Τιμή-ρεκόρ για το ROLEX Daytona του Paul Newman

Τιμή-ρεκόρ για το ROLEX Daytona του Paul Newman

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

17,8 εκατομμύρια δολάρια (ήτοι περίπου 15,3 εκατομμύρια ευρώ)! Αυτή την τιμή έπιασε τελικά το Rolex Daytona του Paul Newman στην πολυαναμενόμενη δημοπρασία του οίκου Phillips, που έγινε στη Νέα Υόρκη στις 26 Οκτωβρίου. Η αγωνία κράτησε 12 λεπτά και για την απόκτησή του κονταροχτυπήθηκαν –διά του τηλεφώνου κυρίως– συλλέκτες που από την αρχή φάνηκε πως ήταν αποφασισμένοι να τα παίξουν όλα για όλα. Άλλωστε όλοι περιμέναμε ότι η τιμή θα έφτανε πολύ ψηλά. Απλώς δεν γνωρίζαμε πόσο ψηλά. Η αίθουσα του οίκου δημοπρασιών στη Νέα Υόρκη ήταν κατάμεστη. Γύρω στα 700 άτομα συνωστίζονταν για να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στο γεγονός, ενώ ο τυχερός συλλέκτης που το απέκτησε παρέμεινε ανώνυμος για ευνόητους λόγους.

Τιμή-ρεκόρ για το ROLEX Daytona του Paul Newman-1

Το μεγάλο νέο έφερε ρίγη συγκίνησης στον κόσμο της ωρολογοποιίας όταν πριν από τέσσερις περίπου μήνες, ο Aurel Bacs, ανώτατος σύμβουλος της Phillips, ανακοίνωσε ότι το ρολόι που φορούσε ο Paul Newman και που είχε χαθεί μυστηριωδώς τη δεκαετία του ’80, είχε βρεθεί! Βρισκόταν στην κατοχή του James Cox, του πρώην φίλου της κόρης του Newman, Nell. Ο Newman είχε χαρίσει το ρολόι στον Cox στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και πρόσφατα ο Cox αποφάσισε να το πουλήσει προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για το ίδρυμα της Nell Newman, το οποίο συνεχίζει τη φιλανθρωπική δράση του Paul Newman.

Τιμή-ρεκόρ για το ROLEX Daytona του Paul Newman-2

Ο Paul Newman με την κόρη του Nell. Στον καρπό του το θρυλικό ρολόι.

Τι το κάνει τόσο μοναδικό;

Δεν θα ήταν υπερβολή εάν χαρακτηρίζαμε το Rolex Daytona του Paul Newman ως το σημαντικότερο ρολόι χειρός που έχει βγει ποτέ σε δημοπρασία. Για τους φανατικούς συλλέκτες είναι κάτι σαν το Ιερό Δισκοπότηρο, το πιο εμβληματικό από όλα τα Rolex. Εκτός από την αίγλη που το ακολουθεί λόγω του χολιγουντιανού αστέρα που το φορούσε επί δεκαπέντε χρόνια στον καρπό του, το ρολόι αυτό έχει μεγάλη ιστορική σημασία για τον κόσμο της ωρολογοποιίας. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπήρξε η αιτία για να κτιστεί ο μύθος των Daytona τον 20ό αιώνα.

Τιμή-ρεκόρ για το ROLEX Daytona του Paul Newman-3

Από όσο γνωρίζουμε, το ρολόι δεν το αγόρασε ο Newman, αλλά η σύζυγος του, Joanne Woodward, το 1968, όταν το είδε στη βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου Tiffany & Co, στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Ο διάσημος ηθοποιός είχε μόλις κολλήσει το μικρόβιο των γρήγορων αυτοκινήτων και των αγώνων ταχύτητας και η Woodward αναζητούσε ένα δώρο με το οποίο θα του εφιστούσε τη προσοχή σ’ αυτό το επικίνδυνο σπορ. Εντυπωσιάστηκε από το Rolex Daytona με το ιδιαίτερο ασπρόμαυρο καντράν και το δυναμικό στιλ και ζήτησε να χαράξουν στο πίσω μέρος της κάσας τη φράση «Drive carefully» (Οδήγα προσεκτικά) και ως υπογραφή «Me» (Εγώ).

Τιμή-ρεκόρ για το ROLEX Daytona του Paul Newman-4

Εκείνη την εποχή τα Daytona δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή. Η έντονη χρωματική αντίθεση στο καντράν τους και οι παράξενοι Art-Deco αριθμοί στους μετρητές είχαν ξενίσει το ευρύ κοινό. Λόγω της χαμηλής ζήτησης υπήρχε και περιορισμένη παραγωγή από τη Rolex. Όταν όμως το μοντέλο εμφανίστηκε στον καρπό ενός μεγάλου σταρ όπως ο Paul Newman, ο κόσμος άρχισε να τα αναζητά μανιωδώς και οι πωλήσεις του εκτοξεύτηκαν.

Τι το κάνει τόσο ακριβό;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για το κορυφαίο από όλα τα Rolex Daytona «Paul Newman», τα μοντέλα με το δίχρωμο «εξωτικό» καντράν τύπου panda που σήμερα είναι άκρως συλλεκτικά, επιθυμητά και περιζήτητα μεταξύ των aficionados. 750 χιλιάδες δολάρια έπιασε ένα τέτοιο κομμάτι σε δημοπρασία του οίκου Christies μόλις τον περασμένο Ιούνιο! Είναι απολύτως λογικό συνεπώς ότι το αυθεντικό είχε τιμή εκκίνησης στη δημοπρασία της Phillips ένα εκατομμύριο δολάρια, αν και σε ελάχιστα δευτερόλεπτα η επόμενη προσφορά ήταν για 10 εκατομμύρια!

Τιμή-ρεκόρ για το ROLEX Daytona του Paul Newman-5

Σύμφωνα με τον Aurel Bacs, το ρολόι του Paul Newman με τον κωδικό 6239 και το χαρακτηριστικό «εξωτικό» καντράν είναι το σημαντικότερο συλλεκτικό Rolex όλων των εποχών. Είναι σε καλή κατάσταση, αλλά έχει επάνω του και τα σημάδια του χρόνου που πέρασε στον καρπό ενός μεγάλου Αμερικανού αστέρα της έβδομης τέχνης, όχι μόνο στην ιδιωτική του ζωή αλλά και κατά τη διάρκεια του ιστορικού 24ωρου ράλι του Le Mans. Αυτό άλλωστε είναι ένα από τα πράγματα για τα οποία πλήρωσε αδρά ο τυχερός αγοραστής του: τη ζωή που έζησε αυτό το ρολόι και τα πράγματα που έχει δει στον καρπό του διάσημου ιδιοκτήτη του.

 

Περισσότερες πληροφορίες και video για το Rolex Daytona του Paul Newman εδώ και για τη Rolex εδώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή