Αρης Γραικούσης, ο πιανίστας που «χτίζει» κοινό

Αρης Γραικούσης, ο πιανίστας που «χτίζει» κοινό

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εμπειρία από την ακρόαση μιας συναυλίας του πιανίστα Αρη Γραικούση είναι σύνθετη. Υπάρχει τέτοια επένδυση στον τρόπο με τον οποίο η μουσική μπορεί να φτάσει στο κοινό και να το τυλίξει, ώστε η ατμόσφαιρα πυκνώνει και το αποτέλεσμα αγγίζει την ώσμωση. Ο Αρης Γραικούσης συγκροτεί τα προγράμματα των συναυλιών του έχοντας ως δεύτερο στόχο την εκπαίδευση και την τέρψη του κοινού. «Προσπαθώ να βοηθήσω όσο μπορώ περισσότερο. Πάντοτε οι Ελληνες από τις δυσκολίες, αντλούμε δύναμη μέσα από τη μουσική, αρκεί οι υπεύθυνοι καλλιτέχνες να έχουν το σθένος να τους ανοίξουν την πόρτα της εμπνευσμένης ακρόασης».

Αύριο, στο «Αtheneaum» (Αδριανού 3), ο Αρης Γραικούσης θα δώσει την επιτυχημένη συναυλία του με έργα Σοπέν (Nocturnes et Polonaises), εμπλουτισμένη αυτή τη φορά, επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή συγκίνηση. «Ο Σοπέν είναι ο κατ’ εξοχήν συνθέτης του πιάνου, αγαπημένος στους μυημένους αλλά και σίγουρα αποδεκτός στους λιγότερο γνώστες. Πολλοί είναι εκείνοι που σιγοτραγουδούν τις μελωδίες του, χωρίς να ξέρουν ποιανού είναι…».

Με στόχο τη διεύρυνση και την καλλιέργεια του κοινού, χωρίς διδακτισμό αλλά με γνώμονα την πνευματική τέρψη, ο Αρης Γραικούσης έχει ειδικό ταλέντο στη σύνθεση προγραμμάτων με εναλλαγές μεταξύ κλασικών και πιο εύπεπτων κομματιών. Στην περίπτωση του Σοπέν, ο στόχος της προσέλκυσης του κοινού παραμένει. «Μπορούμε να πυκνώσουμε τους φίλους που ευχαριστιούνται τις συναυλίες κλασικής μουσικής. Συνεχίζοντας τη μελέτη για τις συναυλίες μου, συνδυάζω τα κλασικά εκείνα κομμάτια, που ευχαριστούν τους επαΐοντες και προσελκύουν τους νεοφώτιστους. Λίγοι ασχολούνται σοβαρά με την εκπαίδευση των παιδιών. Καθώς έρχομαι σε επαφή με το κοινό μέσω των συναυλιών μου, αλλά και με τα νέα παιδιά, κυρίως με μαθητές, έχω διαπιστώσει ότι οι κοινωνικές αξίες γύρω μας, της γλώσσας και της τέχνης, έχουν απόλυτα συρρικνωθεί. Το είδος της τέχνης και της μουσικής που κυκλοφορεί δυστυχώς σήμερα, λυπάμαι που το λέω, είναι ο θολός καθρέφτης που μας αντικατοπτρίζει».

​​ Αδριανού 3, Θησείο. 10/11, 8 μ.μ. Είσοδος: 10 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή