Ακριβότερο πετρέλαιο θέρμανσης λόγω του ΟΠΕΚ και του… κρύου

Ακριβότερο πετρέλαιο θέρμανσης λόγω του ΟΠΕΚ και του… κρύου

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικές τάσεις άρχισαν να καταγράφονται στις τιμές των καυσίμων, λόγω της ανάκαμψης των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Από τις αρχές της εβδομάδας, οι τιμές στα καύσιμα κίνησης (βενζίνες και ντίζελ) έχουν «τσιμπήσει» τρία λεπτά το λίτρο, ενώ ανοδικά κινείται τις τελευταίες δύο ημέρες και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, την ίδια στιγμή που η θερμοκρασία σε ολόκληρη τη χώρα άρχισε να πέφτει. Ετσι, οι καταναλωτές που δεν γέμισαν τις δεξαμενές τις προηγούμενες ημέρες, θα χρειαστεί να πληρώσουν ακριβότερα το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς η τιμή από προχθές άρχισε να ανεβαίνει και να διαμορφώνεται στα 96-97 λεπτά το λίτρο έναντι 93-95 λεπτών το λίτρο στην αρχή της περιόδου διακίνησης του καυσίμου. Η αγορά προβλέπει ανοδική τάση και τις επόμενες ημέρες, ενώ σε πολλούς νομούς της χώρας, όπως Ευρυτανίας, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λέσβου και Φωκίδας, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει ξεπεράσει το ένα ευρώ το λίτρο.

Στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου η άνοδος των τιμών εμπνέει προσδοκίες για περαιτέρω ανάκαμψη του «μαύρου χρυσού» έπειτα από τρία χρόνια κάμψης. Χθες οι τιμές έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδά τους από τα μέσα του 2015, με το αργό ΗΠΑ να κυμαίνεται στα 54,56 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 61,40 δολάρια το βαρέλι, έχοντας, όμως, αγγίξει νωρίτερα τα 62 δολάρια το βαρέλι.

Η ανοδική πορεία του «μαύρου χρυσού» που άρχισε τον Ιούλιο επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα, στη διάρκεια του οποίου οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 7%. Και αυτό γιατί την περασμένη εβδομάδα ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν εξέφρασε την πρόθεσή της χώρας του να παρατείνει τη μείωση της παραγωγής και πέραν του Μαρτίου του 2018, έπειτα από ανάλογη δέσμευση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Είχε προηγηθεί στις 16 Οκτωβρίου η επίθεση που εξαπέλυσε ο ιρακινός στρατός κατά των Κούρδων μαχητών στο ιρακινό Κουρδιστάν, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά η προσφορά «μαύρου χρυσού» από τις πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ και να καλλιεργηθεί ανησυχία για την προσφορά ιρακινού πετρελαίου.

«Ο ΟΠΕΚ έχει καλή επικοινωνιακή στρατηγική», δήλωσε στο Bloomberg ο Μπομπ Γιόγκερ, στέλεχος της Mizuho Securities USA, ενώ σε ό,τι αφορά την ανησυχία για την προσφορά από τις πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ, εξέφρασε την εκτίμηση πως «τα θέματα στο Κουρδιστάν παραμένουν ανοιχτά».

Τα τελευταία στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ συμμορφώνονται ολοένα και περισσότερο με τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής. Τα ποσοστά συμμόρφωσης έφτασαν τον Οκτώβριο στο 92%, ενώ τον Σεπτέμβριο ήταν 86%. Η παραγωγή του διεθνούς καρτέλ πετρελαίου μειώθηκε στη διάρκεια του Οκτωβρίου κατά 80.000 βαρέλια την ημέρα στα 32,78 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη Ρωσία, αναλυτές, διαπραγματευτές και άλλοι παράγοντες της διεθνούς αγοράς πετρελαίου εκτιμούν πως θα τηρήσει τη δέσμευσή της για μείωση της δικής της παραγωγής κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα από 11,247 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα οποία έφτανε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Εν αναμονή των επίσημων αποφάσεων που θα λάβει το διεθνές καρτέλ μέσα στον Νοέμβριο, επικρατεί η εκτίμηση ότι Ριάντ και Μόσχα θα παρατείνουν σε όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους την ισχύ της συμφωνίας για περιορισμό της παραγωγής.

Οι τιμές έχουν, άλλωστε, ενισχυθεί και από τη φημολογία πως τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης θα εμφανίσουν νέα μείωση των αποθεμάτων «μαύρου χρυσού» κατά 1,3 εκατ. βαρέλια. Προηγήθηκε έκθεση του αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, που κατέδειξε ότι την περασμένη εβδομάδα μειώθηκαν κατά 5,09 εκατ. βαρέλια. Δεν επικρατεί, πάντως, συναίνεση μεταξύ αναλυτών σε ό,τι αφορά την προοπτική της τιμής του «μαύρου χρυσού». Μιλώντας στους Financial Times, ο Ολιβιέ Τζακόμπ, της συμβουλευτικής Petromatrix, εξέφρασε την εκτίμηση πως οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες έχουν εγκλωβιστεί σε «μια αδιέξοδη κατάσταση». Σύμφωνα με τον Τζακόμπ, αν φτάσει η τιμή του «μαύρου χρυσού» στα 70 δολάρια το βαρέλι, θα ανακάμψει αυτομάτως η παραγωγή αμερικανικών σχιστολιθικών υδρογονανθράκων και θα επανέλθει η αγορά στην προηγούμενη κατάσταση. Οπως εξήγησε, στο παρελθόν ίσχυε απαγόρευση στις εξαγωγές αμερικανικού πετρελαίου, γι’ αυτό και κυρίαρχοι στην αγορά ήταν ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία, αλλά τα πράγματα πλέον έχουν αλλάξει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή