Eυρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Πουτζντεμόν εξέδωσε η Μαδρίτη

Eυρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Πουτζντεμόν εξέδωσε η Μαδρίτη

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ισπανικές δικαστικές αρχές εξέδωσαν ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης (EAW) σε βάρος του αποπεμφθέντος Καταλανού ηγέτη, Κάρλες Πουτζντεμόν, και τεσσάρων πρώην συμβούλων του, ενώ παράλληλα απέρριψαν το αίτημα του να καταθέσει μέσω βιντεοδιάσκεψης. Οι πέντε τους δεν παρευρέθηκαν στην ακροαματική διαδικασία που έλαβε χώρα στο ανώτατο δικαστήριο της Μαδρίτης την Πέμπτη, η οποία οδήγησε στην προφυλάκιση οκτώ υπουργών της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης που βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατηγορία της «στάσης» και της «εξέγερσης».

Νωρίτερα, μιλώντας στο βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF, ο Πουτζντεμόν ανέφερε ότι δεν θα αποφύγει να βρεθεί ενώπιον της ισπανίκης Δικαιοσύνης, τονίζοντας ωστόσο ότι θα παρουσιαστεί μόνο ενώπιον «των πραγματικών δικαστικών αρχών».

«Είπα στον δικηγόρο μου να μεταφέρει στις δικαστικές αρχές του Βελγίου, ότι είμαι διατεθειμένος να συνεργαστώ», σημείωσε, προσθέτοντας πως είναι αρκετά σαφές ότι οι ισπανικές δικαστικές αρχές «έχουν πολιτικοποιηθεί» και θα αντιμετωπίσουν την περίπτωση του με μεροληψία. 

Ένας εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας του Βελγίου επιβεβαίωσε ότι οι βελγικές αρχές έχουν λάβει το ένταλμα σύλληψης, τονίζοντας ότι η βελγική δικαιοσύνη έχει σκοπό «να το εξετάσει». 

«Θα το εξετάσουμε και κατόπιν θα το αναθέσουμε σε ανακριτή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έρικ Βαν ντε Σάιπτ.

Ο καθαιρεθείς τοπικός πρόεδρος, ο οποίος έφυγε από την Καταλωνίας για το Βέλγιο μετά την αποπομπή της περιφερειακής κυβέρνησης από τη Μαδρίτη, δήλωσε εξάλλου «έτοιμος» να συμμετάσχει στις πρόωρες περιφερειακές εκλογές που προκηρύχθηκαν για την 21η Δεκεμβρίου. «Είμαι έτοιμος να θέσω υποψηφιότητα. Μπορώ να κάνω εκστρατεία από οπουδήποτε», είπε χαρακτηριστικά. 

«Θεωρούμε ότι είμαστε μια νόμιμη κυβέρνηση. Πρέπει να υπάρξει συνέχεια προκειμένου να πούμε στον κόσμο τι συμβαίνει στην Ισπανία. Οι εκλογές δεν θα είναι ουδέτερες, ανεξάρτητες και ομαλές αν η κυβέρνηση βρίσκεται στην φυλακή», συμπλήρωσε.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, Reuters)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή