Εντονες διεργασίες για την επίλυση της ονομασίας ΠΓΔΜ

Εντονες διεργασίες για την επίλυση της ονομασίας ΠΓΔΜ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εξαιρετικά ταχεία εξέλιξη των επαφών ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια υποδηλώνει η συνάντηση την επόμενη εβδομάδα (20 και 21 Νοεμβρίου) του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ονοματολογικό με τους δύο διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Ο Μάθιου Νίμιτς θα συναντηθεί με τα επιτελεία του Αδαμαντίου Βασιλάκη και του Βάσκο Ναουμόφσκι, που –εκ των πραγμάτων– όταν οι συνομιλίες εντατικοποιηθούν, θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος των διαπραγματεύσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς μετέβη προχθές στις Βρυξέλλες για τις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου συναντήθηκε και με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος είχε και άλλες επαφές εκεί. Oπως αποκάλυψε μέσω φωτογραφίας που ανάρτησε στο Twitter ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μπουγιάρ Οσμάνι (με τον ίδιο να κρατάει ένα σημειωματάριο και τον κ. Κοτζιά το τηλέφωνό του), χθες συμφωνήθηκε και η επόμενη συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Κατά πάσα πιθανότητα, ο κ. Οσμάνι θα επισκεφθεί την Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να έχει συνομιλίες στο ΥΠΕΞ.

Γενικά οι επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές αναμένεται να πυκνώσουν και να ενταθούν ιδιαίτερα μέσα στους πρώτους μήνες του 2018. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Κοτζιάς έχει ήδη επισημάνει στην τελευταία συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε πριν από λίγες ημέρες, ότι το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους αποτελεί ιδανικό χρονικό σημείο για την ταχεία εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό, ακόμη και την πιθανή συμφωνία ανάμεσα σε Σκόπια και Αθήνα. Ολα αυτά, βεβαίως, υπό την προϋπόθεση ότι η πρόθεση για συμβιβασμούς στη διάρκεια των συνομιλιών είναι ειλικρινής και από την πλευρά της ΠΓΔΜ, όπου στην παρούσα φάση ο σοσιαλιστής πρόεδρος Ζόραν Ζάεφ εμφανίζεται ιδιαίτερα ένθερμος υποστηρικτής μιας ταχείας διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Το 2018 θα είναι κομβικό σημείο και για τις απευθείας ελληνοαλβανικές συνομιλίες, οι οποίες ξεκίνησαν τις προηγούμενες ημέρες (Πέμπτη 9/11 έως Κυριακή 12/11) στην Κρήτη, ανάμεσα στον κ. Κοτζιά και στον ομόλογό του Ντίτμιρ Μπουσάτι. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στις αρχές του 2018 σε αλβανικό έδαφος αυτήν τη φορά, με ανοιχτή όλη την ατζέντα των διμερών διαφορών Αθήνας και Τιράνων. Από την ελληνική πλευρά υπάρχει σκοπίμως απουσία οποιασδήποτε αναφοράς σε αυτή την άτυπη προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων και συμβιβασμών σε διμερείς διαφορές με τα Τίρανα. Αν και τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν κάποιες πληροφορίες στον αλβανικό Τύπο, σε γενικές γραμμές το ακριβές περιεχόμενο των συζητήσεων έχει μείνει άγνωστο αν και η ατζέντα είναι περίπου γνωστή (οριοθέτηση ΑΟΖ, άρση εμπολέμου, περιουσίες σε μεσεγγύηση, στρατιωτικά νεκροταφεία κ.ά.). Η δρομολόγηση επαφών σε τακτικό επίπεδο και στην Αλβανία εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια του κ. Κοτζιά να κλείσει όσα μέτωπα γίνεται. Δεδομένου ότι τα ελληνοτουρκικά έχουν πολύ διαφορετικό χρόνο ωρίμανσης και εξέλιξης, καθώς η Τουρκία είναι μια χώρα σε προφανή κατάσταση μετάβασης, ο υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι η τρέχουσα συγκυρία ευνοεί την εκδίπλωση μιας βαλκανικής πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή