Η αποχή από τους πλειστηριασμούς απειλεί τον στόχο για μείωση των κόκκινων δανείων

Η αποχή από τους πλειστηριασμούς απειλεί τον στόχο για μείωση των κόκκινων δανείων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε παράλυση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης που υπονομεύει την προσπάθεια επανόδου της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στην ομαλότητα, τορπιλίζοντας παράλληλα την προσπάθεια του τραπεζικού συστήματος να μειώσει τα κόκκινα δάνεια και να αποκαταστήσει τη ρευστότητα προς όφελος των υγιών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, οδηγεί το πάγωμα των πλειστηριασμών.

Η ουσιαστική κατάργηση του εργαλείου των ρευστοποιήσεων επί εννιά συνεχή χρόνια δεν απειλεί μόνο τους στόχους που έχουν θέσει οι τράπεζες για την είσπραξη συγκεκριμένων ποσών από ρευστοποιήσεις ακινήτων στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Κυρίως μέσα από παρόμοια οριζόντια μέτρα κατορθώνουν να βρίσκουν άσυλο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, που απολαμβάνουν προστασία εις βάρος των συνεπών δανειοληπτών, αλλά και αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη υποστήριξης και εξαιτίας αυτού του φαινομένου αντιμετωπίζονται πολλές φορές με δυσπιστία. Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί ότι θα ανακτήσουν περί τα 11,5 δισ. ευρώ μέσω ρευστοποιήσεων, δηλαδή μέσα από πλειστηριασμούς ακινήτων έως το 2019. Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, υποχρεώνοντας τις τράπεζες σε αναθεώρηση των στόχων, προκρίνοντας τις πωλήσεις πακέτων δανείων, προκειμένου να επιτευχθούν και οι στόχοι και να αποφευχθεί μια νέα ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Την κρισιμότητα που έχουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων για την τήρηση της ομαλότητας επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ), σημειώνοντας ότι «η εκ των πραγμάτων στέρηση της δυνατότητας για λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης υποσκάπτει τις θεμελιώδεις αρχές της τραπεζικής πίστης και της οικονομίας και βέβαια αντίκειται στο Σύνταγμα». Στην ίδια ανακοίνωση δίνεται έμφαση στη σημασία του μέτρου για την επίτευξη των στόχων μείωσης των κόκκινων δανείων, αλλά και την αποκατάσταση συνθηκών ρευστότητας στις τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη. Οπως επισημαίνεται, «η αντιμετώπιση του προβλήματος του μη εξυπηρετούμενου δανεισμού είναι κομβικής σημασίας για την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και για τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτούν απρόσκοπτα την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις, στηρίζοντας την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η ομαλή και απρόσκοπτη είσπραξη των απαιτήσεων είναι και πράξη ευθύνης απέναντι στους συνεπείς δανειολήπτες. Υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, η ομαλή λειτουργία των χορηγήσεων δανείων στηρίζεται και στη δυνατότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων να παρέχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις».

«Το τραπεζικό σύστημα», διαβεβαιώνει στην ανακοίνωσή της η ΕΕΤ, «έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε η διαδικασία των πλειστηριασμών να στοχεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και η απόφαση των εννέα συμβολαιογραφικών συλλόγων της χώρας να απέχουν πλέον από τη διαδικασία των πλειστηριασμών, είτε αυτή διεξάγεται με φυσικό είτε με ηλεκτρονικό τρόπο, καθιστά αδύνατη τη διεξαγωγή οποιουδήποτε πλειστηριασμού όσο διαρκεί το καθεστώς αποχής, καθώς με βάση την ισχύουσα νομοθεσία αποκλειστικά αρμόδιοι για τη διεξαγωγή πλειστηριασμών είναι οι συμβολαιογράφοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή