Το επιτελείο του Τραμπ γνώριζε από πριν την ρωσική υποκλοπή σε βάρος των Δημοκρατικών

Το επιτελείο του Τραμπ γνώριζε από πριν την ρωσική υποκλοπή σε βάρος των Δημοκρατικών

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα δικαστικά έγγραφα αποκάλυψαν ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν ενημερώσει – μέσω ενδιάμεσου φορέα –  το επιτελείο του Τραμπ από τον Απρίλιο του 2016 ότι είχαν στην κατοχή τους ηλεκτρονικά μηνύματα του κόμματος των Δημοκρατικών αλλά και πληροφορίες που θα «έκαιγαν» την Χίλαρι Κλίντον, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times. Πρόκειται για δύο μήνες πριν η υποκλοπή των emails των Δημοκρατικών δει το φως της δημοσιοότητας. 

Τα νέα έγγραφα του Δικαστηρίου αποτελούν την πρώτη απόδειξη ότι το επιτελείο της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ ήξερε πολύ νωρίτερα ότι η Ρωσία έχει υποκλέψει απόρρητα έγγραφα της Χίλαρι Κλίντον και των συνεργατών της.

Παράλληλα, το δημοσίευμα σημειώνει ότι όταν πραγματοποιήθηκε η κρίσιμη συνάντηση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και ανώτερους αξιωματούχους του επιτελείου με τον Ρώσο δικηγόρο τον Ιούνιο του 2016, με σκοπό η ρωσική πλευρά να τους προσφέρει τις επιβλαβείς πληροφορίες για την Χίλαρι Κλίντον, κάποιοι γνώριζαν ήδη, βδομάδες πριν, ότι η Μόσχα είχε παράνομα στην κατοχή της απόρρητα έγγραφα. 

Παρότι οι νέες αποκαλύψεις αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν προσπάθειες συνεργασίας μελών του επιτελείου του Τραμπ με τη ρωσική κυβέρνηση, δεν επαρκούν ώστε να θεωρηθεί ότι οι δύο πλευρές συνωμότησαν στην υποκλοπή ή ακόμη και σε άλλες παράνομες ενέργειες. 

Ο ρόλος του ομογενή Τζορτζ Παπαδόπουλος

Κεντρικό ρόλο στην υπόθεση φαίνεται να είχε ο ομογενής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλος, ο οποίος είναι ένας από τους τρεις άνδρες σε βάρος των οποίων έχουν απαγγελθεί από Ομοσπονδιακό Σώμα Ενόρκων κατηγορίες για συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ, ξέπλυμα χρημάτων και παραβίαση των ομοσπονδιακών νόμων για τα λόμπι και τις τράπεζες.

Ο Παπαδόπουλος φέρεται μάλιστα να είναι ο πρώτος από το αμερικανικό επιτελείο που γνώριζε για την ρωσική υποκλοπή. Αγνωστη, ωστόσο, παραμένει ακόμη η κρίσιμη λεπτομέρεια πότε και αν ο Παπαδόπουλος ενημέρωσε ανώτερους αξιωματούχους από το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου για την ρωσική κατοχή των «χακαρισμένων» emails.

Όπως επισημαίνει μάλιστα, το δημοσίευμα των New York Times, ο νεαρός σύμβουλος ενώ αναζητούσε μια βαθύτερη σχέση με τους Ρώσους αξιωματούχους, την οποία επιδίωξε επιθετικά, δεν οδήγησε τελικά πουθενά. Ο Παπαδόπουλος προωθούσε επανειλημμένως την ιδέα μιας «ιστορικής» συνάντησης ανάμεσα σε Τραμπ και Πούτιν. Ωστόσο, οι ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι διαμήνυαν ότι ο Τραμπ δεν έπρεπε να ταξιδέψει στη Ρωσία, αλλά να αφήσει ένα «χαμηλόβαθμο μέλος του επιτελείου να πραγματοποιήσει το ταξίδι ώστε να μην δώσει κάνενα στίγμα», σύμφωνα με email που περιλαμβάνεται στα δικαστικά έγγραφα. 

Τότε, ο Παπαδόπουλος πρότεινε τον εαυτό του, ίσως με την συνοδεία ενός άλλου αξιωματούχου, για να ταξιδέψει στη Μόσχα και να συναντηθεί με τους Ρώσους. Ωστόσο, σύμφωνα με τους εισαγγελείς «το ταξίδι που πρότεινε ο εναγόμενος δεν έγινε».

Πηγή: New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή