Επαναφορά Μπερλουσκόνι μέσω Σικελίας

Επαναφορά Μπερλουσκόνι μέσω Σικελίας

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, φαινόταν έτοιμος να επανακάμψει, καθώς το κόμμα του έκανε μια θριαμβευτική επιστροφή και νίκησε στις περιφερειακές εκλογές στη Σικελία, γεγονός που το κατατάσσει σε μια καλή θέση για τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Οι εκλογές στη Σικελία, που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, θεωρούνται ως ο πρόδρομος της εθνικής εκλογικής αναμέτρησης με πολλά από τα προβλήματα του νησιού να αντικατοπτρίζουν αυτά που αντιμετωπίζει η Ιταλία, όπως είναι η υψηλή ανεργία, το μεγάλο οικονομικό χρέος και η καθυστερημένη ανάπτυξη. Επίσης, κομβικό θέμα στις εκλογές υπήρξε και η εισροή των μεταναστών που φτάνουν στη Σικελία αφού διασώζονται στη Μεσόγειο.

Μετά την καταμέτρηση των ψήφων, το κεντροδεξιό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί υπήρξε τέσσερις φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας, βρέθηκε πέντε εκατοστιαίες μονάδες μπροστά από το αντισυστημικό Κίνημα των 5 Αστέρων, ενώ το κόμμα της Κεντροαριστεράς, που κυβερνά την Ιταλία, ήρθε τρίτο.

«Η Σικελία, ακριβώς όπως ζήτησα, επέλεξε το μονοπάτι της πραγματικής και δημιουργικής αλλαγής βασισμένο στην εντιμότητα, στην ικανότητα και στην εμπειρία», αναφέρει σε βίντεο που ανάρτησε στο Facebook ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Νέλο Μουσουμέτσι, ο υποψήφιος για κυβερνήτης της Κεντροδεξιάς, κατάφερε να συγκεντρώσει το 39,8% των ψήφων, ενώ ο Τζιανκάρλο Καντσελέρι του Κινήματος των 5 Αστέρων το 34,7%. Ο υποψήφιος της Κεντροαριστεράς, Φαμπρίτσιο Μικάρι, συγκέντρωσε μόλις το 18,7% των ψήφων.

Στην πραγματικότητα, τα εκλογικά αποτελέσματα ξαναβάζουν στον πολιτικό χάρτη τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά πολλά χρόνια τα οποία στιγματίστηκαν από σεξουαλικά σκάνδαλα αλλά και κατηγορίες για διαφθορά, που είχαν στην πραγματικότητα μετατρέψει τον μεγιστάνα σε «παρελθόν».   

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπερλουσκόνι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για κάποιο αξίωμα εξαιτίας μιας καταδίκης του για φορολογική απάτη. Ελπίζει, ωστόσο, ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα αντιστρέψει την απαγόρευση, όταν θα εξετάσει την υπόθεσή του, τους ερχόμενους μήνες, κάτι που μπορεί να του ανοίξει τον δρόμο προκειμένου να λάβει μέρος στην εθνική εκλογική αναμέτρηση.

Πλήγμα για Ρέντσι

Ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση ανοικτής καρδιάς, εκστράτευσε δυναμικά στη Σικελία. Ακόμα και αν τα δικαστήρια του αρνηθούν τη δυνατότητα να θέσει υποψηφιότητα, θα εξακολουθήσει να είναι προσωπικότητα με μεγάλη επιρροή, σε περίπτωση που το κεντροδεξιό του κόμμα αναπτύξει δυνάμεις εθνικά.

Τα αποτελέσματα στη Σικελία αποτέλεσαν βαρύ πλήγμα για έναν άλλο τέως πρωθυπουργό, τον Ματέο Ρέντσι, ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο είχε συγκρούσεις με τους υπολοίπους εταίρους της Αριστεράς. Ο Ρέντσι έχει πολλούς εσωτερικούς εχθρούς, που ενδεχομένως να θέσουν εν αμφιβόλω την εξουσία του.

Αδιάφορο όσον αφορά την ήττα του, το αντισυστημικό Κίνημα των 5 Αστέρων δεσμεύθηκε να κατακτήσει την εθνική κυβέρνηση του χρόνου και η ηγετική του φιγούρα Λουίτζι ντι Μάιο τόνισε ότι «το Δημοκρατικό Κόμμα είναι νεκρό».

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, η Κεντροδεξιά πρόκειται να κερδίσει στις εθνικές εκλογές του ερχόμενου έτους, αλλά η πρόσφατη αλλαγή στον εκλογικό νόμο θα καταστήσει δύσκολο να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία ένας μόνος κομματικός σχηματισμός, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολιτικού αδιεξόδου.

Η Σικελία είναι παραδοσιακά προπύργιο της Κεντροδεξιάς, στο οποίο, ωστόσο, είχε υπερισχύσει το Δημοκρατικό Κόμμα εξαιτίας των διαιρέσεων στο συντηρητικό μπλοκ. Αυτή τη φορά ο Μπερλουσκόνι επανένωσε τον συνασπισμό.

Οι σύμμαχοί του, τα Αδέλφια της Ιταλίας και η Λέγκα του Βορρά κατάφεραν να δρέψουν κέρδη χάρη στην αντιμεταναστευτική τους πολιτική, υποδεικνύοντας ότι αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο στις εθνικές εκλογές.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση προσπάθησε φέτος να ανακόψει την εισροή μεταναστών από τη Λιβύη, αφού περίπου 600.000, κυρίως Αφρικανοί, έφτασαν στην Ιταλία τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, αυτή η κίνηση στοίχισε στον κεντροαριστερό συνασπισμό, ο οποίος, άλλωστε, είχε περισσότερες απώλειες λόγω εσωτερικών σχισμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή