Στη φυλακή οκτώ Καταλανοί πρώην υπουργοί – Απαιτεί την αποφυλάκισή τους ο Πουτζντεμόν

Στη φυλακή οκτώ Καταλανοί πρώην υπουργοί – Απαιτεί την αποφυλάκισή τους ο Πουτζντεμόν

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ισπανός δικαστής δεν θα εκδώσει τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης κατά του Καταλανού ηγέτη, Κάρλες Πουτζντεμόν, σύμφωνα με δικαστική πηγή. «Το ένταλμα πιθανότατα θα εκδοθεί την Παρασκευή», δήλωσε πηγή στο πρακτορείο Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Ο ισπανός εισαγγελέας είχε προτείνει την έκδοση του εντάλματος σε βάρος του Πουτζντεμόν μετά την άρνηση του τελευταίου να παραστεί νωρίτερα σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου.

Παράλληλα, ο Ισπανός δικαστής αποφάσισε την προφυλάκιση οκτώ εκ των εννέα υπουργών της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης σε βάρος των οποίων διεξάγεται έρευνα με την κατηγορία της «στάσης» και της «εξέγερσης».

Σε διάγγελμά του από το Βέλγιο όπου και βρίσκεται ο αποπεμθείς Καταλανός ηγέτης χαρακτήρισε τη φυλάκιση των οκτώ πρώην υπουργών «σοβαρό λάθος» και απαίτησε την αποφυλάκισή τους. «Ως πρόεδρος της νόμιμης κυβέρνησης της Καταλονίας, απαιτώ την αποφυλάκιση των συμβούλων (υπουργών) και του αντιπροέδρου Οριόλ Ζουνκέρας», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι η ισπανική εισαγγελία είχε ζητήσει να προφυλακτιστούν οκτώ από τα εννέα μέλη της περιφερειακής κυβέρνησης και να τεθούν υπό προσωρινή κράτηση ο πρώην αντιπρόεδρος Οριόλ Ζουνκέρας και επτά από τους οκτώ συμβούλους (υπουργούς) που εμφανίστηκαν ενώπιον δικαστή στη Μαδρίτη.

Για τον όγδοο, τον Σάντι Βίλα, πρότεινε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ύψους 50.000 ευρώ. Ο Βίλα είχε παραιτηθεί μία ημέρα πριν από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας, στις 27 Οκτωβρίου. Ήταν επίσης ο μόνος που απάντησε σήμερα στις ερωτήσεις του δικαστή.

Από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται ο Πουτζντεμόν, ο Βέλγος δικηγόρος του, Πολ Μπέκερτ, δήλωσε ότι ο πελάτης δεν παρουσιάστηκε ενώπιον του δικαστηρίου σήμερα διότι «το κλίμα δεν είναι καλό και είναι καλύτερα να κρατήσει αποστάσεις». «Ο Πουτζντεμόν έχει την πρόθεση να συνεργασθεί με την ισπανική και τη βελγική δικαιοσύνη, αν του ζητηθεί», διευκρίνισε.

Την έκδοση εντάλματος είχε προαναγγείλλει άλλωστε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας. «Οταν κάποιος δεν εμφανίζεται μετά την κλήτευσή του από δικαστή για να καταθέσει, στην Ισπανία και σε κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κανονικά εκδίδεται ένταλμα σύλληψης», είχε δηλώσει ο Κάρλος Λέσμες. 

Εφόσον εκδοθεί το ένταλμα σύλληψης και ο Πουτζντεμόν παραμείνει στο Βέλγιο, την υπόθεση θα αναλάβει ένας Βέλγος δικαστής που θα έχει στη διάθεσή του 60 ημέρες για να εξετάσει το αίτημα της Μαδρίτης.
 
Από τις Βρυξέλλες, ο Πουτζντεμόν κατήγγειλε χθες το βράδυ μια «πολιτική δίκη», εξηγώντας την άρνησή του να ανταποκριθεί στην κλήτευση του δικαστηρίου. Όσον αφορά τους πρώην υπουργούς που τον συνόδευσαν στο Βέλγιο, εξήγησε ότι ορισμένοι θα επιστρέψουν στην Ισπανία αλλά άλλοι θα παραμείνουν στο Βέλγιο «για να καταγγείλουν ενώπιον της διεθνούς κοινότητας αυτήν την πολιτική δίκη».

Πάντως, ένα από τα μέλη του προεδρείου του καταλανικού κοινοβουλίου, ο Ζοάν Ζοσέπ Νουέτ, χαρακτήρισε «ανεύθυνη» τη στάση του Πουτζντεμόν. «Πιστεύω ότι κανείς δεν καταλαβαίνει τι κάνει ο πρόεδρος, ούτε καν οι υποστηρικτές του», σχολίασε.

 
Με πληροφορίες από ΑΠΕ, BBC, REUTERS,ΑP
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή