Σύμη: Εικόνες καταστροφής από το πέρασμα της κακοκαιρίας

Σύμη: Εικόνες καταστροφής από το πέρασμα της κακοκαιρίας

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκηνικό καταστροφής άφησε πίσω του στη Σύμη το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που έπληξε το νησί από τη Δευτέρα. Από τις καταρρακτώδεις βροχές, επλήγησαν καταστήματα και σπίτια, οχήματα παρασύρθηκαν από ορμητικούς χειμάρρους στην θάλασσα και μεγάλες ποσότητες λάσπης και φερτών υλικών μεταφέρθηκαν στους δρόμους.

Ακόμη, υπάρχουν προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση καθώς είχε πλημμυρήσει ο σταθμός της ΔΕΗ, η βλάβη ωστόσο προοδευτικά αποκαθίσταται για μεγάλο μέρος του νησιού. 

Το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών.

Σύμη: Εικόνες καταστροφής από το πέρασμα της κακοκαιρίας-1

Από την κακοκαιρία έχει πληγεί ιδιαίτερα η περιοχή του Γυαλού αλλά εκτεταμένες ζημιές έχουν σημειωθεί και στους άλλους οικισμούς.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, μπορεί τα καιρικά φαινόμενα να πέρασαν, άφησαν όμως πίσω τους σοβαρές πληγές στο νησί.

Ήδη έχουν μεταβεί από τη Ρόδο, με πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, συνεργεία της Πυροσβεστικής που κάνουν αντλήσεις υδάτων από τα υπόγεια, βοηθώντας ταυτόχρονα στην απομάκρυνση των φερτών υλικών, που γίνεται κυρίως με μηχανήματα του στρατού.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις συντρέχουν τις προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού με το 549 τάγμα Εθνοφυλακής που εδρεύει στη Σύμη καθώς και με μέσα και προσωπικό της 95ης Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής της Ρόδου  Ειδικότερα, έχουν μεταφερθεί στο νησί από την 95 ΑΔΤΕ της Ρόδου ένας εκσκαφέας τάφρων, ένα ανατρεπόμενο όχημα, ένας φορτωτής γαιών, δύο κινητά μαγειρεία, δύο ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη μεγάλης ισχύος, ένας κινητός επικοινωνιακός κόμβος, δύο οχήματα τύπου «Καναδέζα» με εξοπλισμό/εργαλεία και το αντίστοιχο προσωπικό (τέσσερις αξιωματικοί και 15 οπλίτες).

Σύμη: Εικόνες καταστροφής από το πέρασμα της κακοκαιρίας-2

Από το πρωί έχουν γίνει αντλήσεις από έξι υπόγεια, μεταξύ των οποίων του ΟΤΕ και ενός ξενοδοχείου, και οι εντατικές επιχειρήσεις συνεχίζονται.

Συνολικά, από πλευράς Πυροσβεστικής, για την αντιμετώπιση των περιστατικών επιστρατεύτηκαν 12 πυροσβέστες με τρία οχήματα, εξοπλισμένα με αντλίες υδάτων, γεννήτριες καθώς και διασωστικά εργαλεία. Επίσης, σε ετοιμότητα παραμένει μία αερομεταφερόμενη ομάδα από την 1η ΕΜΑΚ με τον εξοπλισμό της, για να μεταβεί και αυτή στη Συμη αν χρειαστεί.

Σύμη: Εικόνες καταστροφής από το πέρασμα της κακοκαιρίας-3

Τέλος, εξειδικευμένο κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) μεταβαίνει στη Σύμη, μετά από εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη,  για να συνδράμει τόσο στην καταγραφή, όσο και στην πρώτη αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησ ενώ από χθες το βράδυ βρίσκεται επί τόπου και συντονίζει τις προσπάθειες ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός. 

Σύμη: Εικόνες καταστροφής από το πέρασμα της κακοκαιρίας-4

Μέχρι το πρωί της Τρίτης, πάντως, δεν είχε αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση του νησιού, αφού ο τοπικός σταθμός παράγωγης ρεύματος είχε τεθεί εκτός λειτουργίας. Για να γίνει εφικτή η επαναφορά της ηλεκτροδότησης, επιχειρείται μεταφορά ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους από τη Ρόδο.

Σύμη: Εικόνες καταστροφής από το πέρασμα της κακοκαιρίας-5

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή