Μαθήματα εξέγερσης στο κτίριο του ΕΜΠ ενόψει 17ης Νοεμβρίου

Μαθήματα εξέγερσης στο κτίριο του ΕΜΠ ενόψει 17ης Νοεμβρίου

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 100 αναρχικοί πήραν μέρος στο «Φεστιβάλ Εξέγερσης» που διοργανώθηκε το τριήμερο 12 – 14 Νοεμβρίου στο κτίριο του Πολυτεχνείου. Σχεδόν οι μισοί ήταν αλλοδαποί.

Κατά πληροφορίες, 30 αναρχικοί ταξίδεψαν στην Ελλάδα από χώρες της Kεντρικής και Δυτικής Ευρώπης για να μετάσχουν στο φεστιβάλ. Οι περισσότεροι διανυκτέρευσαν στο κτίριο «Γκίνη» του ΕΜΠ. Το «παρών» στο φεστιβάλ έδωσαν ακόμα 15 υπήκοοι Αλβανίας, που ζουν στην Αθήνα και δραστηριοποιούνται στα Εξάρχεια. Το πρόγραμμα αναμενόταν να ολοκληρωθεί σήμερα τα ξημερώματα (με συναυλίες συγκροτημάτων όπως π.χ. Οχετός) και παρέμενε αδιευκρίνιστο εάν οι αναρχικοί που κατασκήνωναν εντός του ΕΜΠ θα αποχωρούσαν ή θα παρέμεναν στο κτίριο ενόψει των εορτασμών της επετείου του Πολυτεχνείου.

Το δεύτερο ενδεχόμενο προκαλούσε ανησυχία στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής για πιθανά γενικευμένα επεισόδια στο περιθώριο της πορείας της 17ης Νοεμβρίου. Χθες τα μεσάνυκτα εξάλλου, ένας 22χρονος Γάλλος που βρέθηκε στην Αθήνα προκειμένου να μετάσχει στο φεστιβάλ συνελήφθη επ’ αυτοφώρω ενώ κατέστρεφε κάμερες ασφαλείας στην οδό Μπουμπουλίνας στα Εξάρχεια. Εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή (στην κατοχή του βρέθηκε μία από τις κάμερες που είχε καταστρέψει), φθορές και αντίσταση.

«Κάθε κάμερα “δουλεύει” για το κράτος. Οχι επειδή ανήκει στο κράτος αλλά επειδή έχουν τους νόμους και τη δύναμη να αποκτούν το μαγνητοσκοπημένο υλικό. Ελέγχουν ακόμα τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών που ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρείες. Τα ΑΤΜ και οι μηχανές έκδοσης εισιτηρίων στα ΜΜΜ επίσης δίνουν πληροφορίες στο κράτος», αναφέρεται σε κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ και συνοδεύει βίντεο στο οποίο κουκουλοφόροι εμφανίζονται να προκαλούν φθορές σε κάμερες ασφαλείας, ακυρωτικά μηχανήματα κ.ά.

Στην ίδια ιστοσελίδα φιλοξενείται, υπό τον τίτλο «Οι μέρες της αφθονίας μας μόλις άρχισαν», ένα ακόμα βίντεο, στο οποίο αντιεξουσιαστές εμφανίζονται να «απαλλοτριώνουν» εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ στο κέντρο της Αθήνας.

Το πρόγραμμα του τριήμερου φεστιβάλ περιελάμβανε μαθήματα σαμποτάζ, συνεντεύξεις με φυλακισμένους αναρχικούς – τρομοκράτες, επετειακή αναφορά στην εξέγερση των φυλακών Μαλανδρίνου κ.ά. Μεταξύ των «εισηγητών» ήταν Γάλλοι ακτιβιστές, μέλη της ομάδας «Zone A Defendre – ZAD», που αντιδρούν στην αποψίλωση δάσους έξω από την πόλη Ναντ για τη δημιουργία αεροδρομίου.

Μαθήματα εξέγερσης στο κτίριο του ΕΜΠ ενόψει 17ης Νοεμβρίου-1

Την ανησυχία των αξιωματούχων της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επέτεινε η άφιξη χθες το μεσημέρι στην Αθήνα ενός κομβόι «αλληλεγγύης» 13 οχημάτων (τύπου βαν) που μετέφερε τρόφιμα και φάρμακα για τις ανάγκες μεταναστών που ζουν στις καταλήψεις «στέγης» των Εξαρχείων. Τα περισσότερα Ι.Χ. έφεραν γαλλικές πινακίδες κυκλοφορίας και φέρονται να εισήλθαν στη χώρα μέσω Ηγουμενίτσας. Οι επιβάτες τους, περίπου 30 άτομα, ελέγχθηκαν και κατεγράφησαν από υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. πριν καταλήξουν στην πλατεία Εξαρχείων, όπου διένειμαν τα είδη πρώτης ανάγκης.

Τα παραπάνω έχουν θέσει σε συναγερμό την αστυνομία ενόψει του εορτασμού της επετείου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τον καθορισμό των μέτρων. Στον σχεδιασμό της ΓΑΔΑ θα μετάσχουν 7.000 αστυνομικοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή