Γιούνκερ: Eτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα με όποιο τρόπο μπορούμε

Γιούνκερ: Eτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα με όποιο τρόπο μπορούμε

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θλίψη του για τις απώλειες των ανθρώπινων ζωών που επέφεραν οι πλημμύρες στη Δ. Αττική, εκφράζει με δήλωσή του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας την αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό και την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να στηρίξει την Ελλάδα. «Με θλίψη μαθαίνω για τους πολλούς ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους και τους αγαπημένους τους κατά τη διάρκεια των θανατηφόρων πλημμυρών που έπληξαν την Αττική και την κεντρική Ελλάδα. Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ήθελα να εκφράσω την απόλυτη αλληλεγγύη μας προς τον ελληνικό λαό και τις αρμόδιες αρχές αυτή τη δύσκολη στιγμή. Μια τραγωδία σε ένα από τα κράτη μέλη μας αποτελεί μια τραγωδία για όλη την Ευρώπη. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα με όποιο τρόπο μπορούμε. Οι κοινοτικοί μηχανισμοί βοήθειας βρίσκονται στη διάθεση των αρμόδιων αρχών», αναφέρει συγκεκριμένα στην δήλωσή του.

Κομισιόν: Δεν υπάρχει ακόμα αίτηση για βοήθεια από την Ελλάδα

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αιτηθεί, τουλάχιστον έως τώρα, την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία στη Μάνδρα Αττικής, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι το Συντονιστικό Κέντρο του Μηχανισμού είναι ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο κάθε μέρα της εβδομάδας, όντας ικανό να ανταποκριθεί άμεσα σε κάθε αίτημα, όμως επαφίεται στις ελληνικές Αρχές να κρίνουν αν θεωρούν απαραίτητη την ενεργοποίησή του. 

Νωρίτερα, ο επίτροπος της Ελλάδας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος είναι αρμόδιος για μεταναστευτική πολιτική, σημειώσε ότι η Κομισιόν θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. 

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας δύναται να προσφέρει προμήθειες, υλικά, σωστικά συνεργία και εμπειρογνωμοσύνη, εφόσον της ζητηθεί να το πράξει. Η βοήθεια που παρέχει συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αίτημα Παπαδημούλη προς Κομισιόν 

Λίγο μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με θέμα την άμεση αντιμετώπιση της φυσικής καταστροφής στη Μάνδρας Αττικής.

Η επιστολή, η οποία κοινοποιείται επίσης στην και στην Αρμόδια Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ, Κορίνα Κρέτσου, καθώς και στον Επίτροπο Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Χρήστο Στυλιανίδη, ζητά την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ και του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, καθώς «η Ελλάδα έχει ανάγκη από οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, οι οποίοι θα ανακουφίσουν τους πολίτες και θα τους παράσχουν την απαραίτητη υποδομή και υποστήριξη» αυτή τη δύσκολη ώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή