πιστεύετε πως οι συμφωνίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναθεωρούνται ή όποια και να είναι η κυβέρνηση θα πρέπει να τις εφαρμόσει;

– Καμία συμφωνία δεν είναι ανεξίτηλη. Ακόμα και νόμοι της Φυσικής αναθεωρούνται. Οχι όμως με το έτσι θέλω, όχι με ένα μαγικό ραβδί αύριο το πρωί, όχι με τα ξόρκια των κ. Τσίπρα - Βαρουφάκη αλλά με συστηματική δουλειά, με γνώση και πείρα που οδηγεί σε ολοκληρωμένες στρατηγικές και επιχειρήματα. Η σοβαρή και αποτελεσματική εθνική γραμμή έχει λείψει δραματικά από τη χώρα μας, ενώ έχουν περισσέψει η παραπολιτική, η συνθηματολογία και τα «νταραβέρια». Θα συμβάλλουμε ώστε να αποκτήσει ξανά η Ελλάδα το κύρος και την αξιοπιστία που είναι βασική προϋπόθεση για την οποιαδήποτε θετική ανταπόκριση των εταίρων.

Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ

– Εχετε δηλώσει πως το ΠΑΣΟΚ θα εξακολουθήσει να υπάρχει. Με ποια μορφή; Και αν τελικά συμβεί αυτό, σε τι αποσκοπεί η συγκρότηση νέου φορέα;

– Εχω δηλώσει ότι σε αυτή τη νέα εποχή, τα όνειρά μας είναι πιο δυνατά από τις αναμνήσεις μας. Επίσης, ότι προχωρώ αποφασιστικά αλλά όχι βιαστικά. Ο νέος φορέας θα έχει πλήρη οργανωτική συγκρότηση, μέλη, οργανώσεις, εκλεγμένη ηγεσία και εκλεγμένα δικά του όργανα. Οσο θα εξελίσσεται αυτή η διαδικασία, όσο θα δυναμώνουν δεσμοί εμπιστοσύνης, όσο θα προχωράει η ώσμωση, τα κόμματα εκ των πραγμάτων θα κάνουν ένα βήμα πίσω. Ομως τα κόμματα –και το ΠΑΣΟΚ είναι από αυτά που σφράγισαν την πορεία αυτού του τόπου– ούτε δημιουργούνται ούτε διαλύονται με διατάγματα και ερήμην των μελών τους. Θα είναι μια παράλληλη διαδικασία όπου βέβαια το κέντρο βάρους συνεχώς θα μετατίθεται στον νέο ενιαίο φορέα.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ