Ελληνική Αρχαιολογική Επιτροπή της Μ. Βρετανίας: τρεις δεκαετίες προσφοράς

Ελληνική Αρχαιολογική Επιτροπή της Μ. Βρετανίας: τρεις δεκαετίες προσφοράς

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To 1986, με ψυχή και κινητήριο δύναμη τη δραστήρια πατριώτισσα της διασποράς Matti Egon – Ξυλά, ιδρύθηκε η Ελληνική Αρχαιολογική Επιτροπή της Μεγάλης Βρετανίας, ένας θεσμός που όχι μόνον μακροημέρευσε, αλλά επέτυχε να εδραιωθεί σε μια κοινωνία φιλομαθή και απαιτητική. Με τη συνέπεια και την ποιότητα των εκδηλώσεών της, έγινε ένα σταθερό σημείο αναφοράς για τη διάδοση του επιστημονικού έργου που πραγματοποιείται σε Ελλάδα και Κύπρο. Παραλλήλως, βοήθησε πολλούς νέους αριστούχους της Αρχαιολογίας να σταδιοδρομήσουν σε σοβαρά ιδρύματα χάρις σε ειδικές υποτροφίες. Μέσα σε αυτά τα 30 και πλέον έτη, συσπείρωσε τους Βρετανούς φιλέλληνες, τους συμπατριώτες μας που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και θέλουν να παρακολουθούν τις ενδιαφέρουσες εξελίξεις στον τομέα της αρχαιολογίας, φοιτητές, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητος. Απέδειξε ότι ακόμα και στους δυσκολότερους καιρούς, η πολιτιστική διπλωματία μπορεί να φέρει απτά αποτελέσματα, αν στηρίζεται σε εργατικότητα και σοβαρότητα, αρετές που διακρίνουν τη σημερινή πρόεδρο της επιτροπής Zέττα Θεοδωροπούλου – Πολυχρονιάδη.

Εφέτος, όπως κάθε χρόνο, έχουν προγραμματιστεί οι δύο καθιερωμένες διαλέξεις, με πρώτη αυτήν που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη 14 Νοεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του King’s College, με εκλεκτό ακροατήριο. Είναι αφιερωμένη στις σύγχρονες αρχαιολογικές έρευνες που διεξάγονται από τη Μαρία Ιακώβου στην περιοχή όπου ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε η Πάφος, μία από τις σθεναρότερες πόλεις-βασίλεια της αρχαίας Κύπρου. Καθηγήτρια Προϊστορικής και Πρωτοϊστορικής Αρχαιολογίας, η ομιλήτρια είναι διδάκτωρ του Τμήματος Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Cincinnati και διετέλεσε μεταδιδακτορική ερευνήτρια και εταίρος του Ινστιτούτου Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου. Πριν από την εκλογή της στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το 1998, είχε χρηματίσει διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου για τη δεκαετία 1987 – 1997.

Κύρια χαρακτηριστικά της δουλειάς της, όπως θα διαπιστώσει και όποιος ακούσει τη διάλεξή της, είναι το πείσμα και η μεθοδικότητα. Προτού ξεκινήσει η συστηματική έρευνα από την ομάδα της, το 2006, το επιστημονικό ενδιαφέρον είχε εστιαστεί στο διάσημο ιερό της Κυπρίας Αφροδίτης. Σήμερα έχουμε εμπλουτίσει τις γνώσεις μας με νέα στοιχεία που μας αποκαλύπτουν τον χρόνο και τον λόγο ίδρυσης της θέσης σαν αγκυροβόλιο και τερματικό σταθμό εξαγωγής πρώτων υλών από την ενδοχώρα στις αρχές της Υστερης Εποχής του Χαλκού και την εξέλιξή της σε σπουδαίο μεσογειακό λιμένα και πολιτειακό κέντρο. Οι ανασκαφές της Ιακώβου έφεραν στο φως απρόσμενα ευρήματα, όπως ένα σύμπλεγμα εργαστηρίων και έναν τύμβο μεγάλων διαστάσεων (100 μ. x 60 μ. x 10 μ.) που κάλυψε εξ ολοκλήρου, και έτσι διατήρησε, ένα φρουριακό συγκρότημα του 5ου αιώνα π.Χ. Οι τύμβοι είναι ξένοι στο πολιτισμικό προφίλ της αρχαίας Κύπρου και έτσι η επικείμενη ομιλία της στο Λονδίνο αναμένεται να μας δώσει ακόμα περισσότερες πληροφορίες.

Η Matti Egon – Ξυλά δεν θα έχει φέτος στο πλευρό της τον αγαπημένο της σύζυγο Nicholas Egon, που «έφυγε» πριν από λίγο καιρό, αφήνοντας πίσω το ζωγραφικό του έργο και την τεράστια αγάπη του για την Ελλάδα. Στη μνήμη του είναι αφιερωμένη η 27η ετήσια διάλεξη προς τιμήν του διακεκριμένου βυζαντινολόγου sir Steven Runciman, που θα γίνει την 1η Φεβρουαρίου του 2018 στο King’s College, με θέμα τη θέαση της Ανατολής από τον Ηρόδοτο μέχρι και σήμερα. Ομιλήτρια θα είναι η επίτιμη καθηγήτρια του πανεπιστημίου Charlotte Roueché.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή