Τσίπρας: Να αποτελέσει η καταστροφή, έναυσμα για εγρήγορση

Τσίπρας: Να αποτελέσει η καταστροφή, έναυσμα για εγρήγορση

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Μάνδρα μετέβη το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου και παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Στην περιοχή της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Θηβών, ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη δυτικής Αττικής Ι. Βασιλείου για την πορεία αντιμετώπισης των συνεπειών από τις χθεσινές φονικές πλημμύρες.

Μαζί με τον πρωθυπουργό ήταν -μεταξύ άλλων- η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, στελέχη της Αυτοδιοίκησης, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βασίλης Καπέλιος και άλλοι κρατικοί παράγοντες.

Ακολούθησε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στο κτίριο της Περιφέρειας Αττικής στην Ελευσίνα και δήλωση του κ. Τσίπρα, ο οποίος ανέφερε: 

«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής. Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι με ό,τι αντικρίσαμε. Προφανώς πρόκειται για ένα σπάνιο και ακραίο καιρικό φαινόμενο. Ωστόσο, αυτό το ακραίο φαινόμενο λειτούργησε έτσι όπως λειτούργησε εξαιτίας της συσσωρευμένης αδράνειας, των συσσωρευμένων προβλημάτων κι ελλειμμάτων στα έργα υποδομής αλλά και στον χωροταξικό σχεδιασμό. Ενα φαινόμενο βεβαίως που δεν αφορά μόνο τη Δυτική Αθήνα αλλά και άλλες περιοχές της χώρας. Ας είναι αυτοί οι άνθρωποι που χάσαμε οι τελευταίοι. Ας αποτελέσει αυτό το έναυσμα για όλους μας προκειμένου να επιδείξουμε εγρήγορση για την αποκατάσταση των αναγκαίων υποδομών του χωροταξικού σχεδιασμού για να μην ξαναζήσουμε ποτέ ξανά τέτοια φαινόμενα».

«Σήμερα στη σύσκεψη πρωτίστως ασχοληθήκαμε με το επιχειρησιακό σκέλος και να μην ξεχνάμε ότι έχουμε ακόμα αγνοούμενους. Η προσπάθεια των ανδρών της Πυροσβεστικής και των εθελοντών είναι συγκινητική. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε κι άλλους ανθρώπους εν ζωή. Να μην αυξηθεί άλλο ο αριθμός των νεκρών», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Μας απασχόλησε, επίσης, επιχειρησιακά η άμεση δυνατότητα αποκατάστασης των νοικοκυριών, η άντληση των υδάτων, η αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης και βεβαίως άμεση προτεραιότητα τα συνεργεία των μηχανικών για να καταγράψουν τις πληγές, τους πληγέντες», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Είναι δέσμευση μας να προχωρήσουμε σε άμεση αποκατάσταση, επούλωση των πληγών κι αποκατάσταση των περιουσιών. Είτε αυτό αφορά νοικοκυριά είτε αυτό αφορά επιχειρήσεις. Θέλω να πιστεύω ότι η συντονισμένη αυτή προσπάθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Πολιτικής Προστασίας θα έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Για τους ανθρώπους που χάσανε τους δικούς τους, για όλους εμάς που ζούμε ένα βαρύ πένθος, νομίζω ότι όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Ας αποτελέσει επαναλαμβάνω το έναυσμα για εγρήγορση για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα συσσωρευμένων δεκαετιών», επισήμανε καταλήγοντας.

Στο Γκέτεμποργκ

Ο πρωθυπουργός αναχώρησε απόψε για το Γκέτεμποργκ, προκειμένου να συμμετάσχει στη «διάσκεψη κορυφής για κοινωνικά θέματα για τη δίκαιη απασχόληση και την ανάπτυξη» που συγκαλούν αύριο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λεβέν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, υπό το φως το δραματικών γεγονότων στην Αττική, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει στην ατζέντα της συνόδου το ζήτημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης κατά την αντιμετώπιση καταστροφών και την ανακούφιση από τις συνέπειές τους.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν την ιδιαίτερη σημασία της παρουσίας του πρωθυπουργού στην Κοινωνική Σύνοδο του Γκέτεμποργκ, δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος αρχηγός κυβέρνησης στην ΕΕ «που έθεσε επιτακτικά το ζήτημα της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης, την ανάγκη διενέργειας ειδικής συνόδου και της μετατόπισης των πολιτικών από την λιτότητα προς όφελος της κοινωνικής συνοχής, της ανάπτυξης και της απασχόλησης». Μιας μετατόπισης, η οποία, όπως υπογραμμίζουν, «μέσα από συμμαχίες και αλλαγή συσχετισμών αποτυπώνεται σταδιακά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της Κοινωνικής Συνόδου του Γκέτεμποργκ και της υιοθέτησης του Κοινωνικού Πυλώνα».

Επικοινωνία με Μακρόν

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τις φονικές πλημμύρες. Τόνισε δε, ότι η Γαλλία είναι διατεθειμένη να βοηθήσει στην εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή